ALEKSANDAR BIJELICБЕОГРАД – Бивши градски менаџер Александар Бијелић и бивши директор Агенције за инвестиције Марко Благојевић напустили су око 12.30 часова зграду Одељења за привредни криминал београдске полиције, где су саслушавани с још пет особа због сумњи у малверзације у вези с реконструкцијом Булевара краља Александра.

Како је пренео Танјуг, њима се ставља на терет да су буџет града Београда оштетили за више од 642 милиона динара, док се оснивачима предузећа „Балкан градња”, Нади Ћубић и Славку Божовићу, на терет ставља прибављена противправна материјална корист у износу од 130 милиона динара. Бијелић, функционер Демократске странке, пре три дана је изјавио да је све радио по закону и да је спреман да се одазове позиву надлежних органа.

Како пренео ТВ Пинк, наводно постоје основи сумње да је и бивши градоначелник Београда Драган Ђилас злоупотребио службени и то ће утврдити надлежни органи.

С друге стране, председник Демократске странке и бивши градоначелник Београда Драган Ђилас оптужио је јуче власт да кривичним пријавама против његових сарадника покушава да креира афере за све што је у Београду урађено у последњих пет година.

„Кривична пријава против Благојевића и Бијелића већ се појавила у неким медијима, а њима је тек у петак уручен позив за саслушање у полицији, при чему јуче у полицији нису саслушани, него им је прочитана кривична пријава, а ново саслушање заказано за сутра у 10 сати”, рекао је Ђилас на конференцији за новинаре. Како је пренела Бета, Ђилас је навео да је то први пут да позвани у полицију не дају исказе пошто им је прочитана кривична пријава.

„Да ли ће се уопште сутра појавити захтев за њихово саслушање, то ћемо тек видети. Не желим ништа да прејудицирам, али је очигледно да не постоји никакав правни разлог за њихово задржавање”, рекао је Ђилас. Он је додао да је кривична пријава против Бијелића и Благојевића правно потпуно неутемељена јер не постоји начин да неко на тендеру који финансира ЕУ утиче на то која фирма ће добити посао.

„Европска инвестициона банка је та која одређује консултанта који дефинише услове тендера и тврдим да је на спорном тендеру постигнут најбољи посао за домаће грађевинске фирме у последњих 15 година”, рекао је Ђилас.

Ђилас је навео да су у досадашњој пракси странци ангажовали домаће компаније као „обичне најамнике”.

„’Балкан градња’ је добила посао зато што је дала најбољу понуду”, рекао је Ђилас.

Упитан да ли осећа личну одговорност због саслушања његових блиских сарадника, Ђилас је одговорио да не осећа личну одговорност и да је поносан на све што је са својим тимом урадио у Београду током претходних пет година.

Додао је да га због реконструкције булевара нико из тужилаштва није контактирао и да ће се о том случају детаљније изјаснити пошто у понедељак Бијелић и Благојевић буду саслушани у полицији.

Dragan Djilas za govornicom DSЂилас – Неутемељена кривична пријава

БЕОГРАД — Драган Ђилас изјавио је да нико из његовог тима у време док је био градоначелник није прекршио закон укључујући и Бијелића и Благојевића који су саслушани.

Лидер ДС Драган Ђилас изјавио је данас на конференцији да нико из његовог тима у време док је био градоначелник Београда није прекршио закон укључујући и бившег градског менаџера Александра Бијелића и бившег директора агенције за инвестиције Марка Благојевића који су данас саслушани у Одељењу за привредни криминал београдске полиције.

„Поносан сам на све што сам урадио са својим тимом и сигуран сам да нико из мог тима није прекршио закон и захваљујући томе Београд данас изгледа како изгледа“, рекао је Ђилас на конференцији за новинаре.

Истичући да се не осећа угрожен због истраге о реконструкцији Булевара Краља Александра, Ђилас је навео да кривична пријава у том предмету која је данас објављена у неким медијима није утемељена јер, како је објаснио, не постоји могућност да ико на тендерима за пројекте које финансира Европска инвестициона банка (ЕИБ) или Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) утиче на то ко ће добити посао.

„Да бисте уопште тражили средства од ЕИБ и ЕБРД морате да имате пројекат, а када добијете средства онда вам банка даје консултанта који учествује у припреми услова тендера на који банка потом даје сагласност. Ово је био најбољи тендер за грађевинску индустрију у последњих 15 година“, сматра Ђилас.

Он је оптужио власт да кривичним пријавама против његових сарадника покушава да креира афере за све што је у Београду урађено у последњих пет година.

Бивши градски менаџер Београда Александар Бијелић и бивши директор Агенције за инвестиције Марко Благојевић и још пет особа терете се да су у операцији реконструкције Булевара краља Александра оштетили градски буџет за око шест милиона евра.


Извор: Политика, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Саслушани Ђиласови блиски сарадници

* Обавезна поља