putin obracanje 3МОСКВА – У свом годишњем обраћању Доњем и Горњем дому руског парламента. председник Руске Федерације Владимир Путин је рекао да нико у свету не може да има илузију о војној надмоћи над Русијом, јер Русија то неће допустити.

Он такође сматра да то што друге земље у свету повећавају свој стратешки потенцијал, у односу на могућности ракетног штита, може довести до поништавања свих ранијих споразума у стратешкој области.

„Изазива забринутост и то што друге земље развијају потенцијал нових прецизних система који су налик на атомске експлозивне направе мале снаге, стратешке ракете са конвенционалним пуњењем, недзвучне конвенционалне системе намењене наношењу удара у кратком временском интервалу и на велику удаљеност. Пажљиво пратимо развој такозване концепције разоружања моменталног глобалног удара“, рекао је Путин.

Он је нагласио да је „противракетни штит само по називу одбрамбени систем“ а да је у пракси то „суштински део стратешког нападачког потенцијала“.

Руско друштво и држава морају заједнички да се боре против међуетничких конфликта у којима се одражавају сви проблеми са којима се Русија суочава укључујући и корупцију, изјавио је Путин.

Обраћање се сматра представљањем стратешких циљева и задатака за наредну годину.

Путин је изјавио да међуетничке сукобе и напетост провоцирају “не представници неких народа, већ људи који су лишени било какве културе, који не поштују ни своју ни туђу кутуру”.

У оне који провоцирају међуетничке конфликте Путин је убројао поједине људе који долазе са Кавказа, представнике такозваних “етничких мафија”, корумпиране припаднике полиције и судства као и руске национисте “који користе сваку трагедију да би изазивали мржњу” и изазивали погроме.

“Ми морамо заједно да се ухватимо у коштац са тим изазовом, морамо да заштитимо међуетнички мир а то значи јединство нашег друштва, јединсво и целовитост руске државе”, рекао је руски председник.

Као још један проблем са којим се Русија суочава, а који провоцира међунационалне конфликте руски председник је апострофирао илегалне мигранте рекавши да илегална миграција уништава берзу рада, води повећању криминала и да мора да се у ту област уведе ред.

Руски председник предложио је да се уведу радне дозволе на нивоу региона чију би цену одређивао регион и који би страном раднику давали многућност да ради само у том региону.

Путин је такође предложио јачу контролу уласка страних држављана у земљу и боље прећење оних страних држављана који у Русију могу туристички да уђу без визе, а који онда то искористе да би радили илегално.

За оне који прекрше закон руски председник предложио је казну забране уласка у Руску федерацију од 3 до 10 година.

Путин је поручио и да Русија треба да уреди законе о миграцији и раду тако да привлачи професионалце, високо образоване раднике “који знају руски језик и који су из културе блиске нашој.”

Ово је 10. пут да се Владимир Путин обраћа Горњем и Доњем дому парламента, а ове године то чини на 20. годишњицу Устава Руске федерације.

Путиновом обраћању у Георгијевској сали Кремља присуствује 1100 људи – поред свих посланика оба дома парламента присуствује и цела Влада са премијером Дмитријем Медведевом на челу, као и губернатори, представници судова, верских заједница.

Опорезовати и руске грађане са оф шор рачунима

За све грађане Руске федерације који су крајњи корисници рачуна у оф шор зонама руски председник Владимир Путин је предложио да буду опорезовани према руским пореским законима, најавивиши тиме наставак такозване деофшоризације која је у Русији почела прошле године с циљем да се што више руског новца врати у Русију.

„Желите у оф шор – изволите – али новац овамо“, рекао је Путин.

Руски председник је такође предложио да страним комапнијама, односно свим компанијама које нису регистроване као руски правни субјекти буде онемогућено да користе бенефиције које даје држава укључујући и државне кредите и гаранције.

Неруским компанијама, према предлогу Путина, не би требало дозволити да добијају послове чији је наручилац држава или да улазе у уговорне односе са компанијама са државним капиталом.

„Укратко, ако желите да добијате субвенције и бенефиције и тиме подижете свој профит, изволите региструјте се у Русији“, поручио је Путин.

Руски председник је, такође, истакао да је неопходно да се подигне транспарентност у пословању у Русији.

Не намећемо Украјини улазак у Царински савез

Председник Русије Владимир Путин рекао је у годишњем обраћању нацији да ће украјинска влада и опозиција успети да пронађу заједничко решење, како би се што пре изашло из кризе у којој се држава налази.

Истакао је и да Русија не намеће Украјини улазак у Царински савез, али да је спремна да размотри иницијативу Кијева, ако до тога дође.

„Ми ћемо доследно развијати евроазијски процес, не супротстављајући га другим интеграционим процесима, међу којима и таквом зрелом процесу, као што је европски“, додао је Путин.

Рекао је да ће Русија наставити разговор са „европским пријатељима о припреми новог основног споразума“.

Русија мора заштитити свет од аморалне интернационале

Морамо заштитит свет од аморалне интернационале, изјавио је председник Русије Владимир Путин у годишњем обраћању Федералној скупштини.

„Морамо се заједнички супротставити том изазову, морамо заштитити свет, а значи и јединство нашег друштва, јединство руске државе“ – изјавио је председник.

Председник Владимир Путин се такође заложио за развој политичке конкуренције у земљи, за широку друштвену дискусију о кључним питањима и развој правобранилачког покрета.

Промене Основног закона су могуће, а понекад и неопходне, изјавио је председник Руске Федерације Владимир Путин у обраћању Федералној скупштини.

„Сигуран сам да уставни процес мора бити стабилан. То се пре свега односи на друго поглавље Устава које одређује права и слободе човека и грађанина. Тај део Основног закона је неприкосновен“, – рекао је председник.

„Али живот не мирује и уставни процес не можемо прихватати као завршен, мртав. Поједине корекције других поглавља Основног закона које налаже сам живот су, наравно, могуће, а понекад и неопходне“, – изјавио је председник.

Први пут од 1991. године забележен је позитиван природни прираштај становништва Русије, рекао је председник Владимир Путин. „Од јануара до октобра ове године у Русији је забележен позитиван природни прираштај становништва. Такве резултате имамо први пут од 1991. године. То су веома добри показатељи“, – рекао је Путин.

Председник Русије Владимир Путин је поставио задатак да се омогући „прави прелаз на принцип осигурања у медицини“.

„Систем обавезног медицинског осигурања мора у пуној мери да финансијски обезбеди државне гаранције пружања бесплатне медицинске помоћи“, – рекао је председник приликом обраћања Федералној скупштини.

Путин је нагласио да се задатак састоји у томе да се повећа одговорност човека за своје здравље, да се појаве финансијски стимуланси за вођење здравог живота.


Извор: Танјуг, Глас Русије

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин – Нико није моћнији од Русије

* Обавезна поља