vucic1БЕОГРАД – Лидер СНС Александар Вучић рекао је да ће сутра на председништву станке предложити да се провери воља народа на ванредним парламентарним изборима, рекавши да је атмосфера у друштву таква да се не може много тога урадити и у којој су промене и реформе немогуће.

„Дошло је време да полажемо рачуне”, рекао је Вучић на изборној скупштини странке.

Вучић је најавио за сутра седницу председништва СНС „у атмосфери у којој је тешко разумети примедбе које не стоје, а има их много које стоје, у атмосфери у којој не можете много тога да урадите, у атмосфери у којој смо главна мета и зашта смо криви и зашта нисмо криви, у атмосфери у којој су промене и реформе немогуће” рекао је Вучић.

Он је рекао да се та седница одржава у атмосфери у којој нико није желео да има слуха ни разумевања, или је мали број људи желео да има слуха и разумевања за потребе и напредак.

Није лако, односно веома је тешко радити, додао је Вучић нагласивши да неће да измишља разлоге и изговара речи против неког од коалиционих партнера.

„Просто стање у друштву је такво да имате више тајкуна који се суочавају са законом, а који очигледно то не желе мирно да посматрају већ су спремни да уложе огроман новац да би се борили и против странке и против мене лично и праве часописе и часописе којима је једини циљ да вређају мене и моју породицу и ничим другим се не баве”.

„Хвала и што ме нисте бранили и немојте да ме браните – не треба нико да ме брани – ја на то нећу да одговарам – одговараћу радом, посвећеношћу, енергијом и немам проблем са тим да нас то кошта губитка власти. Ми за фотеље и за власт, како су се други чврсто држали у савременој политичкој историји Србије, нећемо”, поручио је лидер СНС.

„Мој предлог сутра на председништву СНС биће да проверимо вољу народа”, рекао је Вучић, што је готово 4000 делегата поздравило одобравањен и аплаузом.

Много смо доброг посла направили и то је један од кључних разлога за одлуку да се иде на изборе, јер мислимо да можемо и боље и брже у будућности, додао је Вучић.

Он очекује, како је рекао, кампању политичких противника, најтежу и најпрљавију до сада.

„Сви ће се ујединити против нас, тражиће своје сараднике и у нашој странци…сав новац који су опљачакали од грађана Србије уложиће у борбу да СНС изгуби на потенцијалним изборима”, казао је он.

Одговор СНС, међутим, поручио је, мора да буде „скроман, уз уверење да ће грађани умети да препознају правичност, вољу у будућност и да ће имати поверење у наш рад”.

„Мислим да је најважније да покажемо да се разликујемо од свих других на политичкој сцене”, рекао је Вучић и додао:

„Немојте да им узвраћате истом мером, узвраћаћемо им пристојним речима јер Србија за коју се залажемо је нормална, пристојна, уређена земља. Одговорићемо им нашим идејама, а да ли ћемо добити подршку народа то ћемо да сачекамо да видимо.„

Истакавши да је СНС постигла највеће успехе које је једна странка остварила од успостављања вишестраначја, Вучић је најавио да је у наредном периоду најважније да Србија постигне још веће успехе, историјски успех, а да странка може „да има и нешто слабији резултат”.

На почетку обраћања на изборној скупштини странке лидер СНС је подсетио да је са ЕУ трасиран пут у будућност, али и да сада морају да се обаве неопходне економске и друштвене реформе, а Србија да се постави на здраве ноге.

Вучић је навео да су неки 20 година причали, а неки 12 година обећавали ЕУ а да су преговори са ЕУ отворени сада.

„Почетак преговора је за нас био историјски дан, за многе у Србији који су говорили да ће им то бити историјски дан, ваљда зато што смо ми за то заслужни са нашим коалиционим партнерима, ођеданпут то није био више историјски дан, за неке је извесни Ђура слинави или Ђоле слинави био много важнији од отварања перговора са ЕУ”, рекао је Вучић и додао да је за СНС сада важно да настави да ради јаче, снажније, са већим и бољим капацитетом.

