ficoБРАТИСЛАВА — Словачки премијер Роберт Фицо предложио је да се укину или бар ублаже санкције ЕУ против Русије док се воде преговори о испорукама гаса.

„Подржавам то да се сви коначно смиримо и вратимо привредном расту. Бринимо о људима, а не да вечито решавамо санкције“, казао је Фицо словачкој информативној телевизији ТА3 додавши да на истоку Украјине влада какво такво примирје.

Премијер је оценио да осим негативних ефеката санкција Русији, не види кораке који би специјално помагали Украјини.

„Ни у односу према Криму. Сви смо то осудили, али рецимо објективно – Крим је готова ствар. Данас више нико не отвара питање Крима“, казао је Фицо.

Председник словачке владе такође је унапред упозорио власти у Кијеву да не рачунају да ће ЕУ уместо њих платити дуг Русији за гас за Украјину.

„Некада имам утисак да неко направи милијарде дуговања па сада дође и каже нам – дајте нам новац. Ми га немамо да то платимо. Свет не може тако да функционише“, рекао је Фицо.

Руски Гаспром је престао да испоручује Украјини гас за њене потребе још од лета због спора око дугова Украјине у висини од око 4,15 милијарди евра за раније испоруке, као и око цене будућих испорука гаса за Украјину.

Председник Украјине Петро Порошенко је ове седмице након договора о главним условима решења спора и цени гаса упозорио да Украјина жели да плати дуг Гаспрому али да ће морати да затражи помоћ од иностранства, зато што нема пара.

„Постоји могућност да помогнемо у виду позајмице, или нечег сличног. Међутим, ако неко мисли да тежи ка ЕУ, одмах жели да буде њен члан а очекује да ће ЕУ уместо њега решавати све његове проблеме, онда се љуто вара. Не умем да замислим да прикупљамо ми (новац) за нешто, сигурно не“, поручио је Фицо.

Управо помоћ Украјини за решење гасне кризе и генерално претња понављања гасне кризе из 2009. године наредне зиме биће, како је казао Фицо, једна од тема разговора са немачком канцеларком Ангелом Меркел која сутра стиже у посету Словачкој.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Роберт Фицо – Крим је готова ствар

* Обавезна поља