У једноипочасовном интервјуу председник Србије Александар Вучић одговарао је на бројна актуелна питања ауторке и уреднице Инсајдера Бранкице Станковић о аферама, сумњама на прање новца за кампању СНС-а, о пореклу 200 хиљада евра за стан Александра Вулина, о одговорности министра полиције за дешавања у Херцеговачкој, о постављењу Братислава Гашића на место шефа БИА, о односу власти према медијима и многа друга.

„Испунио сам највећи број својих обећања. Никада нисам обмањивао народ, гласове смо на изборима добијали само на испуњеним обећањима“, рекао је Вучић на почетку емисије.

О ванредним парламентарним изборима

– Нисам најавио ништа. Углавном су људи у странци били за изборе, ја нисам за то.

Бранкица Станковић: Шта ће Вам избори?

Опозиција тражи. Мени су рекли у Скупштини да опозиција тражи изборе. Ето, сагласан са вашом аргументацијом, заиста шта ће нам избори.

O oпозицији

– Да ли сте чули други став осим мрзим Вучића. Опозиција ми је бескрајно симпатична и драга, а увек молим чланове СНС да, када нас вређају, не одговарају увредама, њихов једини став је мржња.

Волео бих да је политичка комкуренција јача, зашто критикују одлуке о Косову, српским судијама, зашто им је једини став мрзим Вучића, одвратан ми је тај Вучић, арогантан је…

Бранкица Станковић: Да ли Вам смета када Вас називају диктатором?

– На то се само насмејем, данас су друштвене мреже апсолутна слобода. Друштвене мреже, оно што користи 78 одсто грађана показују апсолутну слободу, за разлику чак и од демократске Немачке. Имамо кабловског највећег провајдера, који са својом телевизијом у 80 одсто кућа у Србији води 24-чсовну кампању против мене. Ви можда не видите, али грађани виде – рекао је Вучић. Како је рекао тамо му се „не постављају питања“, већ је то „све време кампања“.

О „Београду на Води“

– Главна тема је била да су то макете и да су то пусти снови. Тамо је било легло пацова и бараке, нападали су ме да су то само макете, а видите данас. Спустили смо Београд на реке, тамо где је било стециште наркомана и пацова сада је једно од најлепших шеталишта на свету. Макете су мало порасле, а да би нешто направили морате да имате и макете. Нисам обећавао много, али сам испунио све што сам обећао – рекао је Вучић.

О пензијама

– Ја сам увек говорио и трудио се да говорим истину. После овог повећања пензионери ће имати пензије веће него икада. Погледајте какве су пензије биле пре смањења. наша намера је била за 60% пензионера пензија никада није била смањена. Њима ће пензија бити већа него икада, њих 1.832.000. Ови пензионери са пензијом до 40 хиљада, они ће имати за нијансу ниже пензије. Ми више дајемо данас за пензије.

– Ја сам се борио и заштитио 60 % најсиромашнијх пензионера, радије сам пристао да моји родитељи плате ту цену, него најсиромашнији слој пензионера.

– Они који говоре о враћању пензија, обмањују, обраћају се мојим родитељима, који имају веће пензије, а ја сам водио рачуна о најнижим пензијама.

О односима са медијима…

Уредница „Инсајдера“ је навела да се стиче утисак да се „Вучић љути на све оне који га не хвале за нешто добро што је урадио“. „Чињеница је да постоје добре ствари, наравно, није све тако црно-бело, али дозволићете да новинари треба да Вас питају и оно што је можда, што није добро, нешто на шта указују некакве злоупотребе и тако даље“, навела је Станковић.

Бранкица Станковић: Да ми дозволите да Вам поставим питање, јер сте ви овде дошли да вам поставим питање?

– А може ли новинар који се не свиђа да уђе на конференцију Вуку Јеремићу и Саши Јанковићу? Нису. Питам вас јер нисам ћорав и глув. У једној реченици кажем више него икада.“ Уредница Инсајдера је рекла да је „све затворено“ и да је тешко доћи до информација.

