vucic-vlada(20)БЕОГРАД – Премијер Вучић изјавио да је на Влади једногласно одлучено да се донесу Закон о раду и Закон о пензијском и инвалидском осигурању.

Како је најавио, ови закони ће бити у Скупштини у уторак. Тај Закон о раду ће, рекао је, цео свет да поздрави.

„Данас имамо две врсте вести и помешана осећања, једна је она на коју сам поносан – Србија је коначно и суштински кренула у економске реформе, то није више прича, а била је празна прича, претходних 13 година“, рекао је Вучић.

Премијер је објаснио да је Влада упркос притисцима и протестима донела одлуку да усвоји Закон о раду и Закон о ПИО, и истакао да ће то бити једна од ствари којима ће се Влада похвалити за 100 дана рада.

Председник Владе се захвалио министру финансија Лазару Крстићу који је поднео оставку, и истакао да није било свађе са њим око пара, плена, сујете. „Ми се слажемо, све што је Лазар рекао је тачно. Србију су упропастили неодговорни политичари неодговорним одлукама“, истакао је Вучић.

Поручио је и да „ни за јоту“ неће одступити од спровођења економских реформи и мера фискалне консолидације, да неће попустити ни пред притисцима, те да нема више преговора. „Ни за јоту Влада неће да попусти. Нећу да попустим ни случајно. И тачка“, рекао је Вучић .

Премијер је, поводом протеста синдиката у Немањиној за време усвајања измена закона о раду и о пензијско-инвлаидском осигурању на влади, рекао да је наложио да се полицијско обезбеђење повуче. „Не видим шта ћете да урадите, да запалите зграду? Ја мишљење нећу променити“, рекао је Вучић.

Навео је и да смо подизање плата и пензија платили 705 милијарди динара. „Закон о раду из 2005. довео је до опадања 354.000 радних веста, од чега је највећи број на жалост у приватном сектору – 318.000“, каже Вучић.

„Да није било таквих неодговорних људи, јавни дуг био би нижи за трећину и износио би 45 одсто БДП-а. Таква неогдовоерна политика довела је Србију у ситуацију да предузима тешке мере“, објаснио је Вучић.

Говорећи о Закону о раду, премијер је рекао да је закон који је важио oд 2005. године, као и лоша политика оних који су је водили, довела до тога да нам је број запослених опао за 354.000. Навео је и да највише људи није остало без посла у јавном сектору, већ у приватном. „Неки су штитили позиције, синдикална права, лимузине а раднике нису штитили“, рекао је премијер.

„Србија неће банкротирати“, рекао је премијер. „Потребно је да уштедимо милијарду и преко милијарду и то промптно“, каже Вучић. Борићемо се кроз мере фискалне консолидације да земљу опоравимо, додао је.

Како је рекао, ни за јоту Влада Србије неће да попусти. „Нећу да попустим ни случајно, можете да уђете у зграду Владе, да преговарам нећу ни са ким“, рекао је Вучић о синдикатима који протестују данас.

„Смањење пензија од 20-25 одсто нисам у стању да спроведем у дело иако би то била најрационалнија мера“, рекао је Вучић о предлогу министра Лазара Крстића који је данас поднео оставку. Вучић је ипак додао да ће Крстић бити његов саветник, а да ће помагати и министарки Кори Удовички. „Захвалан сам Лазару што нас је својим притиском враћао у реалност, рекао је Вучић. Немам шта да му замерим, немам шта да му кажем да није био у праву, осим чињенице да ја нисам способан да то прихватим, и да људи у Србији не могу то да прихвате“.

Требало је да затворимо Железару

„Моја је грешка што нисам послушао Крстића пре три месеца за Железару, 8,5 милиона долара ми месечно губимо“, рекао је Вучић. Немојте да нам причате да нешто вреди, кад то не вреди ништа, додао је он говорећи о планираним приватизацијама, као пример наводећи и Звезду и Партизан.

Вучић је рекао да ће се тек разговарати о смањењу пензија, да тако нешто није искључено, али да се са министром Лазаром Крстићем није слагао у вези са цифрама.

На питање новинара Б92 да ли може до четвртка да се уложи неки амандман и постигне компромис са синдикатима, Вучић је рекао да нема компромиса и да нема пола пута. „Мишљење не мењамо од данас до сутра“, рекао је Вучић.

Суштинско питање је оздрављење наше привреде, рекао је. Ми плаћамо незарађене ствари све време зато што се плашимо штрајкова, протеста, ми морамо да приватизујемо или створимо климу за инвестиције.

Црвена звезда и Партизан не вреде ништа, само хоће да музу државу

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да Црвена звезда и Партизан немају никакву вредност пред најављену приватизацију спортских клубова.

Вучић се, говорећи о оставци министра финансија Лазара Крстића у Влади, дотакао и спортских клубова у Србији.

„То је као са Звездом и Партизаном и причом око приватизације. Они мисле да вреде много, а не вреде ништа. Само хоће да музу државу и да узимају паре од државе Србије“, рекао је Вучић.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић рекао је у петак да се Црвена звезда и Партизан не плаше приватизације и поновио да држава више не може да их финансира.


Извор: Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Влада усвојила Закон о раду и Закон о ПИО-у

* Обавезна поља