kasreo-nikolicПредседник Кубе Раул Кастро уручио је председнику Србије Томиславу Николићу највише кубанско одликовање „Хосе Марти“, које се додељује за допринос светском миру, образовању, култури и науци, којим су прошле године одликовани и председници Русије и Кине.

 

Читајући указ о одликовању, секретар кубанске владе Хомеро Акоста Алварез је истакао да је допринос српског народа светском миру, посебно у светлу седамдесете годишњице победе над фашизмом, када је српски народ исписао херојске странице у борби против тог светског зла.

„Срби поднеле сразмерно највећу жртву у борби против фашизма, Куба подржава интегритет и суверенитет Србије“

– Српски народ је поднео највеће жртве, сразмерно броју становника. Куба изражава принципијелну подршку Србији да очува свој суверенитет и интегритет. Председник Николић је дао немерљив допринос развијању билатералних односа током дугог низа година као председник клуба пријатељства у парламенту Србије – рекао је Алварез.

Сусрет са Фиделом Кастром?

Кубански медији наводе да је Николић први председник који је посетио Кубу од распада Југославије и додају да је могуће да ће се пре одласка са острва састати и с кубанским лидером Фиделом Кастром како би му лично уручио орден којим га је одликовао 11. маја.

Он је казао и да је Николић, који иначе борави у дводневној посети Куби, дао приоритет односима двеју држава, који ће се сигурно још више унапредити њхеговом посетом Куби.

– Примићете највише одликовање наше отаџбине, које носи име нашег народног хероја, као знак љубави и поштовања нашег народа према вама – рекао је Алварез.

Председник Николић је овом приликом и разговарао са председником Кубе Раулом Кастром а у разговору, који је оцењен као „братски“, било је речи о јачању билатералних односа, потенцијалима за њихов даљи развој у обостраном интересу и о међународним темама.

Кастро је захвалио Николићу због посете и подршке успостављању дијалога Кубе и САД.

– Србија је земља пример борбе за слободу и независност коју је показала више пута током историје. Током Другог светског рата дали сте немерљив допринос победи над нацизмом и поднели сте огромну жртву у борби против тог зла. Ваша борба за слободу и мир, нажалост не престаје ни данас – нагласио је Кастро, истакавши да ће Куба наставити да подржава Србију у борби за територијални интегритет и суверенитет.

Председник Кубе је нагласио значај продубљавања билатералних односа, нарочито у области економије и инвестиција што посебно може да се односи на фармацеутску индустрију и здравство, пољопривреду и саобраћај.

Председседник Николић је пренео захвалност Србије Куби због непризнавања независности Косова, због пријатељства и спремности за јачање билатералних односа.

Он је оценио да је Куба светао пример истрајности у борби за слободу и да ће уложити максималне напоре да се пријатељство развија и продубљава. Николић је изнео уверење да је Србија потпуно спремна на унапређење економске сарадње по европским стандардима и правилима.

– Две Владе треба да се договоре који модели сарадње у области економије могу што пре да се реализују – рекао је он.

Ко је Хосе Марти Перез?

Хосе Марти Перез је кубански национални херој, револуционар, филозоф, политички теоретичар, песник, есејиста, новинар. Један је од највећих латиноамеричких интелектуалаца. Концепт слободе и демократије су истакнуте теме у свим његовим делима.

Својим политичким деловањем борио се за ослободјење Кубе од Шпаније, те је проглашен „апостолом кубанске независности“. Био је заговорник слободне Латинске Америке, чему је дао велики допринос, те се сматра херојем и симболом независности региона.

Орден Хосе Марти је установљен 1972. године и највећег је ранга, а додељује се за допринос светском миру, у образовању, у култури и науци.

БЕОГРАД – Судбина Србије и Кубе веома су сличне и да два народа деле исту страст према слободи и независности, рекао је уторак председник Републике Србије Томислав Николић у разговору са председником Народне скупштине народне власти Кубе Естебаном Ласом Ернандесом.

„Грађани Србије воле кубански народ и то могу да Вам пренесу сви амбасадори који су боравили у Србији”, нагласио је председник Николић и додао да се пријатељство два народа не базира само на економској сарадњи.

„Важно је да основа билатералних односа буде искрено пријатељство, а то је снажна основа за економску сарадњу,” подвукао је председник.

Николић је, како је саопштила прес служба председника, изразио задовољство због отварања дијалога између Кубе и САД и наду да ће се разговори наставити у интересу обе земље. Он се захвалио на принципијелној подршци на непризнавању једнострано проглашене независности КиМ.

Председник Народне скупштине народне власти Естебан Лас Ернандес је изразио задовољство зато што је званична посета на највишем нивоу уследила након пуних 36 година.

„Ваша посета је још значајнија због кључног момента за Кубу. То потврђује историјске везе два народа, пријатељство и разумевање”, нагласио је председник Народне скупштине. Он је додао да континуитет билатералних односа ни у једном тренутку није био нарушен.

Ернандес је истакао и допринос српског народа борби против фашизма, на који се подсећамо са поносом поводом јубилеја 70 година победе над фашизмом.

Председник Николић је јуче, током првог дана званичне посете Куби положио венац на Споменик националном хероју Хосе Мартију.

У књигу утисака кубанском великану и инспирацији генерација младих, који је свој живот положио у борби за слободу и независност Кубе, председник Николић је уписао:“Судбина је хтела да данас на 120-ту годишњицу од трагичне смрти Хосе Мартија, будем овде. Одати почаст Хосе Мартију значи одати почаст Куби, Латинској Америци, слободи и демократији. Поштовати Хосе Мартија значи поштовати себе и своју слободу. Будите поносни што сте га имали и он би данас био поносан на вас Кубанце”, наводи се у саопштењу.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Раул Кастро одликовао Николића

* Обавезна поља