бесмртни пукУ Београду ће 9. маја бити одржана манифестација „Бесмртни пук“ — шетња потомака оних који су погинули у Другом светском рату.

„Девети мај је дан велике победе над фашизмом, ’Бесмртни пук‘ Србије ће проћи улицама Београда и приказати сународницима лица оних који нису подлегли злу, оних који су поразили фашизам“, саопштили су организатори.

Важно је истаћи да се на манифестацији окупљају људи са портретима предака који су се борили за спас Србије током ратова у 20. веку — од првог светског рата до НАТО агресије против Југославије 1999. године

„Бесмртни пук“ се традиционална одржава у целој Русији на дан обележавања годишњице победе у Другом светску рату, а само прошле године на манифестацији се окупило десетине хиљада Московљана, међу којима је био и руски председник Владимир Путин који је носио портрет свог оца.

Србија, како наводе организатори, као одани савезник Русије, чија је историја тесно везана за Русију, посебно њена борба у последњим ратовима који су потресали Европу у 20. веку, такође ће ове године имати свој „Бесмртни пук“.

putin-besmrtni puk„’Бесмртни пук‘ ће бити још једна прекретница у нашој заједничкој историји. Шетња улицама Београда само је још једна потврда да смо исти историјски простор. Ако Срби изађу са портретима својих хероја, бораца за слободу и независност њихове земље — свет ће поново видети да смо били и остајемо заједно — Срби и Руси“, наводе организатори.

Окупљане је предвиђено за 11 сати на Меморијалном комплексу погинулих за ослобођење Србије у Другом светском рату, који се налази у Рузвелтовој улици (коначна маршрута ће бити накнадно објављена), док је окупљање испред Руског дома предвиђено за 14 сати.

Организатори „Бесмртног пука“ у Београду су портал „Руски експрес“, српски огранак Међународне фондације за јединство православних хришћанских народа и Координациони савет руских сународника.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на У Београду 9. маја манифестација „Бесмртни пук“

* Обавезна поља