oleg-carev-udivil-nebolshimi-dohodami-i-dvumja-avtoПредседник парламента Новорусије Олег Царев дао је ексклузивни интервју за портал Ридус, у коме је објаснио зашто они који вуку конце у амбасади САД у Кијеву,заједно са Турчиновим, Јацењуком и страшним Олигархом Коломојским, из све снаге желе да виде Порошенка збаченог.

Интервју преносимо у целости:

Рекли сте да инострани покровитељи Порошенка припремају његов пад. Зашто он није задовољио председника САД?

У америчкоја амбасади постоје три групе које раде на Украјини. И, иако се и оне такмиче за утицај на политику, баш као што се и локалне елите такмиче за наклоност САД, они су сагласни да Порошенко треба да се замени.

Пре свега, он има добре односе са руским амбасадором Зурабовим и профитабилан бизнис у Липецку. Постоје и други фактори које не желим да наведем како не би додатно компликовао ситуацију.

Друго, Порошенко је рад да закључи мир са Донбасом, док је Америци потребан рат. Не зато што га гризе савест због невино убијене деце, већ што схвата да ће у миру имати више снаге. Онда би постао друга најважнија политичка фигура у Украјини, пошто врх заузима амерички амбасадор.

За време војне операције глава МУП-а Аваков има предност. Аваков је штићеник Турчинова и Јацењука, који су Порошенкови конкуренти. Затим, ту је Коломојски, који је формирао целу војску на истоку земље од криминалних елемената, који не примају нарађења од Кијева. Порошенко може да се бави својом конкуренцијом само у миру.

Које су несугласице између Порошенка и Јацењука, Турчинова, Коломојског?

Порошенко је у сукобу са Јацењуком и Турчиновим од како је Јацењук постао премијер, и почео да зарађује много новца који ни са ким није хтео да подели.

Порошенко разуме да један од њих (или Јацењук или Турчинов) могу заузети његово место. Он је учинио све да искључи Јацењука из политичког тима. Али је Џејмс Бајден долетео и инсистирао на великој коалицији. Игра се од тада наставља. С једне стране Јацењук је желео коалицију без Порошенка, с друге стране, Порошенко је хтео коалицију без Јацењука.

Коломојском су потребни ресурси да побољша своје пословање, пошто је у тешкој ситуацији. Али Порошенко му није дозволио рефинансирање, које је добио само једном, што је раније због манипулација довело до скока националне валуте.

Узгред, у овом тренутку се курс гривне држи само зато што су све мењачнице затворене. Постоји курс, али доларе можете купити само од „газда“. Стварни девизни курс је за 30-40% већи него што га држава признаје.

Коломојском је очајнички потребан новац, а није га добио. Зато је у сукобу са Порошенком. И, верујте ми, ја добро знам Коломојског. Ако сматра да је такав сукоб немогућ, он не би ни ушао у њега. Коломојски сматра Порошенка веома слабом фигуром.

Порошенко нема на кога да се ослони. Американци га не воле, као ни домаћа конкуренција. Дакле, председник је у критичном положају. Улози су веома високи. Његови конкуренти желе да га га збаце оружаном побуном, а можда и да га једноставно убију. За њега улог није ни новац, већ живот.

Како се Порошенкови противници припремају?

Арсениј Јацењук већ одржао затворени састанак са Аваковом и неколико посланика. Он их је задужио за организовање информативне кампање против Порошенка, који мора бити кривац за економску катастрофу. Шта више, они ће окривити председника за слабљење гривние, неуспех војне операције у Донбасу, а такође и за именовање странаца на министарска места.

Аваков је уверио све да ће са медијима поделити информације прикупљене прислушкивањем Порошенка и других прикупљених тајних информација.

На интернету кружи верзија да ће у једном тренутку Украјина претрпети економски колапс, а да ће се садашњи режим у Кијеву једноставно распустити. Како то коментаришете?

Ствари се не догађају саме од себе. Нема разлога за оптимизам. САД имају много сценарија. Пре свега, они су створили читаво мноштво лојалних политичара. Када про-амерички Порошенко оде, он ће бити замењен про-америчким Турчиновом или Јацењуком. Или градоначелником Лавова Садовим или неким другим. Они су сви про-амерички настројени. Не постоје не-проамерички политичари способни да дођу на власт. Клупа је добро заштићена и да спроведе вољу САД.