– Дакле, ја сам једини човек у овој земљи који одговара свим новинарима. Ја немам проблем са тим да ме 1.000 пута прекинете, а израчунајте после емисије колико сте ме пута прекунули. Који свакоме одговара на свако питање. Никада нисам побегао ни од једног питања – одговорио је Вучић гостујући у „Инсајдеру“.

– 24 сата дневно је кампања мржње против мене.

Ви то мислите да је то кампања, постављање питања?

– Ја увек одговорим на питања америчке телевизије Н1

Којој се Србији обраћате када стално говорите америчка телевизија, која је идеја?

Шта вас брига шта је моја идеја.

Мени смета замена теза, мењате тезе

– Ма која замена теза. Никад нисам изговорио да је неко страни плаћеник, издајник. Никада, можете то да проверите.

– Веома ми се свиђа да кажем истину, америчка телевизија Н1.

Још нешто око медија, да ли сте свесни колико је тешко бавити с еновинарством у Србији?

– Ако могу да помогнем било како, помоћи ћу вам, да буде транспарентно. Говорите да раде за владу. Нико не ради за владу. Многи мене критикују да сам на РТС спровео диктатуру, иако ниједног човека нисам довео на РТС…

– Дозволите да мени кажем шта мислим. Нећете ме убедити да америчка телевизија Н1 ради за мене, већ против мене. Зашто не реагујете за моју мајку, за коју медији говоре да је неки Албанац….

Који медији, немојте сада о томе?

– Америчка телевизија Н1 има право да навија, РТС нема то право. Обрачунавају се са мојом породицом. Ја сам довољно грлат и храбар да одговорим на свако питање.

Да ли сте чули за групу за слободу медија?

– Не знам шта вам је то.

„Само хоћу да људи знају који медији се финансирају из иностранства“

На констатацију Бранкице Станковић да то непрестано понављање  медији добијају новац из иностранства или да је Н1 америчка телевизија јесте дисквалификација, Вучић каже да то није тачно.

Б. Станковић: Па што говорите онда то? Шта значи америчка телевизија?

А. Вучић: Ништа, да људи знају. 

Б. Станковић: А што да знају?

А. Вучић: Како другачије да им се обратим? Нису чули можда за Н1, па да им помогнем, да их подсетим да је то америчка телевизија. 

Б. Станковић: Аха, Ви то због тога. 

А. Вучић: Па да. Па ја кажем и руски Спутњик. Како се на то не буните?

Б. Станковић: То нисам чула. 

А. Вучић: А нисте чули. 

Б. Станковић: Не, мени само није јасно шта значи „америчка“? Шта је ту толико страшно?

А. Вучић:Ништа. Лепо. Америчка телевизија Н1. Што Вама то смета?

Б. Станковић: Ма мени не смета уопште. 

А. Вучић:Па што смета било коме?

Б. Станковић: Него не разумем уопште којој се Србији Ви тад обраћате кад говорите стално „амерички“, не знам, „медији добијају паре“.

А. Вучић: Обраћам се свим грађанима.

Како је у расправи Вучић рекао да се осећа као да разговара са политичким противником, Бранкица Станковић га је питала чему таква оптужба, односно да се увек  стиче утисак да је љут на све оне га не хвале. Станковић је додала да постоје и добре ствари које су учињене у последњих 5 година, али да новинари имају право да питају и оно што није добро, нешто што указује на злоупотребе.

“Нисам Вас прогласио политичким противником, говорио сам да бих могао да Вас третирам као политичког противника”, каже Вучић.

Б. Станковић: Не, не ради се о томе, ради се о томе да, не само Ви, просто је то некакав манир да свако ко постави неко питање одмах је проглашен као неко ко не воли ову државу.

А. Вучић: Ма није тачно. Није тачно.

Б. Станковић: Одакле Вама идеја да ми не волимо ову државу?

