Завршена је седница Савета безбедности УН о Косову. Председник Србије Александар Вучић поручио је амбасадорима да је уплашен за будућност српског народа на Косову, али и целог региона. Наводи да је Приштина угрозила све Србе тако што је подигла таксе на робу из централне Србије на 100 одсто, и да не постоји правно оправдање за формирање „војске Косова“. Хашим Тачи је рекао да се ништа ванредно није догодило прошле недеље и да је војска требало да буде формирана пре пет година.

23.15 – Тачи: Зна се ко је био жртва, а ко агресор

Одговарајући на то, косовски председник Хашим Тачи је рекао да се зна ко су биле жртве, а ко агресор, да је апарат државе Србије „убио 35.000 цивила на Косова, да је силовано око 20.000 албанских жена“. Навео је и да је Милошевићев режим насилно протерао милион Албанаца с Косова, да је изведено, како је рекао, 400 масакара.

„Они који говоре о правди, желим да им кажем да су борци на Косову више пута пролазили одређене правосудне инстанце, прво преко Унмика, па и пред Хашким троибуналом, и пред Еулексом… Данас Косово жели да покаже већу одговорност државе, јер смо уверени у правду и истину, и у партнерству са међународном заједноцом, само Косово је формирало специјална већа, и сарађиваће на један одговоран и транспарентан начин. Иако смо жртве, данас на Косову има више Албанаца него Срба који су осуђени због ратних злочина, док у Србији није нијенда. Тужилаштво за ратне злочине Србије више и не ради. Верујем у праведни рат који смо водили, баш као што не доводим у питање да су неки наши борци скренули с пута борбе за слободу“, закључио је Тачи.

Након реплике Хашима Тачија, у којој је навео да Србија никога није осудила за злочине над Албанцима, завршена је седница Савета безбедности.

23.00 – Вучић: Нема прописа који дозвољава војску Косова

Вучић искористио право на реплику. Рекао је да није чуо никога ко се позвао на неки закон или правило које би оправдало потез Приштине да формира војску. Навео је и бројке које доказују да нису Срби починили етничко чишћење јер их је некада било 220.000, а сада их је 106.000. За то време, број Албанаца се повећао. Негирао је тврдње британске амбасадорке која је рекла да се Србија служила силом. „Морамо да будемо криви да би неко оправдао своју погрешну политику“, оценио је Вучић.

Вучић је на крају седнице затражио да се обрати још једном, истичући да ниједан говорник није умео да цитира пропис или члан по којем Приштина има право да формира војску.

“Једноставан је разлог – тај пропис не постоји”, казао је Вучић, замерајући истовремено председнику Косова Хашиму Тачију и амбасадорима појединих западних земаља који су се позивали на Ахтисаријев план који никада није ступио на снагу.

Вучић је одговорио и на Тачијеве речи да је Србија на Косову починила етничко чишћење.

“Некада је на Косову било 1,4 милиона Албанаца, данас их има 1,7 милиона. Некада је била 220.000 Срба, данас их је 105.000 или 106.000. То су бројке, то су чињеница. Ко је заправо починио етничко чишћење”, упитао је Вучић.

Истакао је и да Србија није примењивала силу, није уводила царине, нити је створила војску на северу Косова. “Нисмо урадили ништа, али морамо да будемо окривљени јер неко мора да оправда своју погрешну политику”, казао је он.

Председник Србије поручио је и да ће дијалог са Приштином бити настављен чим буду укинуте “неодговорне одлуке о тарифма”, али је подвукао да није оптимиста.

“Надамо се да ћемо једног дана доћи до договора са Приштином, али у недавној прошлости све што су радили било је толико неодговорно да нас је вратило пет, шест година уназад. Потребна нам је ваша подршка, већа улога УН, и покушаваћемо и молићемо вас да подржите све процесе који ће нас довести до могућег договора. Надамо се да се ништа горе неће десити у будућности од онога што се десило претходних недеља”, закључио је Вучић.  