Да би се у наредном периоду живело боље, како је додао, морају се одлучно реформисати држава и друштво – донети одговарајући закони, изврштити реформе јавног, пензионог законодавства…

Али, морају се догодити и промене у СНС, јер, како је истакао, најтеже ће нам бити да променимо сопствене навике.

Коначно је завршен списак за смену различитих директора, навео је Вучић и најавио да ће СНС уместо оних који возе скупе аутомобиле које никако нису могли сами да зараде, морати да пронађе друге „који ће бити посвећенији грађанима Србије, а не сопственом благостању”.

Најављујући да ће на данашњој скупштини бити предложене неке промене, да ће бити освежено Председништво странке, јер су потребни велики резови, Вучић је рекао и да ће бити нових имена.

„Али оно што је важно је да ће у наредном периоду уместо заузимања или освајања власти наш посао бити да размишљамо искључиво о народу”, рекао је Вучић.

То је, оценио је, и до сада био посао већине чланова странке, али се део бавио и тиме како да се дочепа фотеља.

„То ћемо коначно да прекинемо”, рекао је Вучић извињавајући се страначки колегама и чланству што није имао довољно времена да се бави странком.

„Убудуће ће вероватно бити више времена и за то”, додао је он.

Подсетивши на резултате који су остварени у борби против криминала и корупције, те на чињеницу да је завршен предистражни поступак у случају 24 спорне приватизације, Вучић је поновио да жесток обрачун са криминалом тек предстоји.

Србија је данас извор стабилности у региону, констатовао је и закључио:

„Данас и Србији нико не ломи натписе са латиничним писмом и нема фашистичких испада, а и када их има то су глупо потурени или постери или плакати од политичке конкуренције која би желела да некога тобоже подсећа на 90-е”.

Вучић поново изабран за лидера напредњака

БЕОГРАД – Александар Вучић данас је поново изабран за лидера Српске напредне странке.

Вучић је изабран гласовима свих 3.804 присутних делегата Скупштине СНС.

Гласање је било јавно.

Вучић је био једини кандитат за председника странке, а његов поновни избор предложило је 188 општинских одбора, што је Скупштина странке једногласно подржала.

Вучић: Предложићу Селаковића за новог потпредседника странке

БЕОГРАД – Председник Српске напредне странке Александар Вучић изјавио је данас да ће за новог потпредседника странке предложити Николу Селаковића.

Вучић је на Изборној скупштини странке рекао да ће на новој седници Главног одбора предложити Селаковића за новог потпредседника СНС, а Јадранку Јоксимовић за интернационалног секретара.

Вучић је захвалио и заменици председника странке Јоргованки Табаковћ на посвећености и љубави којну пружа странци и поред тога што обавља тако важну функцију како што је функција гуверенера Народне банке Србије.

Табаковићева поново изабрана за заменика председника СНС

БЕОГРАД – Скупштина Српске напредне странке једногласно је данас изабрала Јоргованку Табаковић за заменика председника странке, као и чланове Председништва СНС.

Табаковићева је и до сада била на тој функцији, коју је замрзла када је изабрана за гувернерку Народне банке Србије.

Лидер СНС Александар Вучић рекао је, након избора Табаковићеве, да ће њена страначка функција и даље бити замрзнута и да ће се она једнако одговорно држати тога као и до данас.

Вучић је навео и да је Табаковићева, нападана на почетку мандата гувернера НБС, показала како може професионално и одговорно да се ради и понаша, а за годину и по дана њеног мандата на челу НБС први пут се догодило да динар вреди колико и на почетку.

Табаковићева је обезбедила монетарну стабилност, показала знање и одлучност без икакве афере, рекао је Вучић.

