iaeaБЕЧ – ЕУ је данас пристала да укине економске санкције Ирану након што је ИАЕА саопштила да је Техеран испунио све мере договорене са великим силама прошлог јула.

Одлука о укидању санкција коју је усвојило 28 чланица Уније још треба да буде објављена у Службеном листу ЕУ да би ступила на снагу, што се очекује убрзо, преноси АФП.

Шефица европске дипломатије Федерика Могерини потврдила је да је данас постигнут договор о укидању мултилатералних и националних економских санкција Ирану, јавио је Ројтерс.

Амерички државни секретар Џон Кери саопштио је да је ИАЕА верификовала иранско испуњење договорених мера у вези нуклеарних активности Техерана.

Обама потписао одредбу о укидању санкција Ирану

ВАШИНГТОН – Амерички председник Барак Обама данас је потписао извршну одредбу о укидању санкција Ирану након што је Техеран испунио захтеве из нуклеарног споразума са светским силама, саопштила је Бела кућа.

Обама је навео да иранско испуњење споразума „означава фундаментални обрт у ситуацији везаној за ирански нуклеарни програм”, додаје се у саопштењу, преноси Ројтерс.

САД су званично укинуле санкције Ирану, што је потврдио и амерички државни секретар Џон Кери.

Иран је испунио сва ограничења својих нуклеарних активности као што је то захтевано споразумом постигнутим са великим силама у јулу, саопштила је Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА), чиме је отворен пут за укидање санкција у року од неколико сати или дана.

„Иран је спровео све мере договорене споразумом из јула”, наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс.

ИАЕА: Иран испунио све договорене мере 

БЕЧ  Иран је испунио сва ограничења својих нуклеарних активности као што је то захтевано споразумом постигнутим са великим силама у јулу, саопштила је Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА), чиме је отворен пут за укидање санкција у року од неколико сати или дана.

„Иран је спровео све мере договорене споразумом из јула”, наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс.

Амерички државни секретар Џон Кери допутовао је раније данас у Беч пошто су Иран и западне силе финализовале споразуме за укидање санкција Техерану после постизања историјског споразума о ограничавању иранског нукеларног програма.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на САД и ЕУ укинуле санкције Ирану

* Обавезна поља