22.55 – Представник Перуа је рекао да закони о форимирању „војске Косова“ нису у складу са Резолуцијом 1244 и Бриселским споразумом. Представници Етиопије, Еквиторијалне Гвинеје и Боливије су пружили подршку територијалном интегритету Србије. Представник Обале Слоноваче у УН рекао је да је формирање војске Косова противно Резолуцији 1244. Представник Пољске је навео да будуће оружане снаге треба да буду формиране у складу са уставом и у оквиру инклузивног процеса, док је представник Кувајта рекао да одлуке косовског парламента представљају суверено право.  

22.35 – Амбасадор Кине при УН Ма Жаохсу је рекао да Пекинг подржава суверенитет и територијални интегритет Србије и истакао да је Резолуција 1244 кључни основ за безбедност Косова. Сматра да је за решење косовског питања потребно постизање обострано прихватљивог споразума. Амбасадор Казахстана је рекао да сви унилатерални кораци могу да подигну тензије и угрозе стабилност, исказујући забринутост због поступака Приштине.

22.30 – И представник Сједињених Држава је подржао трансформацију КБС-а у војску. „Резолуција 1244 овлашћује међународно војно пристуство на Косову, задужено за разоружавање ОВК и других оружаних група, и не односи се на прављење сигурносне снаге“, рекао је амерички представник. Дијалог, каже, треба да буде приоритет и позива обе стране да одмах предузму кораке како би се смириле тензије.

22.20 – Француски представник Франсоа Делатр је позвао Приштину да укине таксе и позвао „обе стране да своје разлике решавају кроз дијалог“. Амбасадорка Уједињеног Краљевства Карен Пирс рекла је да трансформација КБС у војску спада у надлежност суверене државе, али да то треба да буде у договору са Кфором и међународном заједницом.

  

22.00 – Василиј Небензја: Хитно повући одлуку о формирању косовске војске, која представља флагрантно кршење резолуције 1244 

Стални представник Русије при УН Василиј Небензја поручио је вечерас на седници СБ УН да одлука Косова да створи војску представља флагрантно кршење резолуције 1244, која захтева апсолутну демилитаризацију покрајине.

„Одлука о трансформацији снага безбедности Косова у оружане снаге Косова је флагрантно кршење резолуције 1244 Савета безбедности која, како је поново нагласио генерални секретар, остаје главни међународно правни документ за решавање косовског проблема“, рекао је Небензја на ванредној седници СБ УН.

Појава војске на Косову прети понављању оружаног конфликта у региону.

Излазак на сцену Оружаних снага Косова представља претњу миру и безбедности у региону и може изазвати нови оружани конфликт“, мишљења је дипломата.

Европа је, према његовим речима, „килаво“ реаговала на стварање војске Косова, што је, како је рекао, разочаравајуће.

„То је неодговорна и дволична политика која је прешла опасну црту“, објашњава руски представник у СБ УН.

Он је позвао да се одлука о формирању косовске војске хитно повуче.

„Резолуција садржи апсолутно јасан захтев о демилитаризацији свих оружаних група косовских Албанаца и допушта боравак на територији Косова искључиво мултинационалних контингената под међународном контролом“, закључио је Небензја.

Подсетио је да су недавно одржане велике вежбе на северу Космета, што је застрашило Србе. Кфор делује и изван свог мандата, обучавајући косовске снаге, рекао је Небензја.

21:37 – Обраћа се Хашим Тачи

Председник тзв Косова поручио је на седници СБ УН да ће војници Косова бити војници мира и да Приштина неће никад одустати, као и да ће увек позивати све заједнице да учествују у раду „Војске Косова“.

Једина опасност су претње које долазе од нашег „северног суседа“, рекао је Тачи и додао да Приштина не жели да „дуплира функцију НАТО-а на Косову, већ жели земљу способнију да одбрани мир“.

„Република Косово је предузела кораке на формирању сопствене војске; шта је ту необично“, упитао је Тачи у излагању, наводећи да та одлука није у супротности са Резолуцијом 1244.-а.

Према његовим речима у Ахтисаријевом плану, у члану 52 помиње се могућност да Косово формира сопствену војску

„Као председник Републике Косова и врховни командант војске Косова, тврдим да ће трансформација КБС донети више сигурности нашим грађанима. Војска неће бити претња било коме на Косову, већ ће бранити све грађане на целој територији Косова. Војници Косова биће војници мира“, рекао је Тачи.

