Руски председник Владимир Путин уручио је данас председнику Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Кином Томиславу Николићу Орден пријатељства за велики лични допринос у јачању стратешког партнерства и пријатељских веза између Русије и Србије.

„Свако ко одликује размишља коме даје орден, као и онај ко прима одликовање размишља од кога га је примио“, рекао је Николић уочи свечане церемоније.

Он је подсетио и да је 2014. године одликовао Путина највишим српским признањем — Орденом Републике Србије на великој огрлици. Указ о додели Ордена пријатељства Путин је потписао 30. маја 2017. године, у време док је Николић још обављао функцију председника Србије.

Висока државна награда Руске Федерације бившем председнику Србије је уручена у Кремљу, на свечаности поводом Дана националног јединства.

„Овај орден у име грађана Србије добијам од Руске Федерације, државе која за Србију и српски народ историјски представља најближег пријатеља и савезника. Овај орден добијам од руског народа, који нам је близак по пореклу, језику, вери, историји, са којим градимо заједничку будућност“, рекао је Николић на церемонији.

Николић је изразио задовољство што је Путин, како је рекао, препознао напоре које је он као председник Србије, од маја 2012. до маја 2017. године, „уложио да и поред многобројних тешкоћа и препрека наше  односе доведемо до нивоа стратешких“. Николић је у разговору са новинарима рекао да су „нови председник и Влада Србије на истом путу да развијају сарадњу са Русијом“.

Он је навео да је Канцеларију, на чијем је челу, основала Влада Србије, а да су девет министара чланови Савета и нагласио је да ће ускоро бити нових програма сарадње са Русијом, али није прецизирао о чему је реч.

„На добром смо путу да боље сарађујемо, очекујемо руске инвеститоре“, рекао је Николић.

Он је, међутим, оценио и да спољнотрговинска размена није у складу са добрим односима које имамо Русијом. Николић је такође нагласио и да нико озбиљан у Србији није био против сарадње са пријатељском Русијом са којом нас вежу традиционалне историјске, религиозне, културне и друге везе.

Државна награда Русије — Орден пријатељства додељује се од 1994. године страним држављанима за посебне заслуге у јачању мира, пријатељства, сарадње и узајамног разумевања међу народима, за зближавање и узајамно богаћење култура. Прошле године је Орденом одликован прослављени српски режисер Емир Кустурица.

Орден је направљен од сребра сa позлатом, окружен ловоровим гранама са зеленим и црвеним тачкама од рубина. У Русији се данас низом манифестација обележава Дан народног јединства, установљен у знак народног устанка ослобођења Москве од Пољске у 17. веку, а Руска православна црква и православни верници славе Дан иконе Богородице Казањске, чији је лик повезан са ослобађањем Русије.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин одликовао Николића

* Обавезна поља