vladimir-putin01-ap-dmitry-lovetsky_fМОСКВА – Русија верује у себе, у то да много може и да ће све остварити, рекао је данас руски председник Владимир Путин, истичући да је подршка из иностранства сепаратизму у Русији била очигледна а да она није дозволила пут распада по југословенском сценарију.

„Без обзира на нашу отвореност без преседана, без обзира на то што смо на наше дојучерашње противнике гледали као на блиске пријатеље и скоро савезнике, подршка сепаратизму у Русији из иностранства – и информативна, и политичка, и финансијска, и по линији специјалних служби, била је апсолутно очигледна”, рекао је Путин обраћајући се пред Федералном скупштином Русије.

„И није било сумње да би нас са задовољством пустили по југословенском сценарију распада и поделе са свим трагичним последицама које би по народе Русије то имало. Није се десило. Нисмо дозволили”, рекао је Путин, додајући да Русија то није дозволила у своје време ни Хитлеру.

„Што се више ми повлачимо и правдамо, тим су више наши опоненти дрскији и понашају се све циничније и агресивније”, констатовао је председник Русије.

Путин је подсетио да земљу није успео да распарча и уништи ни Адолф Хитлер.

„Требало би сви да памте како се то завршава”, упозорио је руски председник.

Путин је указао да ће следеће године бити обележена 70. Годишњица победе у Другом светском рату.

„Наша армија поразила је непријатеља, ослободила Европу. Међутим, не треба заборавити ни на тешке поразе 1940-1941, како се не би понављале грешке у будућности”, нагласио је он.

Захваљујући Русима на подршци и солидарности у тренуцима када се решава будућност, Путин је рекао да је разговор са Русијом са позиција силе бесмислен.

Путин је рекао да политика обуздавања Русије није смишљена јуче, већ да се увек спроводи сваки пут када неко сматра да је Русија постала сувише самостална, пренео је ТАСС.

Путин је поновио да санкције штете свима, па и онима који их уводе, као и да Москва не намерава да руши односе са Европом и Америком.

Називајући обједињење Крима и Севастопоља са Русијом историјским, Путин је рекао да за Русију Крим има огроман цивилизацијски и сакрални значај и да су се тако Руси према томе односили и односиће се увек.

Према Путиновим речима, сваки народ има неотуђивао право на сопствени пут развоја и Русија ће се увек према томе поставити са уважавањем.

То се, како је истакао, односи и на Украјину, али је назвао лицемерјем да се разговорима о људским правима прикрива преврат у Украјини.

Не треба „политичарити”, већ пружити помоћ Украјини у реформама, рекао је Путин и додао да његове западне колеге „не журе то да учине”.

Притом је навео да је Русија кредитирала привреду УКрајине за 32,5-33,5 милијарди долара у последње време.

Ово је било 11. Путиново обраћање, а у Кремљу се окупило више од хиљаду званица – посланици горњег и доњег дома, чланови владе, руководиоци Уставног и Врховног суда, губернатори, председници скупштина субјеката Федерације, представници традиционалних конфесија, челници водећих медија и друштвени и јавни радници.

putin-top

Русија неће ући у нову трку у наоружању

МОСКВА – Председник Русије Владимир Путин изјавио је данас да Русија неће ући у „скупу трку у наоружању”, али да ће у пуној мери осигурати своју безбедност.

„Ми не намеравамо да улазимо у скупу трку у наоружању, али ћемо при том сигурно и гарантовано осигурати одбамбену способност наше државе у новим условима. То ће бити учињено. Постоје и могућности и нестандардна решења”, казао је Путин у Кремљу у годишњем обраћању нацији.

Додао је да „ту нема сумње” и да ће то „бити учињено”.

„Нико неће успети да постигне војну надмоћност над Русијом. Наша армија је савремена, способна, љубазна, али страшна. За заштиту наше слободе имамо довољно и снаге и воље и храбрости”, рекао је Путин, пропраћен громким аплаузом.

Рекао је да ће се Русија трудити да у свету „шири праву истину о земљи, како би сви видели праву слику, а не лажну и фалсификовану”.

Новак: Одлука о Јужном току је коначна

МОСКВА– – Одлука о прекиду изградње Јужног тока је коначна, рекао је данас руски министар енергетике Алексеј Новак, а помоћник председника Јуриј Ушаков је приметио да Европска унија није званично реаговала.

„Донета одлука је, по мом мишљењу, коначна и данас се већ бавимо разматрањем изградње гасовода на другој маршрути”, казао је Новак новинарима, после обраћања председника Владимира Путина Федералној скупштини.

Према Новаку, то ће бити гасовод ка Турској у складу са договором између два председника, пренео је Тас.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин не дозвољава југословенски сценарио

* Обавезна поља