Према његовим речима, Косово је одлучно опредељено за мир, и за споразум са Србијом.

„Ми на Косову смо увек били жртве. Борили смо се за преживљавање. Желимо да се помиримо, рекао је Тачи. Косово и Србија, као независне земље, имају европску будућност. Поносим се својом прошлошћу, и својих сабораца“, рекао је Тачи.

Хашим Тачи је рекао да се „ништа ванредно није догодило прошле недеље“ на Космету. Одлука о формирању војске је чак закаснила пет година и није погрешна одлука, рекао је Тачи и додао да су каснили јер су „чекали добру вољу оних који то нису показали“.

„Одлука о формирању војске је чак закаснила пет година и није погрешна одлука“, рекао је Тачи и додао да су каснили јер су „чекали добру вољу оних који то нису показали“.

„Проблем који имају наши северни суседи није војска Косова већ егзистенција државе Косово. Без дијалога и коначног споразума остајемо земље које само производе драме“, рекао је Тачи који сматра да је „будућност у евроатлантским интеграцијама“.

Хашим Тачи је рекао да је пре две деценије био у униформи и борио се против режима Слободана Милошевића. „Поносим се својом прошлошћу и прошлошћу мојих сабораца. Сада као председник знам да имам испред себе још једну велику обавезу, борбу за мир и бољу будућност, да заокружимо вековну борбу наших народа“, поручио је Тачи.

21.35 – Председник Србије је на српском поручио грађанима на Космету да ће Србија увек бити уз њих.

За крај је на српском поручио народу на Космету да ће Србија увек бити уз њих.

„Даме и господо, браћо Срби и сестре Српкиње, желим да вам се захвалим на свему што сте издржали, мукама кроз које сте прошли, и да вам поручим да је Србија уз вас и да ће увек бити уз вас“, закључио је Вучић.  

21:34 – „Дијалог о кликерима? Срби неће добити ништа“ 

– Желе да признамо независност Косова и неће променити чак ни облик државе, односно, Срби неће добити ништа! На чему би требало да се заснива тај дијалог? На кликерима са којима ће се деца играти? Поред свега што сам рекао, Србија је увек спремна да настави дијалог и желимо да позовемо УН да преузму већу улогу у будућности. Морамо да видимо кораке и процесе, Приштина мора да повуче своје потезе, а ми ћемо начин да заштитимо наш народ на Косову – каже Вучић.

– Преклињемо све вас да неко мора да спречи те људе јер су те мере које су предузели нешто што није ускађено са 21. веку, да то кажемо на јако благ начин – рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао и да је Приштина изабрала нови преговарачки тим у којем су људи из ОВК који су под истрагом због злочина над српским цивилима.

„Ставили су све њихове предуслове и захтеве за наставак дијалога, да Србија призна независност Косова, да разуме да су границе Косова оне које они мисле да јесу и да неће променити чак ни облик државе, као унитарне, зато што ће Срби добити – ништа“, навео је Вучић.

21:25 – Вучић се позвао на Резолуцију 1244

Председник Србије је указао да је Kосово и Метохија званично територија са најмањом стопом повратника у свету, од свега 1,5 одсто.

„Само толико људи се вратило и то углавном у згаришта“, рекао је Вучић и подсетио да постоји обавеза Унмика да осигура безбедан повратак свим повратницима у њихове домове.

Kако је рекао, не постоји ниједан такав проблем у целом свету, нити ишта слично томе.

Вучић је подсетио да је Богдан Митровић из Мушотишта када је хтео да обиђе своју разрушену кућу сурово третиран у присуству ћерки и унука и притворен, без даље истраге и да то није једини случај онога што раде Србима који се усуде не да се врате на своја огњишта већ и да обиђу своје куће.

 

Он је казао да је Приштина најављивала од 2014. да ће стоворити сопствену војску и да је још бивши министар спољних послова Иван Мркић још у марту 2014. упозорио генералног секретара УН Бан Kи Муна о могућости стварања војске и велике опасности од косовских безбедносних снага.

Вучић је подсетио да резолуцијом 1244 настаје законски оквир за наставак међународног присуства на KиМ, као и мандат за безбедно окружење за све у том смислу.