Он је на Изборној скупштини странке рекао да ће на новој седници Главног одбора предложити Селаковића за новог потпредседника СНС, а Јадранку Јоксимовић за интернационалног секретара.

Скупштина СНС изабрала је и чланове Председништва – Јоргованку Табаковић, Небојшу Стефановића, Николу Селаковића, Марка Ђурића, Радомира Николића, Александра Николића, Игора Мировића, Зорану Михајловић, Јадранку Јоксимовић, Зорана Бабића, Горана Кнежевића, Љубишу Стоимировића, Гојка Радића, Мирослава Миличковића, Алексу Јокића, Мају Гојковић, Верана Матића, Владанку Маловић, Александру Томић…

Скупштина СНС је утврдила рок од 90 дана за избор чланова новог Главног одбора, а чланови актуелног ће обављати функције до тада.

Вучић: Ако победимо нећемо владати сами

БЕОГРАД – Лидер СНС Александар Вучић поручио је данас да је циљ те странке да на предстојећим ванредним изборима победи, али да СНС, ако победи неће владати сама.

„Ако добијемо поверење народа, нећемо владати сами, тражићемо широку подрску народа, јер нам је та подршка много потребна, потребно је да радимо, а не само да критикујемо, да показујемо делима, а не само речима да смо способнији од наших претходника”, рекао је Вучић на изборној скупштини СНС.

Позвао је, такође, чланове да ако СНС победи, победу скромно прихвати, „да не показујемо да смо много јачи и надмоћнији”.

„ На вама је да објасните нашу политику, а уверен сам да ће грађани Србије то умети да препознају и измере. Ваш задатак је победа, да покажете да можемо више, боље, снажније”, рекао је Вучић.

Стефановић: Очекујем да Председништво подржи предлог

БЕОГРАД – Потпредседник Српске напредне странке Небојша Стефановић изјавио је данас да очекује да Председништво СНС убедљивом већином подржи предлог лидера странке Александра Вучића да се иде на ванредне парламентарне изборе и да ће та странка предложити да се, због рационалности, избори одрже 16. марта заједно са изборима у Београду и још неколико општина у Србији.

Стефановић је новинарима рекао да је најзначајнији разлог због којег треба ићи на изборе то што је грађанима потребна „брза трака и неупоредиво брже напредовање”.

Он је навео да је најважније да се јасно поручци да су избори разлог да се нешто промени у Србији истичући да не зна каква ће бити процедура и да све зависи од корака владе јер постоји неколико сценарија за расписивање избора.

„Не знам каква ће процедура бити даље, али парламент нема никакву улогу више у томе”, рекао је Стефановић који је и председник Скупштине Србије.

Он је додао да ако се предлог СНС реализује брзо више не може бити седница парламента.

Стефановић је навео и да све опозиционе странке траже изборе и да су избори добар начин да се провери шта народ мисли о политици Александра Вучића и СНС-а.

Упитан, да ли се министар привреде Саша Радуловић препоручује или дисквалификује за даље реформе Стефановић је рекао да у овом тренутку не жели да коментарише потез министра Радуловића јер је напредњацима, како је рекао, најважније да Србија брже иде напред и да је та странка томе посвећена.

Стефановић је рекао да у Србији постоји доста људи који тешко живе и доста проблема са којима треба да се суочи и да, иако је влада имала добре потезе и почела снажну борбу против корупције и криминала, приступање ЕУ и стабилизовала економију, и даље је грађанима потребна брза трака и неупоредиво брже напредовање.

Расписивање избора на зхатев владе о распуштању парламента

БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић расписаће ванредне парламентарне избора пошто влада затражи распуштање парламента, уколико Председништво СНС сутра и формално прихвати предлог свог лидера и првог потпредседника владе Александра Вучића, изјавила је саветница председника Републике Станислава Пак.

Пак је Танјугу рекла да би, након одлуке Председништва СНС, влада требало да затражи распуштање скупштине, одговарајући на питање који су кораци који следе.