А. Вучић: Ма ја уопште нисам рекао да Ви не волите ову државу. Не бих био овде. Никада не бих био овде. Никада Вам то нисам рекао. 

Б. Станковић: Али се окрене тако на политички говор, на не знам…

А. Вучић: Па није тачно, увек сам Вам се с највећим поштовањем обраћао.

Б. Станковић: Али то је у реду.

А. Вучић: И лично сам Вам се обраћао са највећим поштовањем, никада Вас нисам увредио, никада вашег новинара нисам увредио.

Б. Станковић: Добро, али господине Вучићу кад то кажете, због чега је то тако? Зато што Ви знате да Инсајдер постоји од 2004. године, ми се дуже бавимо истраживачким новинарством него што сте Ви на власти, јел тако?

А. Вучић: Апсолутно.

Б. СтанковићПратили сте шта смо радили док сте били опозиција?

А. Вучић: Јел постојало некад да вам данас или пре 7 година нисам показао респект?

Б. Станковић: Па ја хоћу да кажем да је то нормално. И да је то потпуно у реду. И треба да показујете. 

 

О Андреју

Коју функцију има ваш брат у СНС?

– Андреј Вучић је од почетка са нама у странци и члан је Главног одбора, не знам да ли је још било чега, али мислим да је само члан Главног одбора и ничега више. Никакву јавну функцију нема.

– Он је један од 600 и нешто људи. Зашто је то у питању рећи ћу Вам. Зато што, знате, мој брат, за разлику од лопова и сецикеса који су га нападали сваки дан из различитих политичких странака, никада ништа није украо. Склонио се из свега. Нема ниједну јавну функцију. Помаже свом брату и воли странку у којој смо заједно. Помаже тако што је веома вредан и свакога дана, зато их нервира. Постоје два разлога зашто их нервира – он је направио једну грешку јер је дао једну изјаву у животу. Два су разлога: први је разлог тај што је веома вредан и што он годишње посети све наше општинске одборе најмање два или три пута. Тешко је наћи тако марљиве људе. Друга његова велика грешка је што није лако наћи такве активисте – рекао је Вучић.

Станковић је навела да након што је 2008. године, када је напуштао Српску радикалну странку, на питање новинара где ћете радити, Вучић рекао: „Радићу, имам своју професију, бавићу се можда берзанским неким пословима и помагаћу брату у вођењу фирме“. Уредница „Инсајдера“ је питала Вучића шта је тачно мислио „посебно када се касније испоставило да постоји фирма Асомакум регистрована на лажну личну карту Вучићевог брата“.

Вучић: Та фирма није тада ни постојала, нити је он за то оптужен. Погрешно сте време урачунали.

“На коју сте фирму мислили 2008?”, питала је Станковић.

“Да, ми смо планирали да се бавимо приватним послом, па нисмо. Зато што сам ушао у политику поново”, рекао је Вучић.

– Кренула је хајка на њега, када је изубијан, све време је вођена хајка на мог брата, морао је да трпи све те лажи, да је власник Франша, а никада није ушао у Франш. Није лако када треба да штитите чланове породице.

Да ли је Гашић био прави избор за директора БИА

Када је постављење Братислава Гашића на место директора БИА у питању, Вучић не мисли да је донео погрешну одлуку.

– Када сте одлучили да га именујете за шефа БИА, рекли сте: „Гашић је издржао годину и по дана без функције“. Шта значи „издржао“? Зашто је питање функције питање живота или смрти? -питала је уредница „Инсајдера“.

Вучић наводи да је погрешио приликом те изјаве јер то није питање функције, а на питање зашто је онда Гашић награђен, Вучић наводи да је Гашић био кажњен годину и по дана.

– А је л’ то био најбоље избор за директора једне Безбедносно информативне агенције? – питала је Станковић

– Па то гледајте по резултатима. Ја мислим да је био веома добар избор – каже пресдедник Србије.

