putin-novaУ говору у Кремљу – на седници Савета за међунационалне односе и руски језик – Владимир Путин је оценио да „избалансирана и ефикасна језичка политика спада у системске задатке“.

„За Русију са њеном етничком и културном разноликошћу и сложеним национално-државним уређењем, то је без сумње један од очигледних приоритета. Питања очувања и развоја руског и свих других језика наше земље имају огроман значај за хармоничне међунационалне односе, грађанско јединство, јачање државног суверенитета и интегритета Русије“ – рекао је председник Русије Путин.

Он је додао да јединство државе и народа Русије директно зависи од познавања руског језика од стране омладине. По Путиновим речима, на руском језику у Русији говори више од 96 одсто грађана.

„И управо је он, руски језик, заједно са културом формирао Русију као јединствену и мултинационалну цивилизацију“ – истакао је руски председник.

„У нашој земљи живе представници 193 националности, они говоре на безмало 300 језика и дијалеката“ – казао је Путин.

Он је напоменуо да „Устав Русије изричито гарантује право свих народа на очување свог језика и стварање услова за његово учење и развој. Републике имају право да уводе своје државне језике и користе их у раду органа државне власти и локалне самоуправе поред државног језика Русије“.

Као пример, председник Русије је навео Крим, где се „користе три равноправна језик – руски, украјински и кримско-татарски“.

Путин је истакао да у земљама у којима се „право великих етничких заједница на коришћење матерњег језика игнорише или ограничава, то доводи до поделе друштва на људе првог и другог реда, на грађане и неграђане, а понекад и до директних трагичних унутрашњих сукоба“.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин о значају очувања руског језика

* Обавезна поља