putin vucic 2-340x226Највећа мистерија Вучићеве тродневне посете Москви је какве су договоре српски премијер и руско руководство постигли по питању наоружања и да ли су постигли историјски договор о испорукама система ПРО и ПВО у Србију, о чему брује руски медији.

„Србија ће од Руске Федерације набавити део наоружања које неће бити офанзивног карактера, већ ће служити за заштиту земље“, изјавио је премијер Александар Вучић током боравка у Москви.

Руска штампа подсећа да земље НАТО и Сједињене Државе буквално „до зуба наоружавају историјског непријатеља Срба — Хрвате“, и да Срби сада просто немају пуно избора. Они коментаришу да је посета премијера Вучића Русији изазвана војном претњом, која долази од НАТО.

„Ако питају шта ће нам све то, нека поставе питање шта ће то некима у окружењу, када су свуда окружени НАТО земљама, а само једна није, а то је Србија. Ћутимо када неки добијају борбене хеликоптере, борбена оклопна возила и хаубице. Зашто некима поклањају лансирне рампе, а други набављају балистичке ракете? Сутра ћете да ме питате, у некој другој констелацији снага у свету, шта си урадио да заштитиш своју земљу“, рекао је Вучић у Москви.

Хрватска би ускоро могла да добије од Америке лансирне рампе за балистичке ракете домета 300 километара. Ово разорно оружје значајно би изменило однос војних снага у региону, а хрватска војска би добила ракетни систем који су Американци користили до 2003. године, али се још увек сматра изузетно ефикасним и квалитетним.

Одлука о поклону америчких војних снага Хрватске, који укључује 16 вишецевних лансирних рампи за ракете М270 MЛРС биће донесена ускоро, када се заврши уобичајена процедура за такве прилике.

Пентагон већ дуже време преговара са хрватском војском о тој донацији, након што је недавно испоручено више оклопних возила и хеликоптера.

Руски стручњаци објашњавају да је ово моћно оружје, за армију која не планира офанзивне операције, сувишна играчка. Званично, Хрвати оправдавају ову набавку преласком на НАТО стандарде и заменом старих система РСЗО југословенске производње. Али то оправдање је слабо.

Експерти упозоравају да би потези које повлачи Хрватска могли да доведу не само до трке у наоружавању на Балкану већ и до озбиљних политичких промена.

Српски премијер је током боравка у Москви имао прилично згуснут распоред — састао се са председником Путином, премијером Медведевом и другим високим руским званичницима. Преговори су се углавном водили око бројних економских питања и унапређења заједничке сарадње.

Међутим, руски медији наводе да су разговори потпредседника Владе Русије и председника Војноиндустријске комисије Дмитрија Рогозина и потпредседника Владе Србије Ивице Дачића прошли готово тајно, иза затворених врата, и да је непознаница о чему су разговарали и какви су резултати тих преговора.

Вучић је још у Москви саопштио да би Рогозин почетком децембра требало да посети Београд, али није износио никакве детаље везане за ту посету.

Руски медији наводе да уговор између Србије и Русије предвиђа у потпуности прелазак на руске стандарде, а да ће тиме питање о уласку Србије у НАТО дефинитивно бити уклоњено.

Руски експерти, међутим, подсећају да је југословенска, а затим српска армија традиционално функционисала на совјетским и руским стандардима, осим у периоду од 1940-1950. када је Београд добијао већу количину америчког оружја.

Српски медији су, уочи Путиновог и Вучићевог сусрета, објавили да ће „премијер Србије од првог човека Русије конкретно тражити ракетни систем ’Бук‘, гранате ’краснопољ‘ као и војне хеликоптере и радаре“.

С друге стране, руски медији кажу да је руско-српским уговором предвиђено да српске хаубице „нора“ добију точкове од „Камаза“, чиме ће моћи да издрже до 35 тона корисног терета, што значајно побољшава могућности маневрисања хаубица у условима неприступачног и мочварног терена.

Такође, српско оклопно борбено возило „лазар 2“ биће опремљено руским 30-мм пушкама 2А42, чиме ће повећати своју разорну моћ, а такође и могућности маневрисања.

Београд ће добити и руске транспортне и борбене хеликоптере, додају руски медији. Србији ће бити испоручена два транспортна хеликоптера, али називи модела нису откривени. Један од њих у Србију би могао стићи и до краја ове године.

Када је реч о борбеним хеликоптерима, руски медији износе претпоставку да ће српска војска у својој флоти имати више од 16 хеликоптера руске производње.

Стратешки важна тачка руско-српског уговора је, наводе руски медији, могућа испорука ракетних система одбране у Србију. Сопствени систем ПРО Србије промениће однос снага у региону и биће одговор на размештање америчке ПРО у Источној Европи, против чега је раније протестовала Русија.

Међутим, упркос свим медијским писањима и нагађањима, нико не зна о чему су Путин и Вучић разговарали у „четири ока“ и какве су договоре постигли. Руски медији истичу да све пројекте о војно-техничкој сарадњи одобрава искључиво председник Руске Федерације, а нарочито овакве велике пројекте који би могли да утичу на целокупну војно-политичку ситуацију, у овом случају на Балкану.

У сваком случају, експерти предвиђају да ће руско-српски војни уговор нарушити планове НАТО-а на Балкану.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Шта су Путин и Вучић договорили око оружја?

* Обавезна поља