„Унмик ће блиско сарађивати са међународним снагама на KиМ. Подсетио би на тачку 4, анекс 2 резолуције 1244 која предвиђа међународно безбедносно присуство са значајним учешћем НАТО, што мора бити под јединственом командом уз обавезу да обезбеди безбедни повратак свих интерно расељених лица или избеглица“ рекао је Вучић.

Вучић каже да члан 9 предвиђа не само демилитаризацију ОВK већ и свих других наоружаниих косовских албанских снага и група, што је потпуно јасно.

„Из ког документа проистиче суверено право да оснују своју восјку? Нигде то није написано у том облику ни у њиховом уставу. Они кажу члан 1.44 став два“, рекао је Вучић и додао да за сваки амандман мора да се тражи одобрење две трећине посланика укључујући и српских посланика који имају загарантована места.

„Нису могли да нађу седам Срба који ће гласати за то и онда кога је брига о закону и чињеницу и основали су тзв. косвоске оружане снаге“.

Вучић додаје да су ипак изненађујуће добили огромну подршку за то са многих западних адреса.

Kаже и да за присуство војно на северу KиМ и да се крећу са оружаним снагама на северу морају да добију салганост од НАТО и одобрење од локалне спрске заједнице.

Вучић је подсетио да Косовске снаге безбедности не могу доћи на север Косова без позива Кфора и дозволе Срба, а да су већ противправно били кад су хапсили Марка Ђурића.

21:20 – Рекли смо им да се не кандидују за Интерпол

Када је реч о захтеву Приштине за чланство у Интерполу, Вучић је рекао да је Србија бранила свој суверенитет, у складу са Повељом УН. Говорили смо им да не иду пред Интерпол, Унеско и ЕНТСО-Е, рекао је Вучић.

„Преклињали смо да не иду на гласање за члансво у Интерпол, УНЕСKО и ЕНТСО-Е. Они су рачунали на подршку САД и многих европских држава, надајући се да ће победити. У првој рунди добили су мање од 50 одсто гласова. Онда су почели да окривљују Србију као да је наша грешка, као да је требало да их подржавамо, као да је била то нека наша обавеза. Било је много земаља, битних, широм света, које су гласале против њиховог захтева“, рекао је он.

„Потпредседник УН Лакроа је рекао да су у Приштини љути због Интерпола, али ми смо им рекли да то не раде, преклињали смо их да то не раде без завршетка дијалога. Само смо се бранили,бранили смо своју суверену државу Србију у складу са Повељом УН“, истакао је Вучић.

Додао је да су неки рекли да је то због тога што смо започели кампању за повлачење признања Kосова.

„Желим да кажем да, откако смо започели дијалог 2012. и наставили 2013. они су добили 19 нових признања а ми нисмо ништа рекли, нисмо били љути, никог нисмо нападали, ником нисмо претили, али кад је почео обрнути процес одједном је то постала грешка“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, Србија је одувек чинила све да би одржала стабилност и мир широм регије и судржва се од тога да вуче погрешне потезе јер смо лоше прошли у прошлости.

„И не желимо да наша деца проводе у разним ратовима. Али, преклињем све вас, и то је моја највећа молба вечерас, мора неко да спречи те људе, да их заустави, јер те мере које су недавно донели – то је нешто што није усклађено са 21. веком“, поручио је Вучић.

21.15 – Почиње обраћање председника Вучића

Вучић каже да је забринут, а чак и уплашен за мир на Косову и Метохији.

– Захвалан сам што сте сазвали ову сендицу у тако кратком времену, јер је то веома важно и исправно због ужасно тешке ситуације на терену где се сусрећемо са све више тешкоћа на Косову и Метохији. Ја сам веома забринут и уплашен за последице, не само за Србију него за цео регион – рекао је Вучић.

– Због ужасно компликоване ситуације на терену, што значи да се суочавамо са све више тешкоћа на КиМ, морам да кажем да сам уплашен за будућност мог народа, али и целокупне регије – рекао је у уводном делу.

