sasa radulovic aloБЕОГРАД – Министар привреде Саша Радуловић подноси оставку, сазнаје Танјуг у Министарству привреде.

Разлог за Радуловићеву одлуку је, како се наводи, непостојање политичке воље за спровођење реформи.

Министар Радуловић изјавио је претходних дана да од сета реформских закона у које спадају нови закон о приватизацији, измене Закона о стечају и још два пратећа закона,зависи судбина свих реформи у Србији, али да ће ако се њихово усвајање одложи то бити поуздан сигнал да се од реформи одустало и да за њих не постоји политичка воља и да се иде на изборе.

Он је истакао да, уколико се реформе не спроведу, за њега нема сврхе да остаје у влади.

„Ако се усвоје закони, то је сигуран знак да се не иде на изборе, него да ће Влада Србије урадити оно што је рекла и спровести реформе у 2014. како би се створиле претпоставке за привредни раст у 2015”, рекао је Радуловић.

Према његовим речима, ако се од тих закона одустане, то је сигуран знак да реформи неће ни бити.

Он сматра да су реформе закочене у последњих неколико дана, али да Министарство привреде ради на томе да их „откочи”, наводећи да Влада Србије треба званично на седници да се одреди да ли је за реформе или не.

Према његовим речима, без тих кључних закона ни буџет не може да функционише.

Највећи камен спотицања са синдикатима био је нови Закон о раду, због којег су организовани и протести тражећи његово повлачење и дораду и оставку министра Радуловића, а Радуловић је изјавио да је циљ закона о раду да се спречи нерад и синдикалне привилегије, а не да се умање синдикална права и да су се странке умешале у то.

„Данашњи протест синдиката предузећа у реструктурирању против доношења закона о приватизацији и стечају и јучерашњи штрајкови, али и све досадашње синдикалне активности, попут демонстративног напуштања радне групе и бојкотовања јавне расправе поводом израде Нацрта закона о раду, директно су инструисани од стране политичких партија”, саопштило је тим поводом Министарство привреде, док је председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић изјавио да је штрајк упозорења који су организовали С С С С и УГС „Независност” показао да запослени у Србији не желе реформе на начин на који предлаже министар привреде Радуловић.

„Хвала министру – ујединитељу. Овакав успех нису постигли никада ни лидери синдиката, нити иједан министар у историји Србије”, рекао је Орбовић на конференцији за новинаре у синдикалном седишту у Београду.

Тим поводом синдикални лидери су разговарали и с премијером Ивицом Дачићем, а посел састанка су изјавили да се закони о стечају и приватизацији неће наћи на дневном реду Скупштине Србије док се о њима не изјасни Социјално-економски савет, а за Закон о раду биће формиран посебан тим.

Орбовић рекао да је синдикатима обећано да ће се за Закон о раду направити нова Радна група, а њен састав биће одређен на седници Социјално-економског савета.

Разговором са премијером, практично је окончан протест синдиката и радника предузећа у реструктурирању, у коме је учествовало неколико хиљада радника из Србије.

Радуловић је на место министра привреде предложила СНС као нестраначку личност, а он је истакао да у случају одржавања ванредних парламентарних избора, неће бити на листи те странке.

Политичари и привредници различито о оставци Радуловића

БЕОГРАД – Одлуку министра привреде Саше Радуловића да поднесе оставку, различито су данас коментарисали политичари, економисти, привредници и представници синдиката, јер су једни оценили да је то учинио јер је подршку за реформе изгубио у влади, док други сматрају да је и он сам увидео да су планиране реформе нереалне.

Председник Либерално демократске партије Чедомир Јовановић рекао је да оставка Радуловића говори да владајућа коалиција није у могућности да спроведе реформе.

„Ако постоји разлог за расписивање нових избора, он није у томе ко је на ком положају или министарском месту у садашњој влади, већ у њеној немогућности да покрене и спроведе било какве реформе, па чак и оне које предлаже бивши министар Радуловић”, рекао је Јовановић, а наведено је у саопштењу.

Заједно за Шумадију и Уједињени региони Србије захвалили су министру привреде Саши Радуловићу на поднетој оставци оцењујући да је она „у интересу одбране националне економије”.

„Овај потез оцењујемо као меру предузету у најбољем интересу одбране његовог (Радуловићевог) личног интегритета и националне економије”, наведено је у саопштењу З ЗШ – УРС.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић изјавио је да су синдикати очекивали да Радуловић буде смењен, како би се показало да политика какву је он водио не може да се води у будућности.

„Ово треба да буде показатељ не само за данас и оно што је радио Радуловић, већ и за неки будући период, и из тог разлога смо очекивали смену. По нама је Радуловић сам увидео да оно што је радио није могло да се оствари и мислим да је то разлог због чега је поднео оставку”, рекао је Орбовић Танјугу.

Председник УГС Независност Бранислав Чанак изјавио је да је питање како је неко, као што је министар Радуловић, могао да дође на ту функцију, имајући у виду да није имао довољно знања да тај посао обавља.

„Постоји мистерија његовог доласка на ту функцију. Дошао је човек који има знање из економије довољно за стечајног управника”, рекао је Чанак Танјугу.

Према његовим речима, Радуловић нема знање из макроекономије и јавних финасија, које је битно за спровођење реформи у привреди.

Унија послодаваца Србије (УПС) оценила је да оставка министра Радуловића значи заустављање преко потребних економских реформи, што ће директно продубити кризу, смањити број активних привредних субјеката и довести до повећања незапослености.

„УПС са жаљењем констатује да су опет краткорочни политички интереси нађачали напоре за стварање нормалних услова за пословање у нашој земљи, без којих нема развоја привреде ни отварања нових радних места”, истиче се у саопштењу.

Председник УПС Небојша Атанацковић изјавио је да жали због одлуке Радуловића да поднесе оставку, али и да ће сваки други министар који дође на његово место морати да спроведе сличне реформе, јер због ситуације у којој се земља налази нема много избора.

Атанацковић је у изјави Танјугу истакао да, с обзиром на велике притиске који су постојали протекле недеље, није изненађење што је министар Радуловић одлучио да поднесе оставку.

Економиста Милојко Арсић оценио је да су реформе које је предлагао Радуловић суштински добре, али да оваква хетерогена влада тешко може да их спроведе.

„Уколико се распишу ванредни парламентарни избори, мислим да ће се створити шанса да се након избора формира нека ефикаснија Влада која би била способна да спроводи темељније реформе”, рекао је Арсић Танјугу.

Он очекује да ће оквиру тих реформи бити усвојен велики део предлога из закона о стечају, приватизацији и раду, које је предлагао Радуловић, јер су они важни за привреду Србије.

Потпредседник Асоцијације малих и средњих предузећа Милан Кнежевић изјавио је да се оставка Радуловића очекивала од дана његовог именовања, пошто је на то место дошао као нестраначка личност и „дрзнуо се да спроводи реалне реформе”.

„Остао је усамљен у својим намерама, јер је претио да својим реформским потезима угрози јединог владиног дугогодишњег миљеника који се зове јавни сектор и који је пресудно утицао на исходе свих досадашњих избора”, оценио је Кнежевић у изјави Танјугу.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Саша Радуловић подноси оставку

* Обавезна поља