rusija-centarМИНИСТАРСТВО одбране РФ израдиће нови План одбране земље за 2016-2020. годину, саопштио је први човек тог министарства Сергеј Шојгу.

„Предстоји нам да направимо нови План одбране Руске Федерације за 2016-2020. годину, да обезбедимо благовремено и стриктно извршење државних набавки у области одбране за 2015. годину, како бисмо достигли утврђене параметре везане за савремене моделе наоружања и војне технике” – казао је руски министар.

Он је напоменуо да руска армија ове године треба да добије око 700 оклопних возила и готово 1.550 различитих других возила, 126 авиона и 88 хеликоптера, као и два бригадна комплета ракетних система „Искандер-М”.

Флота би, подсетио је Шојгу, требало да добије две вишенаменске подморнице и пет ратних бродова.

„У 2015. години предстоји нам да доведемо у стање пуне борбене готовости радарску станицу „Вороњеж-ДМ” у Јенисејску, годину дана пре рока. Да обезбедимо довођење у стање пуне борбене готовости исте такве радарске станице у Барнаулу шест месеци пре рока” – додао је Шојгу.

Убрзана модернизација руске армије изазива велику пажњу у САД. Војни аналитичар Дејв Маџумдар у чланку у часопису The National Interest изразио је респект према достигнућима руске војне технике и навео пет руских смртоносних система наоружања на које САД, по његовом мишљењу, треба да обрате посебну пажњу.

Су-35

 На првом месту налази се реактивни вишенаменски ловац Су-35 (НАТО назив: Flanker-Е+) произвођача „Сухој”. Авион представља модернизовану верзију својетског Су-27, изузетно је брз, може да се пење на велике висине и  да носи огромну количину убојних средстава. Једна од главних предности руског ловца је комбинација проширених могућности за пресретање ваздушних циљева муњевитом брзином и јединственог мотора с повећаном вучом. Такве карактеристике у комбинацији са најсавременијом електронском опремом чине Су-35 изузетно опасним противником за америчке ловце, наводи The National Interest.

На другом месту налази се ненуклеарна подморница „Амур”. Упркос томе што дизел-електричне подморнице заостају за нуклеарним по показатељима аутономности пловидбе, они раде изузетно тихо и представљају огромну опасност за бродове.

Треће место на његовој листи заузима руски тенк Т-90, који представља веома измењену и побољшану верзију совјетског Т-72. Руско возило, уз пристојне војно-техничке карактеристике, кошта знатно мање од западних тенкова Leopard 2 или М1М2 „Абрамс”. Т-90 је комбинација савремених система управљања ватром, средстава за осматрање, везу и навигацију и ефикасним системом заштите.

П-800 „Оникс”

На четвртом месту на листи The National Interest налази се руска универзална противбродска ракета П-800 „Оникс”, на основу које су Русија и Индија направиле систем „БраМос”. Она је направљена за уништавање надводних циљева, али се може користити и за копнене, при чему се њен домет повећава неколико пута. У противбродској варијанти домет ракете износи 300 километара, и по том показатељу неколико пута превазилази америчку ракету „Харпун”, наводи се у чланку.

На петом месту налазе се противбродска торпеда „53-65”, која су произведена још у совјетско време. Она могу бити изузетно опасна за америчке ратне бродове, пошто имају нарочито акустичан систем самонавођења, а Америка још увек није имала прилику да тестира своја средства заштите против њих.

Како истиче аутор, већи део напред наведених оружја Русија успешно извози, а број земаља које желе да купе њену војну технику се повећава.

Тако, на пример, Индија намерава да купи две подморнице „Амур” а већ користи заједнички ракетни систем „БраМос”, Кина жели да купи неколико Су-35 и већ је купила торпеда „53-65”, а тенкове Т-90 већ поседују армије многих земаља.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Снага руског оружја очима Запада

* Обавезна поља