financial_times1Десетак аналитичара, војних лица и обавештајаца, које је анкетирао утицајни британски лист Financial Times, задивљени су потезима Русије у Украјини.

По њиховим речима, Русија поводом Украјине води тактички спретну и свестрану кампању и при том увек била корак испред NATO.

Копнена операција Кремља изведена је „мајсторски”, истакао је један од анкетираних.

„Био сам импресиониран… То је била прецизно и лепо испланирана операција… Нечујна, али изузетно ефикасна — изјавио је директор за међународне послове у британском Краљевском уједињеном институту за одбрамбена и безбедносна истраживања Џонатан Ејал. По његовим речима, „Запад је ухваћен на спавању од првог дана”.

„На Криму је била очигледна концентрација снага. На истоку Украјине су специлизованије снаге. Мали број, веома мали број. Такви ликови прво нешто ураде, а онда веома брзо нестају, нагонећи вас да мислите да иза тога стоје устаници” — истакао је високи официр NATO.

По његовим речима, има примера када су групе од шест људи, наоружане скупим руским пушкама „Винторез” и у специјалним маскирним униформама, пружале помоћ устаницима.

Други официр NATO показао је листу FT фотографије ненаоружаних људи у цивилу који су, судећи по „говору тела” и понашању, били припадници ФСБ или Спољне обавештајне службе Русије.

„Када се ради о суседним државама, делује ФСБ, а не Спољна обавештајна служба. Русија још увек сматра Украјину унутрашњим питањем” — сматра Најџел Инкстер, који је до 2006. године радио у британској обавештајној служби МИ-6, а тренутно је директор сектораза транснационалне претње и политичке ризике у Међународном институту за стратешка истраживања из Лондона.

Тактика која се примењује представља „класичне методе” ФСБ, сматра Инкстер. По његовим речима, „планирање, подстрекавање, организовање локалних снага и шпијунирање” могу да се реализују без великог броја људи.

Још један високи функционер NATO истиче да се догађаји у Украјини одвијају по нечијим инструкцијама: устаници прво нападају државне зграде и центре комуникације, затим кључне тачке снабдевања и војне објекте.

Руски стручњаци су успешни и у сајбер простору, сматрају анкетирани. Русија се сматра творцем злоћудног програма „Змија”, који је заразио стотине, ако не и хиљаде IT-система државних органа Украјине.

„Ми то зовемо (акције Русије) операцијом ширења утицаја. Русија веома ефикасно користи сва средства притиска: информације, дипломатију, политику, војну снагу… и економију” — истиче функционер NATO.

Руски функционери негирају умешаност у политичку кризу у Украјини.

Председник Русије Владимир Путин је више пута говорио да Русија с тим нема везе.

Он је 4. јуна у интервјуу за телевизију TF1 и радио Europe 1 рекао:

„Никаквих оружаних снага, никаквих руских инструктора на југоистоку Украјине нема. Није било, нити ће бити”.

По његовим речима, они који тврде другачије – „лажу”.


Извор: Financial Times

Оставите коментар

Оставите коментар на Руси увек корак испред

* Обавезна поља