ukrajinska_flota_аСЕВАСТОПОЉ – Америчка агенција АП објавила је да се конвој са неколико стотина руских војника креће се према Симферопољу, главном граду Крима.

Из Севастопоља, кримске луке у којој је стационирана руска Црноморска ратна флота, у Симферопољ стигло је 12 војних камиона са војницима, оклопним транспортером „тигар” и два санитетска возила.

Све ово се догодило у складу са споразумом између званичног Симферопоља и команде руске Црноморске ратне флоте.

Претходно се украјинска армија на полуострву буквално распала и „истопила”.

Прелазак њених јединица на страну Аутономне Републике Крим протекао је без и једног опаљеног метка са било које стране.

Претходно су неки војници и официри напросто „нестали”, али се већина ставила на располагање АП Крим. Очекује се да ће сви они током дана положити заклетву верности властима те аутономне републике.

На све је утицало, нема сумње, и то што нико у тим јединицама месецима није примио плату.

Истовремено је десетак бродова Ратне морнарице Украјине – без икаквог притиска власти у Симферопољу – напустило своју базу у Севастопољу, али су се неки – због мањих или већих кварова – вратили.

denis-berezovskiКомандант украјинске ратне морнарице прешао на страну Крима

СИМФЕРПОЉ – Командант војно-поморских снага Украјине Денис Березовски изјавио је данас да је положио заклетву верности кримском народу.

На прес-конференцији у Симферопољу, рекао је: „Ја, Березовски Денис Валентинович, заклињем се на верност кримском народу и обавезујем се да ћу га штитити у складу са правилима службе”.

Истовремено су на страну народа Крима и његових снага самоодбране прешле комплетне посаде 30 борбених авиона украјинске војне авијације.

crnomorska-flota_123Рогозин – Севастопољ је родна кућа црноморске флоте

Утицајни потпредседник руске владе Дмитриј Рогозин упозорио је и Кијев и његове западне покровитеље: да је Севастопољ „родна кућа Црноморске ратне флоте РФ”.

Рогозин је овим речима одреаговао на информације да су бивши украјински председници Леонид Кравчук, Леонид Кучма и Виктор Јушченко позвали званични Кијев да денонсира Харковске споразуме који су регулисали услове боравка тог дела ратне морнарице Русије у наредне безмало три деценије.

Кучма је убрзо изјавио да он такав захтев није подржао, али је Рогозин подвукао: „Црноморска ратна флота Русије није никакав бескућник. Севастопољ је њена родна кућа. А ви се, господо, бавите унуцима!”

Црноморска флота је највећа приходна ставка у джавном буџету Украјине, а председник комитета Државне Думе РФ за питања ЗНД, Леонид Слуцкиј, изјавио је да Русија има пуно право да на Крим пошаље свој ограничени војни контигент „ради заштите Црноморске ратне флоте и живота својих сународника на полуострву од могућих оружаних провокација са стране антиуставног режима у Кијеву”.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Распад украјинске војске на Криму

* Обавезна поља