Начелницима свих Полицијских управа у Србији су у Београду уручени кључеви полицијских возила, а министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да ће 710 нових „шкода“ допринети ефикаснијем раду полиције.

Стефановић је на свечаности поводом упућивања возила у Полицијске управе у Србији рекао да су возила опште намене и за саобраћајну полицију, а да ће бити у употреби већ крајем дана пошто стигну у Полицијске управе.

Стефановић и додао да се улагањем у боље услове рада полицајаца првенствено улаже у већу безбедност грађана.

Он је казао да се до краја године очекује још возила за полицијске станице и да ће само у овој години возни парк МУП-а бити богатији за 1.000 возила, „марице“, патролни мотоцикли, ватрогасна и теренска возила.
полиција, возила, аутомобили, Шкода
Извор: Н1

Стефановић је додао да је формирана Комисија за расходовање 700 до 1000 дотрајалих возила.

Стефановић је најавио и да ће све полицијске станице бити опремљене новим рачунарима, а да ће нове униформе добити и полицајци и све професионалне јединице, Жандармерија, САЈ, Интервентне и Гранична полиција, нова заштитна опрема за припаднике Сектора за ванредне ситауције.

„У 2019. години нам стижу три нова хеликоптера за МУП“, рекао је министар и поновио да ће плате полицајцима од јануара бити веће.

Зашто Шкода а не Фијат?

Након што је пре десет дана министар унутрашњих послова Небојша Стефановић јавности представио на стотине нових полицијских возила, отворено је питање зашто аутомобили нису стигли са производних трака Фијата. Уколико сте међу онима које су занимали још неки детаљи набавке аутомобила, знате да о истој нема много јавно објављених детаља.

Зашто Шкода, а не ФИАТ – занимало је јавност одмах пошто је министар Небојша Стефановић свечано представио 710 нових чешких возила за полицајце. Одговор је убрзо стигао од председнице владе.

„Како да вам кажем, постојала је јавна набавка и ко је победио на тој јавној набавци, од њега се купују Шкоде. Ми у Србији не практикујемо протекционизам“, рекла је премијерка Ана Брнабић.

За јавну набавку заинтересовали су се потом грађани, један полицијски синдикат и понеки медиј. Тражили смо и ми понуђаче и њихове понуде, услове учешћа на тендеру и критеријуме за одабир Шкоде. Те информације нисмо успели да нађемо ни на порталу јавних набавки, ни на сајту МУП-а.

Где је могуће пронаћи податке о јавној набавци полицијских возила, питали смо Министарство унутрашњих послова које је спровело набавку, али одговор нисмо добили.

Уместо информација, промоција министарства – тако своју потрагу за подацима описује Немања Ненадић из Транспарентности Србија. Пита се да ли се јавна набавка из 2015. која је окончана средином прошле године односи на тек пристигла возила и примећује да је у њој учествовао тек један понуђач, док су сви остали подаци тајна.

„Ако постоје легитимни разлози да један део информација не буде приказан у тендерској документацији, то свакако нису апсолутно све информације које се тичу карактеристика возила, броја возила, планираног буџета, итд.“, рекао је Ненадић.

А случај са, према речима министра полиције, тек првим контигентом од 1.000 нових возила чудан је и зато што не личи на неке скорије набавке министарства, додаје Ненадић.

„Где уопште нису били сакривени подаци о карактеристикама возила или броју возила. Напротив, били су веома прецизно написани, чак можда и сувише прецизно написане те техничке карактеристике возила и знало се колико возила се набавља и која је цена“, рекао је Ненадић.

Зато јавност од министарства очекује тачне податке о томе када је, како и од кога набавило аутомобиле за које министар каже да ће се користити у интересу грађана, чијим су новцем и плаћени.


Извор: Н - 1

Оставите коментар

Оставите коментар на Шкоде за полицију и зашто баш оне?

* Обавезна поља