vladimir-putin-4МОСКВА – Председник  Владимир Путин је потписао закон који забрањује пропаганду како јавног приказивања атрибута и симбола организација које су сарађивале са фашистима, тако и оних који не признају пресуде Нирнбершког трибунала. Овај документ је истакнут у среду на порталу правних информација.

Поправке проширују круг организација за пропаганду и јавно истицање атрибута и симбола за које је утврђена административна одговорност.

Списак ових организација је допуњен организацијама које сарађују са фашистичким организацијама и покретима, и које сарађују са оним  међународним организацијама, или њиховим представницима који негирају пресуде Нирнбершког трибунала, а такође и пресуде националних, војних, или окупационих судова, који су основани на пресуди Нирнбершког трибунала, или су донете за време Великог отаџбинског рата, Другог светског рата.

За пропаганду и јавно приказивање од стране грађана предвиђена је казна од једне до две хиљаде рубаља, или затвор до 15 дана. За руководећа лица је предвиђена казна од једне до 4 хиљаде рубаља, а за правна лица казна износи од 10 до 50 хиљада рубаља.

Максимална казна за израду или дистрибуцију са циљем пропаганде, или набавка са циљем дистрибуције и пропаганде износи од 20 до 100.000 рубаља.

Најпознатија организација која је активно сарађивала са фашистима за време Великог отаџбинског рата је била организација украјинских националиста  – Украјинска Повстанческа (Усташка) Армија (УПА). Организована је 1942. године. Између Трећег Рајха и украјинских националистаје 1943. године постигнут договор, да ће УПА чувати железничке питеве и мостове од совјетских партизана и подржавати акције немачких власти, а у случају победе фашиста над СССР; Немачка је обећала да ће дозволити стварање Украјинске државе.


Извор: РИА Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин потписао Закон против пропаганде фашизма

* Обавезна поља