sasa-jankovic 03Заштитник грађана Саша Јанковић поднео је јавне препоруке премијеру Александру Вучићу и председнику Томиславу Николићу да разреше дужности министра одбране Братислава Гашића и директора Војнобезбедносне агенције (ВБА) бригадног генерала Петра Цветковића. Он, како је саопштио, смене тражи због „њихове одговорности за незаконит и неправилан рад органа и несарадњу са заштитником грађана у вези са инцидентима током прошлогодишње Параде поноса”.

Јанковић je препоруку за разрешење Гашића поднео Вучићу, који је једини овлашћен да формално предложи разрешење члана владе, а препоруку за разрешење Цветковића председнику Николићу који поставља и разрешава директоре војних служби безбедности.

„Сви државни, а посебно такозвани органи силе, морају да се повинују Уставу и закону и да своја овлашћења користе у сврхе у које су им дата. Цивилна контрола оружаних снага и служби безбедности демократски је стандард без кога војска и службе могу да се подвргну политичкој или личној моћи, са огромним штетним последицама. Министар одбране Братислав Гашић и директор ВБА Петар Цветковић погазили су оба принципа и исказали чврсту намеру да то чине и у будућности, због чега је моја јавна препорука за њихово разрешење била неминовна. Сигуран сам да ће органи надлежни за њихову смену о тој препоруци одлучити у најбољем интересу грађана и демократских вредности на којима је саздана наша држава”, навео је у саопштењу Јанковић.

Реч је о инциденту који се десио 28. септембра прошле године, за време одржавања Параде поноса, када су, приликом покушаја проласка кроз полицијски кордон претучени Андреј Вучић, брат премијера, и Предраг Мали, брат градоначелника Београда, као и припадници „Кобри” Саша Станковић и Саша Јовановић. Ова војна јединица обезбеђује председника Владе Србије. Због тог инцидента у Вишем суду у Београду суди се осморици жандарма и то за кривична дела напада на војно лице у вршењу службе, злостављања и мучења, као и злоупотребу службеног положаја. Оптужени су негирали кривицу тврдећи да су поменута четворица на силу хтела да прођу кроз кордон.

Јанковић је у образложењу препорука, изнео низ замерки на поступање ВБА на расветљавању околности поменутог инцидента, истичућу да му Министарство одбране и војна тајна служба нису благовремено достављали податке које је тражио од њих, као и да „нису поштовали своје законом прописане обавезе сарадње са заштитником грађана”.

У Министарству одбране нису имали коментар на објављене препоруке заштитника грађана.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Саша Јанковић званично затражио смену Гашића

* Обавезна поља