zarko-rakicРуска ратна морнарица планира да изведе спектакуларну демонстрацију војне моћи. Како преноси информативни портал „Спутњик”, позивајући се на московске медије, реч о истовременом подводном лансирању балистичких ракета дугог домета. Реч је о заиста реткој војној акцији – у послесовјетској ери Русија је досад само два пута извела такву вежбу.

Према писању дневника „Известија” руска северноморска флота се убрзано припрема поменуту вежбу. Две моћне подморнице из класе „бореј” – „Јуриј Долгоруки” и „Владимир Мономах” већ су испловиле и чекају наредбу за паљбу. Како пише „Известија”, до последњег тренутка неће се знати са које подморнице ће бити, једна за другом, испаљене две балистичке ракете типа „булава”. Ова тајновитост тумачи се жељом да посаде обе подморнице буду у максималној приправности до тренутка испаљивања ракета.

Подморница „Јуриј Долгоруки” је 2011. године испловила са 16 ракета, од којих су нешто касније само две и лансиране.

Крајем 2015. године и са подморнице „Владимир Мономах” једна за другом лансиране су две „булаве”, али овај тест није био успешан. Према информацијама које су се појавиле у руским медијима, једна ракета пала је у море непосредно после лансирања. Друга је стигла до полигона Кур на далеком истоку Русије, али није прецизно погодила циљ.

Руско министарство одбране спровело је, после тога, детаљну истрагу. Закључак је био да је ракета пала после лансирања због грешке у производњи.

„Спутњик” наводи и речи Анатолија Ситнова, задуженог за наоружање у Министарству одбране да је „’булава’ веома компликована мултифункционална ракета пете генерације” и да је њено „тестирање веома ризично”.

Најављујући ову ракетну пробу, „Известија” објашњава и зашто је таква вежба веома опасна за подморницу и њену посаду.

podmornica-severodvinsk_123

„Највећа опасност је тренутак када се лансира ракета и вода почне да надире у празан силос”, пише „Известија”. То се, на пример, догодило совјетској подморници на атомски погон „Новомосковск” 1991. године. Са подморнице је у минут и по испаљено 16 балистичких ракета, после чега је „Новомосковск” морао да „прогута” чак 640 тона воде. Упркос овом огромном додатном терету, посада је успела да задржи контролу над подморницом. Ова вежба се и данас сматра светским рекордом по броју узастопних лансирања ракета с једне подморнице, закључује „Известија”.

Подморнице са атомским наоружањем и балистичке интерконтиненталне ракете су, поред ратне авијације, део тријаде – поноса руске ратне машинерије. Међу руским подморницама су, у овом тренутку, најпрестижније оне из класе „бореј”. Русија тренутно има у наоружању три такве подморнице: „Јуриј Долгоруки”, „Владимир Мономах” и „Александар Невски”. Две подморнице из напредније „бореј А класе” –  „Кнез Олег” и „Кнез Владимир”  – јесу у изградњи.  Крајем прошле године Руси су почели да граде нову подморницу на атомски погон из „бореј А класе” – „Император Александар”. Према плановима руског министарства одбране, до 2020. године Москва би требало да има на располагању осам подморница класе „бореј” и „бореј А класе”. Ове подморнице би требало да наредних деценија буду кичма руске ракетне морнарице и њена главна снага.

Подморница из ове класе дуга је 170 и широка 13,5 метара. Може да зарони до 480 метара дубине и постигне највећу брзину од 29 чворова. Подморнице могу да понесу по 16 балистичких ракета „булава”. Свака ракета може да понесе по 10 атомских бојевих глава и гађа исто толико различитих циљева. Реч је о бојевим главама снаге 150 килотона.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Руске подморнице спремне за паљбу

* Обавезна поља