jurij-usakov-1Јуриј Ушаков: Русија привржена споразуму о прекиду ватре

Русија је привржена споразуму о прекиду ватре на истоку Украјине и жели да се одрже додатни преговори да би се надоградили мировни потези украјинских и проруских снага, изјавио је данас саветник у Кремљу Јуриј Ушаков.

Ушаков, саветник за спољне послове, рекао је да Русија „поштује“ вољу гласача после избора на истоку Украјине, које Запад сматра нелегитимним.

„Званичан став Русије у вези са резултатима избора у Донбасу (Доњецк и Луганск) изражен је на компактан начин, али либерално. Употребљена је реч `поштујемо`“, рекао је Ушаков, како су пренеле РИА „Новости“.

На питање да ли изрази „поштујемо“ и „признајемо“ могу да се користе равноправно када је реч о недавним изборима на истоку Украјине, Ушаков је одговорио да су то „различите речи“.

„Реч `поштујемо` изабрана је намерно“, рекао је званичник Кремља.

Александар Новак: Гаспром испоставио Украјини рачун за авансно плаћање гаса

Руска енергетска компанија Гаспром послала је Украјини рачун за авансно плаћање две милијарде кубних метара гаса по цени од 378 долара за 1.000 кубика, изјавио је данас руски министар енергетике Александар Новак.

„Министарство енергетике очекује авансну уплату од украјинског Нафтогаса за новембарску и децембарску испоруку гаса у наредним данима“, рекао је Новак, а пренела агенција Тас.

„Гаспром је 5. новембра примио прву траншу украјинског дуга од 1,45 милијарди долара, а рачун за новембар обрачунат је са договореним попустом“, додао је министар.

Извршни директор Гаспрома Алексеј Милер изјавио је да ће гас почети да тече ка Украјини 48 сати по уплати средстава.

Гаспром је у јуну обуставио испоруке Украјини због нагомиланог дуга уз захтев да се будуће испоруке плаћају унапред, запретивши да ће, уколико Украјина почне да користи гас у транзиту за своје потребе, потпуно заврнути славине.

У Бриселу су прошле недеље трилатерални преговори Европске уније, Украјине и Русије окончани договором који ће обезбедити несметан доток гаса у Европу ове зиме, а Новак је том приликом најавио да ће Украјини бити дат попуст од 100 долара на тржиштну цену гаса и да ће о томе бити донет одговарајући декрет.

 

Кијев: На исток ушла 32 руска тенка

Кијев — Кијев је саопштио да су на исток Украјине из Русије ушла 32 тенка са артиљеријским оружјем и војницима, и да је тамо у последња 24 часа страдало пет војника.

„Тридесет два тенка, 16 хаубица и 30 војних камиона Камас с војницима ушло је у Украјину из Русије“ и креће се ка граду Красни Луч у области Луганска, изјавио је портпарол украјинске војске Андриј Лисенко.

Он је додао да је „још један конвој камиона који превози три радио станице прешао границу код прелаза Изварин“, под контролом сепаратиста.

„Пет војника је убијено, а још 16 особа рањено је у последња 24 часа у тој области“, додао је портпарол.

Кијев: Руски тенкови шпартају источном Украјином

Кијев је данас саопштио да су на исток Украјине из Русије ушла 32 тенка са артиљеријским оужјем и војницима, као и да је у том делу земље у последња 24 часа страдало пет војника.

 

„32 тенка, 16 хаубица и 30 војних камиона Камас с војницима ушло је у Украјину из Русије“ и креће се ка граду Красни Луч у области Луганска, изјавио је портпарол украјинске војске Андриј Лисенко.

Он је додао да је „још један конвој камиона који превози три радио станице прешао границу код прелаза Изварин“, под контролом сепаратиста.

„Пет војника је убијено, а још 16 особа рањено је у последња 24 часа у тој области“, додао је портпарол.


Извор: Глас Русије, Танјуг, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Русија привржена прекиду ватре

* Обавезна поља