„Крајњи рок за расписивање ванредних парламентаних избора је 29. јануар, када би председник, у складу са Уставом, требало то да учини”, рекла је Пак.

Вучић је раније данас на Изборној скупштини СНС рекао да је атмосфера таква да је немогуће спорвести реформе у дурштву и да је зато отребно да се иде на ванредне палраментарне изборе.

Очекује се да грађани на биралишта изађу 16. марта, за када је председник парламента Небојша Стефановић већ расписао вокалне изборе у Београду.

РЕАГОВАЊА НА НАЈАВЉЕНЕ ИЗБОРЕ

Дачић се нада да ванредни избори неће успорити Србију

БЕОГРАД – Председник Владе Србије Ивица Дачић изразио је данас очекивање, у разговору с амбасадором САД, да најављени ванредни парламентарни избори неће успорити европски пут Србије и дијалог између Београда и Приштине.

Дачић је, у разговору с амбасадором Мајклом Кирбијем, поновио да су стратешка опредељења Србије, реформе, бољи живот грађана и чланство у Европској унији, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима.

Коштуница: Одлука о изборима неминовна

БЕОГРАД – Председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница изјавио је данас да је одлука о распуштању садашње Владе и Скупштине неминовна јер је, како сматра, ова власт нанела Србији страховиту државну и економску штету.

„Сада следе избори и Демократска странка Србије позива грађане да подрже политичку неутралност и одбаце Европску унију која разара нашу економију и државу”, навео је Коштуница у изјави доставаљеној медијима.

Према речима лидера ДС С, само здрава економија која „није под оковима Европске уније и ШП, само политичка неутралност омогућавају Србији сигурну будућност”.

ДСС ће, најавио је, изборну кампању започети представљањем новог економског Програма развоја Србије.

„Економски развој и политичка неутралност су нераскидиво повезани и то је пут развоја Србије”, поручио је Коштуница.

Ђилас (ДС): Избори потврда да је влада лоше радила

КРАЉЕВО – Председник Демократске странке (ДС) Драган Ђилас рекао је данас да је предлог за расписивање ванредних избора потврда да је Влада Србије лоше радила и да нема капацитет да поведе земљу напред.

„Данас је свима у Србији јасно да се избори не расписују да би се проверила воља грађана Србије. Свака влада која сама себе распусти тиме јасно потврђује да је све време радила лоше и да нема капацитет да поведе земљу напред”, рекао је Ђилас на конференцији за новинаре у Краљеву.

Он је казао да је после две година опсенарства, шестомесечне реконстукције владе, одлагања реформи и обећања десетина милијарди које ће стићи из Уједињених Арапских Емирата, влада потврдила да оставља земљу у катастрофалном стрању, без нових радних места, са дневним задуживањем од 11 милиона евра, са буџетом којим предвиђа отпуштање 60.000 људи и без иједне идеје како да сутра у Србији сви живе боље.

„ДС ће на овим изборима око себе окупити све оне снаге које желе и спремне су да буду брана популизму и самовољи једног човека, једне партије, дајући конкретне предлоге и мере у свим областима које дитектно утичу на квалитет живота у Србији”, рекао је Ђилас.

Антић: Избори одговарају СПС-у

БЕОГРАД – Социјалистичка партија Србије апсолутно поштује одлуку СНС и њеног лидера Александра Вучића да се иде на ванредне парламентарне изборе, изјавио је данас високи функционер социјалиста Александар Анттић и поручио да избори у марту одговорају СПС.

„СПС се не плаши избора и суштински није против избора”, рекао је Антић новинарима, коментаришући предлог лидера СНС Александра Вучића о расписивању републичких избора.

Антић је рекао да социјалисти улазе у ванредне парламентарне изборе са квалитетним резултатима које су остварили као део Владе Србије.

