varufakis-sojbleГрчки министар финансија Јанис Варуфакис је у расправама око решења грчке дужничке кризе критиковао свог немачког колегу Волфганга Шојблеа.

Варуфакис је пребацио Шојблеу да се ослања на своју политичку моћ, а не на аргументе, преноси данас немачки недељник „Цајт“.

„Фрустрирајуће је да ми не можемо да причамо један са другим у једном другом конкексту, где би аргументи више вредели од релативне моћи“, рекао је Варуфакис немачком недељнику.

Варуфакис је пребацио Шојблеу да не препознаје колико би за „Mainstream“ северних Европљана било од помоћи, ако би се постигао споразум са једним покретом попут „Сиризе“ и потврдно одговорио на питање да ли немачки министар чини грешке у анализи Грчке.

„Да, то он чини“, рекао је Варуфакис и додао да Шојбле пореди претходне владе са Грцима, као да се у њима, како је рекао, огледа карактер свих Грка.

Немачки медији оцењују да тон Атине и Берлина остаје и даље оштар. Најновије политичке односе две земље карактеришу и бројне изјаве које на обе стране подижу атмосферу.

У последње време било је немачких „предлога“ Грцима да продају острва па се реше дугова, „узвратних“ парола с канцеларом Ангелом Меркел у фашистичкој униформи, тврдњи да су Грци лењи па им зато иде лоше, али грчких „идеја“ о заплени немачке имовине…

У размени оштрих речи и са једне и друге стране Немачка влада одбила је грчка потраживања у вези са репарацијом и одштетом за време Другог светског рата.

„Питање репарација и исплате одштете правно и политички је завршено“, поручио је у тој размени портпарол немачке владе Штефен Зајберт.

Варуфакис: Плате и пензије приоритет, па онда отплата дуга

Грчки министар финансија Јанис Варуфакис изјавио је да се нада да ће његова земља идућег месеца успети да отплати дуговања кредиторима и да исплати плате и пензије у јавном сектору, али да ће, уколико буде приморана да бира, изабрати исплату плата и пензија.

Влада премијера Алексиса Ципраса дошла је на власт у јануару захваљујући обећању да ће прекинути вишегодишњу буџетску штедњу коју су захтевали међународни кредитори, а која је погоршала ионако дубоку рецесију, незапосленост и сиромаштво у Грчкој, подсећа Ројтерс.

Резање плата и пензија једна је од „црвених линија“ које је грчка влада навела да неће прећи у оквиру преговора са кредиторима, који од Атине захтевају свеобухватне реформе, укључујући смањење пензија и либерализацију тржишта рада.

Варуфакис је за ТВ Стар рекао да очекује врло брзо постизање споразума са кредиторима.

„Мислим да смо веома близу, рецимо да је то питање отприлике једне седмице“, рекао је Варуфакис. Он је, медјутим, додао да ће ће бити одбијен било какав компромис који би влада у Атини сматрала „неодрживим“.

Грчка влада готово четири месеца са својим кредиторима, Европском унијом (ЕУ) и Медународним монетарним фондом (ММФ), покушава да усагласи споразум везан за реформе које Грчка треба да спроведе како би јој било одблокирано 7,2 милијарде евра помоћи.

То је завршни пакет из програма помоћи укупне вредности 240 милијарди евра који је покренут пре пет година, након што се јавни дуг Грчке отео контроли.

Грчки министар рада Панос Скурлетис, такјодје, верује да ће Атина ускоро постићи споразум са ЕУ и ММФ, који би откључао преосталу траншу кредита помоћи вредну 7,2 милијарде евра.

„Постоји рок и то је 5. јун. Свима нам је јасно да ће, ако до тада не дође до решења, ситуација бити веома тешка“, рекао је министар. Грчка је овог месеца отплатила камате ММФ-у укупне вредности близу милијарду евра, али јој у нарендом периоду доспевају на наплату и друга велика дуговања, па тако само у јуну, Грчка треба да плати ММФ-у још 1,5 милијарди евра, а Европској централној банци три милијарде евра у јулу и августу.

У Грчкој се у просеку сваког радног дана гаси 59 предузећа што повлачи 613 отказа, а економија дневно губи 22,3 милиона евра бруто домаћег прозивода, показују подаци Грчке конфедерације трговаца (ЕСЕЕ), која наглашава да је постизање споразума са кредиторима неопходније него икада.

Конфедерација истиче да ће бити потребно 25 милијарди евра за покретање грчке економије, као и да ће губитке забележене у првих пет месеци 2015. бити тешко надокнадити у остатку године.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Варуфакис критиковао Шојблеа

* Обавезна поља