rojters-logo-1ЗАГРЕБ – Британска агенција Ројтерс објавила је чланак „Хрватска не налази пут до просперитета ЕУ“, у којем анализира стање Хрватске након уласка у Европску унију и истиче да држава није видела напредак какав су оствариле земље које су у Унију ушле 2004, када је привреда била у процвату.

Прилику за напредак је, сматра агенција, великим делом пропустила због владе која је преузела власт пре него што је на подручју бивше Југославије избио рат.

„Од тада је успоставила демократију, али се бори како би поново успоставила изгубљено тржиште, па се морала одрећи субвенционисане бродоградње како би испунила критеријуме Евроспке уније“, пише у чланку који преноси „Вечерњи лист“.

Ројтерс наводи како „сиромаштво након шест година кризе није неуобичајено на Балкану, па чак ни на западу Уније“ и сликовито наводи да се дубина хрватског пропадања види „у одсјају ватромета и фанфара којима је обележен улазак у ЕУ“.

С привредом које је од 2008. до данас забележила пад од 13 посто, Хрватска се налази одмах иза дугом оптерећене Грчке, па се спекулише да би држава, која још није чланица еврозоне, могла да тражи финансијску помоћ Европске уније.

„Знаци сиромаштва су посвуда, те се тако у срцу Загреба налазе бројни празни пословни простори, што је у супротности с имиџом Хрватске као туристичког мамца за љубитеље плажа и острва“, наводи се у чланку.

Агенција подсећа да је Хрватска у рецесији већ шест година и процењује да би се негативан тренд могао наставити и 2015.

„Хрватске политичке елите не разумеју се у економију, нити је она икада била њихов приоритет“, цитира Ројтерс економског аналитичара Велимира Шоњу и додаје да западни аналитичари признају да не разумеју неспособност Хрватске да максимално искористи чланство у Унији која нуди више од 10 милијарди евра кроз фондове за инфраструктурне и развојне пројекте до 2020. године.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Ројтерс о сиромаштву у Хрватској

* Обавезна поља