„Очекујем да ће СПС са својим коалиционим партнерима остварити најбољи изборни резултат од 2000. године”, нагласио је Антић и изразио очекивање да ће се на тим изборима потврдити легитимитет свега онога што је Влада Србије урадила у протеклој години.

Љајић: Очекивана одлука Вучића

БЕОГРАД – Најава председника СНС Александра Вучића да ће председништву напредњака предложити да се иде на изборе за лидера СДПС Расима Љајића је очекивана и свакако боља од актуелног стања.

„Свака одлука је боља од овог бесомучног лицитирања које траје већ два месеца о томе да ли ће бити или не избора. Према томе, ова одлука је очекивана – сигурно да су се у СНС определили руководећи се тиме да је за једну нову фазу пред којом је Србија потребно да уђу нови људи, нова енерегија, свежа крв”, рекао је Љајић Танјугу.

Он је најавио и за сутра седницу Главног одбора СДПС на којој ће се дефинисати изборни штаб и смернице кампане.

„Ми ћемо сутра имати седницу Главног одбора на којој ћемо дефинисати и формирати изборни штаб и смернице кампање и утврдити платформу за наставак разговора са СНС. Начелно смо добили коалицију када се ради о изборима у Београду и сада ћемо наставити разговоре везане и за листу за републичке изборе” , рекао је Љајић.

ЛДП: Време је да се добије другачија власт

БЕОГРАД – Либерално-демократске партија (ЛДП) оценила је данас да је добро што се избори одржавају у овом тренутку због тога што сада постоје озбиљне шансе да „одличним изборним резултатом листе ЛДП буде заустављено економско и социјално пропадање Србије, депресија у земљи и осећај бесперспективности”.

„Одлазећа влада заслужује признање за Бриселски споразум, али је сада време да се добије другачија власт, способна да води и све друге, много дубље реформе, које до сада нису ни додирнуте”, наведено је у саопштењу ЛДП-а.

Та странка истиче да ће успехом на изборима ставити тачку на неуспешну владајућу коалицију у којој „(Ивица) Дачић није био премијер, а сва моћ и власт је полако клизила или се предавала (први потпредседник владе Александар) Вучићу, доводећи земљу у неодрживу позицију”.

ЛДП сматра да се на изборима морају добити другачија влада и чврсте институције, Србија која неће зависи од једне партије, реформе које неће каснити због слабости у власти иза којих се сви крију у кризним ситуацијама.

„Време је за ЛДП и тражићемо подршку од грађана да после избора спроводимо оно што смо годинама предлагали, док су други грешили или каснили у прихватању наших идеја. Снажан и утицајан ЛДП после избора 16. марта, уз велики изборни резултат, гарант је промена и спровођења реформи које су одлагане пуних 10 година, још од рушења реформске Владе 2003. године”, мнаведено је у саопштењу.

——————————————-

Најављени избори – десети вишестраначки, седми ванредни

БЕОГРАД – Лидер СНС Александар Вучић рекао је да ће сутра на председништву станке предложити расписивање ванредних парламентарних избора, а они ће бити десети вишестраначки, а седми ванредни избори у Србији.

Последњи, девети скупштински избори у Србији одржани су 6. маја 2012. На њима је коалиција Покренимо Србију, окупљена око СНС-а освојила 24,04 одсто (940.659 гласова) односно 73 мандата, а коалиција Избор за бољи живот окупљена око ДС-а 22,06 одсто (863.294 гласа), односно 67 мандата.

Трећепласирани СПС освојио је тада 14,51 одсто (567.689 гласова) или 44 мандата а ДСС 6,99 одсто (273.532 гласа), односно 21 мандат.

Били су то девети избори за народне посланике од обнове вишестраначког система, на самом почетку деведесетих, али тек трећи редовни (пошто је претходно одржано шест ванредних парламентарних избора).

