sasa-radulovic-lazar-krstic-aleksandar-vucicБЕОГРАД – Први потпредседник Владе Србије прекинуо је вишемесечну свађу о новом радном законодавству.

– На састанку Социјално-економског савета Владу је требало да представља само премијер Ивица Дачић. Он је, међутим, позвао и Александра Вучића који је пресекао вишемесечу агонију око новог закона о раду – наводи извор “Блица”.

Влада је саопштила да је нацрт закона стопиран и да ће о новом предлогу за месец дана одлучивати нова радна група.

– Рекли смо да разговарамо о свему, да нађемо заједнички именитељ са радницима, послодавцима и синдикатима. Покушаћемо да донесемо добар закон за све – рекао је Вучић и прецизирао да нацрт није повучен јер није био “ни у владиној, а камоли у скупшинској процедури”.

На састанку су били председник Уније послодаваца Небојша Атанацковић и председници синдиката – СССС и УГС “Независност”, Љубисав Орбовић и Бранислав Чанак.

– Очекујем да министар привреде Радуловић као највећи заговорник новог закона поднесе оставку – рекао је Атанацковић.

Министар рада Јован Кркобабић, чије је министарство било предлагач закона, подржава став Савета.

– Учествоваћу у тражењу најбољих решења у изради новог закона – каже Кркобабић.

Највећи отпор нацрту закона пружали су синдикати. Они су тражили његово повлачење, уз претњу штрајковима. Њихов највећи противник, министар Саша Радуловић јуче није био доступан за коментар да ли ће поднети оставку.

– Ми се нисмо прихватили овог тешког посла да бисмо тако лако одустали. Грађани подржавају започете реформе и то нам даје снагу да истрајемо и победимо – поручили су из Министарства привреде.

Пет разлога за промену

Минули рад

Нацрт је предвиђао обрачун минулог рада само за године стажа код тог послодаваца. Синдикати су тврдили да би то умањило примања за 10,3%.

Боловање

Обрачун за време боловања не би се радио на основу просека последње три зараде, умањене за 35%. Синдикати тврде да би то смањило накнаду за боловање за 42,4 одсто.

Одмор

Послодавац би могао да смањи и накнаду за одмор. Синдикати су израчунали да би одмор био плаћен мање за 38,4%.

Отпремнине

По стопираном предлогу плаћа се отпремнина само за стаж у последњој фирми.

Откази

Раднику који после отказа добије спор на суду следује накнада, не и заостале плате.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић „замрзао“ Закон о раду

* Обавезна поља