zavrtanje-gasaМОСКВА – Русија је јутрос обуставила испоруке гаса Украјини због неисплаћеног дуга, а украјински Нафтогас је пред арбитражним судом у Стокхолму затражио обештећење од шест милијарди долара од Гаспрома због превисоке цене за гас.

Руски Гаспром је, као што је и најавио, јутрос обуставио испоруке гаса Украјини док не исплати део дуга у износу од 1,951 милијарду долара, и увео плаћање унапред за гас.

Украјински министар енергетике Јуриј Продан изјавио је данас да је Русија смањила „на нулу” испоруке гаса, али да ће гас намењен Европи наставити да иде преко украјинске територије.

„Обавештени смо да су испоруке гаса Украјини смањене на нулу, послат је само гас за транзит за европске земље”, додао је Продан и истакао да ће Украјина обезбедити „поуздан транзит гаса ка Европи”.

Европски комесар за енергетику Гинтер Етингер упозорио је, међутим, да би Европа могла да има проблема са снабдевањем гасом током зиме.

„Наредне седмице неће бити проблематичне, добијамо (уобичајене) количине гаса… Ако Украјина исцрпи своје резерве, имаћемо проблем у случају оштре зиме”, рекао је комесар Етингер.

Око 15 одсто гаса намењеног Европи прелази преко украјинске територије.

Новак и Милер: Европски потрошачи ће добијати гас

МОСКВА – Министар енергетике Русије Александар Новак и шеф Гаспрома Алексеј Милер потврдили су данас да је Гаспром обуставио испоруке гаса Украјини, али су обећали да ће европски потрошачи добијати гас у количинама које су им потребне.

На заједничкој конференцији за новинаре, Новак је рекао да је гас обустављен због неисплаћеног дуга украјинског Нефтогаса од 4,5 милијарди долара и неналажења компромиса о цени коју Кијев треба да плати за руски гас.

Милер је казао да је створен оперативни штаб који ће пратити испоруке гаса Европи.

У случају да буде примећено да Украјина узима део гаса намењен Европи, Гаспром ће испоручити додатне количине гаса европским потрошачима кроз гасоводе Северени ток, Јамал-Европа, као и додатним пуњењем подземних складишта, рекао је шеф Гаспрома.

Милер је рекао и да се наставља изградња гасовода Јужни ток, да се она реализује у роковима и да се очекује да ће у децембру 2015. године „стићи у Бугарску”.

Гаспром тужио украјински Нафтогас због дуга

БЕОГРАД– Руски Гаспром саопштио је данас да је Арбитражном суду у Стокхолму поднео тужбу против украјинског Нафтогаса Арбитражном због украјинског дуга за гас од 4,5 милијарде долара.

Како се наоди у саопштењу, Нафтогас је нагомилао велики дуг за испоруку природног гаса према овом уговору из јануара из 2009. године и није платио за тренутне испоруке гаса.

Гаспром је саопштио да је данас увео меру према којој ће Нафтогасу достављати само оне количине гаса које та компанија претходно плати.

Према подацима Гаспрома, Нафтогас дугује око 1,5 милијарди долара за новембар и децембар прошле године и три милијарде долара за април и мај ове године.

Наводи се да украјински Нафтогас мора да обезбеди транзит природног гаса ка другим земљама и истиче да Гаспром рачуна на строго придржавање тих обавеза украјинске компаније.

Гаспром је истакао и да је Европска комисија унапред обавештена о могућим недостацима у гасном транзиту у случају да Нафтогас Украјине почне нелегално да узима гас из транзитних токова.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Русија заврнула гасне славине Украјини

* Обавезна поља