На претходним парламентарним изборима одржаним 11. маја 2008. године највише мандата у републичкој Скупштини – 102 освојила је Коалиција „За европску Србију”, коју су између осталих чиниле ДС и Г17, а 78 добила је Српска радикална странка, из чије посланичке групе су се септембра 2008. године издвојили поједини посланици на челу са Томиславом Николићем и формирали нови клуб „Напред Србијо”, који је бројао 21 члана.

На тим изборима Демократска странка Србије и Нова Србија су добиле 29 мандата, Социјалистичка партија Србије-Јединствена Србија-Партија уједињених пензионера Србије 20, а Либерално-демократска партија 12, Савез војвођанских Мађара четири…

Пре тога одржани су избори 21. јанаура 2007. године: изборну трку „трчало” је 20 изборних листа, а „кроз циљ” радикали су „прошли” са 81 мандатом, демократе са 64, Коалиција Д С С – НС са 47, Г17 плус са 19, социјалисти са 16, а Коалиција ЛДП-ГШ-СДУ-ЛСВ са 15 освојених посланичких мандата.

Савез војвођанских Мађара добио је три, Коалиција Листа за Санџак два, а Унија Рома Србије, Коалиција Албанаца Прешевске долине и Ромска партија по једног посланика у парламенту.

На шестим парламентарним изборима, одржаним 28. децембра 2003. године, за 250 посланичких места такмичили су се кандидати са 19 листа, од којих је у парламент ушло шест, а мандате су расподелили посланици из 12 странака.

Избори пре тих одржани су 23. децембра 2000. године, после победе коалиције Демократска опозиција Србије (ДОС) на локалним и савезним изборима у септембару, која је окупила 18 најзначајнијих опозиционих странака.

У изборној утакмици тада је учествовало свега осам партија и коалиција.

У парламент је ушао ДОС са 176 мандата, СПС је освојила 37 посланичких места, радикали 23, а Странка српског јединства 14 мандата.

Од 2000. године на парламентарним изборима учествовало је мање изборних листа у односу на претходну деценију због рестриктивнијег изборног закона који је из трке избацио слабе партије, прописујући да партијску изборну листу мора да подржи најмање 10.000 бирача.

Први вишестраначки избори у Србији су одржани 9. децембра 1990. године, када је за 250 посланичких места конкурисало 1.707 кандидата које су предложиле 44 странке, односно удружења грађана. Тада су у Србији биле регистровано 53 политичке партије.

Највише мандата, 194, припало је Социјалистичкој партији Србије (СПС), а у парламент је ушло још 12 странака међу којима СПО, ДЗВМ и ДС.

На наредним превременим изборима за парламент Србије, 20. децембра 1992. године, у изборној трци за републички парламент учествовало је чак 205 подносилаца изборних листа.

У парламент су ушле СПС, СРС, Демократски покрет Србије (ДЕПОС), сачињен од 14 странака, ДЗВМ и ДС, као још четири мање станке.

У изборну трку 19. децембра 1993. године ушле су 84 странке, коалиције и дружења грађана са 216 изборних листа, а на листама је било укупно 5.094 кандидата.

Цензус су прешли СПС, (123) ДЕПОС (45), радикали су освојили 39 места, а ДС 29 посланичких места.

На тим изборима Д С С је изашла из ДЕПОС-а и самостално учешће завршила са седам мандата, ДЗВМ пет, а Партија за демократско деловање и Демократска партија Албанаца добиле су два посланичка мандата.

Наредни избори, одржани су 21. септембра 1997. године, а изборне листе поднело је чак 89 странака и коалиција.

СПС, која је у изборну трку ушла у коалицији с Југословенском левицом, (ЈУЛ) и Новом демократијом (НД), освојила 110 мандата, СРС (82) , СПО (45), а преосталих 13 мандата поделило је пет мањих странака и коалиција.

На тим изборима нису учествовали ДС, ДСС и ГСС.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Ванредни избори и реаговања

* Обавезна поља