„Питао сам Вулина где си баш нашао тетку“

Када је у питању извештај Агенције о начину на који је министар одбране Александар Вулин купио стан, Вучић позива надлежне институције да испитају шта се десило до краја. Подсетимо, Вулин је рекао да је новац за стан позајмио од тетке из Канаде.

– За мене је то било врло тешко и рекао сам му, и лично сам га критиковао због начина и не знајући сву суштину. Рекао сам му – је л’ ти знаш да је неко говорио о теткином каучу? То је био Божа Ђелић, један од у народу запамћеног као највећих лопова. Ја то не бих тако рекао, рекао бих човека који је учествовао у различитим пљачкашким приватизацијама на различите начине. Он се позивао на теткин кауч. Рекох, где си баш нашао тетку? – каже Вучић.

“Значи, ни Ви не верујете у ту причу?”, питала је Станковић

“Ја Вам говорим како је текао мој и његов резговор. Он ми је рекао: „Веровали или не, рекао сам истину“. Ја сам рекао: „Је л’ можеш да ми објасниш кад се то догодило?“ А онда ми је он рекао: „Па то је било пре него што смо ушли у власт”, препричава Вучић.

О случају „Савамала“ и Синиши Малом

Александар Вучић рекао је да је јасно да се рушење објеката у Херцеговачкој десило, али да не види никаву одговорност министра полиције Небојше Стефановића због чињенице да полиција није изашла на терен по позиву грађана.

“Полиција није радила свој посао, зашто није смењен Небојша Стефановић”,  питала је Бранкица Станковић

“То може да се каже судском пресудом. И желим да се то у потпуности расветли”, каже Вучић.

На питање да ли га је позвало тужилаштво да објасни своју изјаву да је за рушење одговорна градска власт, Вучић је рекао да није дао никакву изјаву тужилаштву и да он само може да “сматра и мисли да је градска власт одговорна”.

Касније је рекао и да Синиша Мали неће још дуго бити градоначелник и да неће дочекати јесен на функцији, али до смене није дошло.

„Ево сад ћемо на изборе па неће бити више градоначелник. Ја сам погрешио што га нисам боље заштитио. Исто као и ви тражим да се то разреши. Ви не можете да знате шта ја знам, а морате да питате тужилаштво шта се дешава са случајем“, рекао је Вучић.

Је ли се Савамала десила или није?

– Ја стварно мислим да је то кампања и милионити проблем по важности, поред свих важнијих проблема. Стварно не могу по двадесети пут да вам поновим…

Шта је хајка – подаци Агенције или написи медија о пиштољу Саше Јанковића

На питања о финансирању СНС, председник Србије је неколико пута питао а зашто се не испита како је убијен човек са пиштољем који је био у власништву бившег заштитника грађана, а садашњег председника Покрета слободних грађана Саше Јанковића.

“Ви тврдите да је човек умешан у убиство?”, упитала је Бранкица Станковић.

“Ја не тврдим да је човек умешан у убиство, ја тврдим да је из његовог пиштоља човек убијен. Па га никад нисте питали шта ради твој пиштољ ту, убијен у његовом стану…”

Иако је неколико пута поновила да су овај случај испитале државне институције, а да је сам Вучић на власти, као и да јесте хајка ако представници власти оптужују некога да је убица.

“Нико га не оптужује да је убица. А хајка је то што ви радите са другима па говорите да је неко прао паре, а да за то немате ниједан доказ, ниједну пресуду, рекао је Вучић.

На констатацију Бранкице Станковић да није тачно да не постоје докази већ да је доказе изнела Агенција за борбу против корупције, Вучић је још једном позвао Агенцију да испита случај. 

Како да помогнемо Врањским?

Када је у питању гашење Врањских новина, Вучић каже да председник Владе или државе није ту ништа крив.

“Ми смо Врањским помагали четири пута више него претходна влада”, каже Вучић.

“Каква је то замена теза? Помагали сте? Ви говорите као да сте Ви ллично донели одлуку. По Закону о јавном информисању, то се зове пројектно суфинансирање или финансирање, је л’ тако?”, истакла је Бранкица Станковић.