Током рата у Вијетнаму, про-америчке власти те земље су промењене много пута. Али рат се наставио. Сваки нови лидер је одбио одговорност за неуспехе ранијих, а циклус се наставио без паузе. Рат је престао тек када је комунистички Север победио. На то није утицала ни политичка ситуација ни војна ни економска.

oleg_carev_123

Да ли такође постоји неколико сценарија за Донбас?

Апсолутно. Први сценарио је војна конфронтација, која показује своје слабости. Али украјинске власти су веровале да су имале довољно војне снаге да превазиђу отпор ЛНР / ДНР. Они су разматрали две варијанте: комплетну елиминацију нас- „сепаратиста“ или, ако то не успеју, заузимање три четвртине Доњеца и изолацију ЛНР и ДНР једне од друге. Али то није ишло тако.

Оружане снаге Новорусије су пружиле отпор и сада нападају Авдевку и Пески како би се зауставило гранатирање Доњецка. Украјински војска је у паници. Пут из Доњецка ка Кијеву је пун возила, националисти беже са својим пленом. Нешто слично се одвија и у Мариопољу.

Други сценарио је економска изолација Донбаса. ЛНР и ДНР не могу да воде своје економије без подршке. Русија ће бити приморана да помогне, а онда се суочава са избором. Ако помогне, Русија ће бити кажњена за војну помоћ, ако не због тога, због економске подршке.

Управо сада нико од украјинских политичара говори о миру и враћању добросуседских односа са Русијом. Они разумеју да ће САД контролисати ситуацију још неко време и због тога користе анти-руске пароле само да би преживели. Међутим, неки од мојих колега посланика ће своје породице из Кијева послати у иностранство или у друге градове, јер не желе да пате у вакуму власти који ће настати у случају државног удара

Украјинска трагедија ће наставити да буде на насловним странама дуго времена?

Русија се није умешала у украјинску политику преко 20 година. Американци и Европљани су потпуно слободно радили у тој земљи. Уложили су милијарде долара. Створили су 5 хиљада невладиних организација, 150 хиљада радника прима плату. То је цела војска која је послушала наређења и створила Мајдан кад је било најпотребније.

Русија је радила са појединим члановима елите, не обраћајући пажњу на јавно мњење. А ти представници нису увек обавили своје дужности због њихових личних особина. То је била велика грешка.

Такође, када је формиран ЗНД, Русија није предузела мере рада на територији суседних држава. То значи да Русија већ дуго није имала способност да утиче на јавно мњење у земљама ЗНД.

Зато сада не смемо дозволити да ствари иду саме од себе. Фашистички режими у Латинској Америци су преживели деценију уз подршку САД. Политички противници су елиминисани, одреди смрти су деловали, масе су патиле у сиромаштву, привреда је била уништена, али нико није могао ништа.

Дакле, Порошенко ће бити свргнут, али мирно грађанство ће наставити да умире … Споразум из Минска се не спроводи, састанак „Нормандијске четворке је отказан …

Управо сада Русија покушава да успостави неку врсту односа са Порошенком. Али ако он буде свргнут, то ће бити сасвим другачија земља. Још већи русофоби ће доћи на власт, хард-кор америчке марионете које немају везе са Русијом.

Порошенко је о свом председништву говорио још три године пре него што је дошао на власт. Био је у Москви, сусрео се са утицајним људима. Порошенко је, као што се можда сећате, био министар спољних послова, има одличне контакте.

Знам да је преврат планиран за годишњицу Мајдана. Дана 15. фебруара ће се одржати национална скупштина у Кијеву. И сасвим је могуће да ће се око 8 увече то претворити у оружани напад на председничку администрацију, као што се то десило када је председник био Јанукович.

Порошенко разуме ризике савршено добро. Он је већ основао радну групу да спречи пуч. Чланови те групе су високо постављени службеници „министарстава силе“ и оне чланови управе који надгледају структуре моћи.


Извор: Правда.ру

Оставите коментар

Оставите коментар на Царев интервју – Порошенко ће бити збачен

* Обавезна поља