Vladika-georgijeВладика Георгије служио је прву литургију откако је трајно разрешен управљања Епархијом канадском и то у манастиру Светог Преображења Господњег у Милтону, где се налази и седиште епархије.

Како је објављено на сајту „Источник истине“, који воде његове присталице, литургији одржаној у недељу присуствовало је око 500 верника. Епископу су саслуживали свештеници Михајло Додер, Душан Нишевић, гост из Епархије банатске и протођакон Стефан Икономовски.

Владика Георгије вратио се у Канаду прошлог петка у вечерњим сатима и сместио се у својој резиденцији поред манастира Светог Преображења у Милтону.

Како је објављено на сајту „Источник истине“, на аеродрому у Торонту дочекало га је око 150 верника, међу којима чак и група дечака и девојчица са традиционалном погачом и сољу. Са окупљеним народом били су, како се наводи на овом сајту, најстарији свештеници у Епархији канадској, протојереј-ставрофор Михајло Додер и протојереј-ставрофор Лазар Вукојев. Верницима који су му поручили да ће он увек бити њихов владика, епископ Георгије је рекао да му је нуђено да напусти Канаду, али да он то није прихватио, преноси сајт. О томе да је највише црквено тело, Свети архијерејски сабор трајно разрешио владику Георгија писале су чак и тамошње новине „Торонто стар”. Називајући га „контроверзним владиком“, у тексту се наводи неколико детаља из његове архијерејске биографије који су својевремено изазвали пажњу у канадским новинама. Као, на пример, када га је испред храма у Виндзору физички напала монахиња Ангелина, оптужујући га за неморалан живот и љубавне везе, о чему је те 1997. године извештавао лист „Виндзор стар“. Или када је са њим у сукоб ушла црквена општина у Нијагара Фолсу, која данас припада Источноамеричкој епархији, о чему је 2006. године, у време тих несугласица, писао „Нијагара Фолс ривју“.

Осим владике Георгија, на заседању сабора које је отпочело 14. маја трајно је разрешен и владика милешевски Филарет. Иако је прошлог петка првобитно прихваћена иницијатива патријарха Иринеја да се не гласа о разрешењу епископа Филарета, већ у суботу ујутру, то питање је ипак стављено на гласање. Тако је владика Филарет тесном већином трајно разрешен управљања Епархијом милешевском. Незванично, један од архијереја који је тражио да се ипак гласа о епископу Филарету био је митрополит црногорско-приморски Амфилохије. Он је, иначе, и један од чланова Светог архијерејског синода, црквеног тела које је претходно привремено сменило двојицу владика, Георгија и Филарета. И сам разрешени епископ милешевски уверен је да је смењен на иницијативу митрополита црногорско-приморског. Медијима је Филарет изјавио да иза тога чак стоји амбасада САД. Владика Филарет, дакле, тврди да је смењен под политичком притисцима. С друге стране, ових дана се могла чути и теза да је владика Филарет баш због својих наводних веза и пријатељстава са појединим српским политичарима у петак увече „спасен“ од разрешења. Незванично, гласању у суботу ујутру нису присуствовали неки архијереји Српске цркве, будући да су отпутовали у своје епархије, верујући да је постигнут компромис о питању даље судбине владике Филарета.

Сабор СПЦ јуче је наставио заседање у Патријаршијском двору у Београду.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Разрешени владика Георгије служио литургију

* Обавезна поља