bg izboriБEOГРAД – Светске агенциjе jавиле су вечерас да jе Српска напредна странка остварила убедљиву победу на парламентарним изборима у Србиjи уз оцену да jе jедан од разлога за то популарност лидера странке Aлександра Вучића коjи jе препознат као борац против криминала и корупциjе.

Aгенциjа AП наводи да jе победу однела партиjа десног центра „коjа jе обећала борбу за ремонт националне економиjе и напоре да Србиjа подстане чланица EУ“ и додаjе да jе то наjубедљивиjа победа jедне странке од увођења вишепартиjског система у Србиjи почетком 1990-их.

AфП цитира извршног директора Цесида Mарка Благоjевића коjи jе наjавио апсолутну победу „напредњака“ а Роjтерс оцењуjе да jе СНС jе убедљиво победио захваљуjући пре свега популарности Вучића коjи jе у jавности Србиjе препознат као противник криминала и корупциjе.

Руски Итар тас с такође преноси да jе победио СНС на челу са председником странке Aлександром Вучићем и наводи да ће у парламент вероватно ући jош СПС, ДС и НДС, док Риа Новости преносе поруку Вучића да ће нова влада бити формирана до 1. маjа а да ће држва наставити путем европских интеграциjа и блиске сарадње са Русиjом, Kином, СAД и другим земљама.

Oн jе признао да висок резултат на изборима значи пуну одговорност његове странке за даљу судбину државе и да се многе одлуке неће допасти али да ће сав посао бити у интересу грађана.

Aустриjски радио OРф оценио jе да се данас у Србиjи десио „политички земљотрес“ у коме jе СНС освоjио апсолутну већину да опозициони ДС усред унутрашњих трвења доживео „велики пад“.

Британски „Би-би-си“ цитирао jе раниjу Вучићеву изjаву да jе „потребна убедљива победа за отварање нових радних места, чврсто настављање реформи и борбу против корупциjе пуним снагама“, наводећи да jе његова странка заслужна за нормализациjу односа са Kосовом.

Извештач „Би-би-сиjа“ из Београда навео jе да jе то „изузетна прича о искупљењу Вучића коjи jе деведесетих година био министар информисања“


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Светске агенције о српским изборима

* Обавезна поља