Србија је уложила огромне напоре и труд како би сачувала мир и ред на Балкану, учинили смо све како би се уздржали од приштинских поступака, рекао је председник Србије и нагласио да не подржава када кажу да обе стране морају да ураде нешто, јер је Србија урадила све.

– Србија је испуинила све своје обавезе из тог првог споразума, много уступака смо учинили, ми смо то потписали и спровели – нагласио је Вучић.

У обраћању које је уследило, председник Вучић је указао да Приштина није спровела оно што је било договорено Бриселским споразумом и набројао све тачке споразума које је Београд спровео у дело.

Истиче да због тога не прихвата уобичајене фразе да „обе стране треба нешто да ураде“.

„Желео сам да кажем да је Србија уложила огромне напоре и пуно труда како би успоставила мир и стабилност на целокупном Западном Балкану. Чинили смо све како би се суздржали од одговора на разне провокације које су долазиле из Приштине. Ми не прихватамо такву врсту фразе да неко позива „обе стране да нешто учине или не учине“. Србија, као што знате, учинила је скоро све како би спровела у дело све што је до сада договорено. Kао што знате потписали смо први договор Београда и Приштине, и Србија је испунила све своје обавезе. Учинили смо пуно уступака и било је јако тешко за нашу јавност да то прихватимо, али смо спровели“, рекао је он.

Вучић је подвукао да с друге стране једина обавеза коју је морала да реализује Приштина, а шест од 15 тачака договора се тиче те једне обавезе, а то је формиање Заједнице српских општина.

„То је једна једина обавеза и данас је 2.070 дан како није спроведено у дело и немају намеру да то учине у будућности. С друге стране Србија је испунила све везано за споразум о полицији, судство, телекомуникацијама, учешће у општинским изборима по косовском закону, апсолутно све што смо потписали. Али то није било довољно“, нагласио је он говорећи на енглеском језику.

Вучић је указао да је потом Приштина, одједном, успоставила тарифу супротно ЦЕФТА споразуму и ССП, тарифе против Србије и БиХ.

„Најпре 10 одсто, а када су видели да је албанска јавнсот реаговала добро на то, повећали на 100 процената. Они су чак убили сваки вид трговине између централне Србије и Kосова и Метохије. Чак шта више угрозили су целокупну српску заједницу на Kосову и Метохији, јер је то једини начин за њих да зарађују, да преживе, добију лекове, и то је одувек био једини начин да преживе. Прекршили су све споразуме на које се позива чак и ЕУ“, објаснио је он.

„Ставимо то све на страну. Можете ли замислити неког у 21 веку који забрањује и спречава слободан проток људи и добара, само што не воли политичке одлуке друге стране“, упитао је Вучић.

„Србија је увек спремна да настави процес дијалога, желели бисмо да позовем и УН да преузму већу улогу у будућности, немамо ништа против дијалога под покровитељством ЕУ, али желимо да се УН више укључе, да видимо кораке које ће предузети Приштина, морају да повуку таксе и друге потезе и наћи ћемо начин да обезбедимо сигурности нашег народа“, рекао је Вучић.

Председник Србије је навео и да не постоји правно оправдање за формирање „војске Косова“, чак ни у косовском уставу, који Србија не признаје. У њему се наводи да су за формирање војске потребни и гласови Срба, које нису добили.

Подсекретар УН за мировне операције Жан Пјер Лакроа представио је последња дешавања на Косову и Метохији. Истакао је да су додатно нарушени односи Београда и Приштине, као и да није било напретка у дијалогу у којем посредује Брисел.

„Забринути смо због ситуације на терену, посебно на северу Косова, и зато је неопходно да Приштина и Београд избегну било какве кораке који би могли да додатно погоршају ситуацију, већ радије да нађу начине да побољшају дијалог и међусобне односе“, рекао је Лакроа отварајући ванредну седницу Савета безбедности о Косову и Метохији. 

21:05 – Почиње седница СБ УН

Вучића председавајући седнице назвао председником Србије, Тачија председавио као „господина Тачија“.

20:55 – Холандија стала уз косовску „војску“

Амбасадор Холандије при УН Карел ван Остером, рекао је пре почетка седнице медијима да је „суверено право Косова да формира војску“.

