sasa jankovicБЕОГРАД – Омбудсман Саша Јанковића позвао је данас министра одбране Братислава Гашића да без одлагања достави све податке значајне за контролу Министарства у вези са инцидентом на Паради поноса, у којем су учествовали припадници Жандармерије, Војне полиције и брат премијера Србије.

Јанковић је у допису министру одбране подсетио да је поступак контроле Министарства почео 10. новембра 2014. године и да је Гашић 17. децембра одбио да достави податке потребне за доношење оцене о постојању пропуста, додавши да је министар унутрашњих послова доставио више од 100 докумената, као и аудио и видео снимке службених комуникација.

Наводећи да је неопходно да настави поступак контроле ради утврђивања евентуалних пропуста у раду, односно незаконитости и неправилности на штету грађана, Јанковић је позвао Гашића да без одлагања, а најкасније у року од 15 дана, одговори на постављена питања.

Јанковић је питао Гашића на основу ког члана Закона о Војсци или другог закона припадници Војне полиције обезбеђују председника Владе, како је тачно гласио задатак припадника Војске Србије С.С. и С.Ј, који су били у пратњи премијеровог брата, као и где се у тренутку догађаја налазила претходница обезбеђења коју су та два војна полицајца обезбеђивала.

Он је питао и да ли су два војна полицајца имала наређење да прођу кроз кордон на месту догађаја, да ли је њихов пролазак најављен полицији на терену, ко је координирао рад на терену и да ли се на задатке, на каквом су били С.С. и С.Ј, иде у друштву цивилних лица.

Заштитник је питао и да ли блискост припадника обезбеђења са ближим окружењем штићене личности може негативно да утиче на ефикасности заштите, на којим војним задацима се у вези обезбеђења личности носи пиштољ са метком у цеви.

Јанковић је питао Гашића и да ли је против С.С. и С.Ј. или против неког дугог запосленог у Министарство покренут дисциплински или неки други поступак у вези инцидента и на основу ког члана Закона о ВБА и ВОА су припадници ВБА узели изјаве од сведока и снимке са надзорних камере две околне банке.

Омбудсман је питао Гашића како објашњава и то што се, према службеним списима МУП-а достављеном заштитнику, један од двојице полицајца после сукоба надређеном, преко мобилне везе, обратио са: „Шефе, зезнули смо, извлачи нас“.

Јанковић је тражио од Гашића и да му достави податке помоћу којих може да контактира двојицу војних полицајаца како би са њима, у складу са законом, разговарао.

Он је замолио министра одбране да га не упућује на Тужилаштво, већ да одговори на захтеве како налажу „позитивни прописи, од којих не може нити сме да буде јачи нико и ништа“.

Саша Јанковић недавно је поднео кривичне пријаве против двојице припадника Управе војне полиције, који су пратили брата премијера Андреја Вучића и брата градоначелника Београда Предрага Малог, због напада на Жандармерију током Параде поноса.

Заштитник је тада навео да се придружио кривичној пријави коју је полиција, по налогу тужилаштва, већ поднела против седморице припадника Жандармерије због тортуре и злостављања након сукоба, као и да му ВБА није доставила тражена документа.

Такође, Јанковић је на сајту www.ombudsman.rs објавио документ службе унутрашње контроле МУП-а Србија у коме се наводи да је на дан Параде поноса, након инцидента, ВБА испитивала грађане пре полиције и одузела снимке безбедносних камера из банака у околини.

Гашић се „присетио“ откуд Андреју Вучићу војно обезбеђење

Министар одбране Србије Братислав Гашић изјавио је данас да је брат премијера Александра Вучића имао војно обезбеђење јер је са председником Владе требало да иде на породични ручак на дан када су га претукли припадници „Жандармерије“.

„Премијер и ја смо се непосредно пре тог догађаја вратили из поплављеног подручја код Кладова, и требало је да оду на ручак код својих родитеља, а то је у непосредној близини. Што је грех што су се нашли на улици“, рекао је Гашић у Скупштини Србије.

Министар је прецизирао да је он потписао одлуку да припадници специјалне војне јединице „Кобре“ штите председника Владе Александра Вучића.

Припадници те јединице били су у пратњи брата премијера Србије Андреја Вучића када је претучен на дан одржавања Параде поноса 28. септембра у Београду. Том приликом претучен је и брат градоначелника Београда Предраг Мали.

Војнобезбедносна агенција тренутно не прислушкује никога

Београд — Министар одбране Братислав Гашић изјавио је да Војнобезбедносна агенција (ВБА) тренутно не прислушкује никога.

Он је одбацио одбацио наводе да је ВБА нелегално шпијунирала политичаре и синдикалне вође.

Он је поручио да ће се видети да Јанковић није у праву када истрага буде готова.

„За то је потребна одлука суда и сарадња са другим безбедносним службама. ВБА нема инструменте да може било кога да прислушкује, нити је икада поступала на тај начин без одобрења суда“, рекао је Гашић током расправе у Скупштини Србије.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Саша Јанковић притиска Гашића

* Обавезна поља