ruska-kosmicka-odbranaМОСКВА – „Кроз неколико недеља Русија ће се одлучити како ће формирати концерн „Стратешки системи војно-космичке одбране „ – саопштио је новинарима потпредседник Владе РФ Дмитриј Рогозин.

„Председник је наложио да се ради на ту тему, постоје одговарајући предлози и руководиоца Федералне космичке агенције, постоји предлог министра одбране, постоји налог Владе и Војно-индустријске комисије при Влади. За неколико недеља представићемо председнику неколико предлога за решавање тог питања” – рекао је Рогозин.

Он је истакао да се систем војно-космичке одбране састоји од две платформе: с једне стране, то су информатички системи, с друге – оружани системи. Информатички системи треба да откривају лансирање, ракетни напад на нашу земљу, да дају потребне координате тог напада. Оружани систем треба да ради тако да уништи ракетно оружје које се приближава Русији. Информатички системи се деле на земаљске и свемирске.

„У овом тренутку свим компонентама ваздушно-космичке одбране баве се различите организације – казао је вицепремијер РФ. – Земаљским системима се бави организација „РТИ Системи”, приватна компаније која је део компаније „АСК Система”. Свемирским системима се баве институт „Берг” и корпорација „Комета”. Оружаним системима ВКО бави се, пре свега, „Алмаз Антеј”, у делу који се тиче пресретања на великим удаљеностима. А све то треба повезати у један систем и обезбедити да функционише са истим пулсом”.

По Рогозиновим речима, отежавајућа околност је то што постоје и државне и приватне корпорације. Зато треба доћи до тешког компромиса између власника и управљача. Притом, то се мора урадити у оквиру једног техничког решења”.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Русија формира стратешки концерн за војно-космчку одбрану

* Обавезна поља