Он је додао да је „компромисни и обавезујући споразум о нормализацији односа круцијалан, како би Србија и „Косово“ могли да напредују на свом „европском путу““.

Тачи је већ најавио да ће говорити о захтеву лажне државе Косово да уђе у УН, што је недопустиво.

Председник Вучић изјавио је у суботу увече да ће ићи на седницу како би рекао истину о томе колико је Србија труда и енергије уложила како би био постигнут компромис, а колико други то нису желели.

Он је истакао да је Србија упозорила целу међународну заједницу на потезе Приштине, пет сталних чланица СБ УН, 10 осталих чланица, Генералну скупштину УН…

– Покушаћу да кажем да смо прихватили Бриселски споразум, као тезак споразум, све смо изнели на својим плећима, али смо знали да је Србији потребан мир – указао је председник и подвукао да Србији не требају нови сукоби и ратови.

Он је поновио да је Србија испунила све ставке Бриселског споразума и тешке услове, а Приштина ниједну.

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да је председавајући СБ УН из Обале Слоноваче заказао хитну седницу на основу захтева Србије.

Седница је отворена за јавност.

Председавајући је најавио разматрање писма од 14. децембра које је представник Србије упутио Савету безбедности УН у којем се наводе детаљи одлуке Приштине о подизању такси на увоз робе из централне Србије.

Србија је у писму навела да је посреди кршење ЦЕФТА споразума, рекао је председавајући, читајући писмо Србије.

Он је подестио и да је ЕУ захтевала да власти у Приштини укину таксе у најкраћем могућем року

У писму се наводи да је Приштина у петак усвојила амандмане закона који омогућавају формирање тзв. „војске Косова“ и да је у питању је нарушавање Резолуције СБ УН 1244.

Савет безбедности УН разматраће у Њујорку ситуацију на Косову, на захтев Београда због одлуке Приштине о трансформацији Безбедносних снага Косова у оружане снаге.

На седници која почиње у 21 час по средњеевропском времену, учешће су најавили председници Србије и Косова Александар Вучић и Хашим Тачи.

Александар Чепурин: Добро што је седница отворена, Запад је био против

Амбасадор Русије Александар Чепурин сматра да је ваžно што је данашња седница Савета безбедности УН отворена за јавност, додајући да је Запад би против тога.

– Запад ће највероватније покушати да сакрије правну дрскост Приштине која се понаша разуздано и бахато, кршећи Резолуцију СБ УН 1244 која остаје на снази и представља једини правни основ за решавање косовског питања – написао је он на Твитеру.

Додао је и да би било битно када би извештај о стању на КиМ представио генерални секретар УН.

– Треба и да се поштују правила УН у односу на представнике такозваног Косова – која није држава – написао је Чепурин.

Како је навео, Обала Слоноваче, која тренутно председава СБ УН, донела је храбру одлуку поводом одлучних захтева Србије и Русије, да сазове седницу поводом ситуације на КиМ, која се почиње данас у 21 сат.

Седницу је заказала Обала Слоноваче као председавајућа Савета безбедности УН у децембру, речено је агенцији Бета у седишту УН у Њујорку.
Захтев за одржавање хитне седнице због одлуке власти у Приштини о трансформацији Косовских безбедносних снага у оружане снаге, Србија је упутила преко шефа своје мисије при УН Милана Милановића који га је 14. децембра проследио председавајућем Савета безбедности УН.

У писму које је приложено уз дневни ред данашње седнице, тражи се и да се представнику Србије, у складу са релевантним одредбама Повеље УН и правилом 37 привременог пословника СБ УН омогући да учествује на седници и да да изјаву.
Оцењује се да се одлуком о трансформацији Косовских безбедносних снага грубо крши Резолуција 1244 која предвиђа међународно безбедносно присуство овлашћено да успостави сигурно окружење за све грађане Косова и додаје да Резолуција 1244 не предвиђа успостављање никаквих других оружаних снага.
Та одлука је оцењена као отворено кршење докумената УН и озбиљна претња за регионални мир што ствара ризик ширења нестабилности далеко изван региона, наводи се у писму које је потписао амбасадор Србије при УН Милан Милановић.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Седница Савета Безбедности о Космету

* Обавезна поља