“О томе одлуку доноси, на крају крајева, Влада Србије. И Влада Србије плаћа”, рекао је Вучић.

“Је л’ то ваш новац или је новац грађана Србије?”, упитала је Станковић.

“Добро. Е у том периоду Владе Алекандра Вучића и Ане Брнабић пројекти Врањских новина су били много примећенији него пројекти Врањских новина у време Владе Демократске странке”.

Вучић је упитао како да помогне да Врањске опстану, на шта је Станковић рекла да он не треба да помаже већ у држави не постоји систем у којем медији могу нормално да раде.

Упитан зашто прећуткује да се много више новца додељује медијима који су тек основани и медијима који су блиски власти, а један од примера је давање новца Студију Б, Вучић каже да се ради о градским конкурсима.

“То је Студио Б добио од Града, од Владе није ништа добио.То је много другачије”, каже Вучић.

О финансирању кампање

На констатацију да се на списку донатора СНС-а налазе и социјални случајеви он је рекао: „Сад ћу да вам објасним како. Седимо нас двоје, и буде ту и неки трећи човек. Ја не знам да ли је то тако, ал’ претпостављам – ја кажем: „а ја хоћу да дам 800 евра, али ја не могу да дам 800 евра, дозвољено је то. Ево ти, изволи новац, молим те, плати за нашу странку“.

На констатацију да је Агенција за борбу против корупције је пријавила Вишем тужилаштву и СНС за сумњу на прање пара у изборној кампањи 2014. године, Вучић је рекао да је уверен да ће се све окончати у складу са законом и да га истовремено чуди што се уопште говори о могућем прању пара.

„Прање пара? Са по 19.000 динара“, рекао је Вучић, на шта је уследила примедба уреднице „Инсајдера“ Бранкице Станковић да није реч о 19.000 динара него да је реч о више хиљада људи који су уплатили идентичан износ од по 40.000 динара и да је то „можда механизам помоћу којег неки тајкун прикрива финансијску подршку странци“.

Александар Вучић је рекао „да нема ни говора о томе али да ће се све испитати“.

– Па зар је важно? То ће се окончати у складу са законом. Имате општинске одборе и кампању, то је „фундрејзинг“. Неко је дао некоме.

„И то ће да се испитује. Ево ја молим све, Агенцију за борбу против корупције, све, да испитају све до краја. Дакле, само мало стрпљења покажите. Агенција тражи то. Ја кажем да је измишљена тема. Да ли није или јесте нека Агенција проведе поступак до краја“, навео је Вучић.

Бранкица Станковић је указала да се стиче утисак у јавности да се институције повуку када он изнесе оцену унапред о томе да ли негде постоји или не постоји кршење закона, односно да институције реагују онако како он каже, Вучић је само изнео уверење да „мисли да то није тачно“.

Вучић у интервјуу одговара и на питања о неиспуњеним обећањима, о томе „зашто се љути на новинаре“, о тези страни плаћеници, о томе зашто свако ко критикује власт пролази кроз медијски линч медија блиских власти, као и о томе каква је улога његовог брата у странци, Братиславу Гашићу, Синиши Малом, Александру Вулину и многа друга питања.

„Инсајдер“ је навео да је сама најава интервјуа изазвала је бројне реакције иако председник Србије често даје интервјуе РТС-у, Пинку, ТВ Хепи.

„До интервјуа је дошло након што је председник Србије пре две недеље рекао на конференцији за новинаре, одговарајући на питања новинарке ‘Инсајдера’, да не може на конференцији да одговори на сва питања и потпитања и сам јавно рекао да ће дати интервју редакцији ‘Инсајдер'“, навели су у тој редакцији.

Разговор је сниман у студију „Инсајдера“, а биће емитован у целости на ТВ Прва вечерас у 21 сат. Након емитовања, биће доступан на сајту инсајдер.нет.


Извор: Агенције, ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић на Инсајдеру у емисији „Дебата“ (видео)

* Обавезна поља