borko skupstinaБЕОГРАД – Скупштина Србије укинула је данас имунитет посланику СНС Драгану Томићу који је осумњичен за злупотребу службеног положаја у Универзал банци.

За скидање имунитета Томићу гласало је 150 посланика, а пет није гласало.

Посланици су расправу о укидању имунитета Томићу завршили нешто пре 12 сати, али како није било кворума за гласање, будући да је у сали било 117 посланика од потребних 126, одређена је пауза која је трајала нешто више од сат времена, у току које је заседао и скупштински Колегијум.

Томић, који је председник Извршног одбора Универзал банке, ухапшен је у петак са још четири функционера те банке због сумње да су је оштетили и прибавили противправну имовинску корист у укупном износу од око 1,35 милиона евра и око 402 милиона динара.

Београдска полиција у петак је одредила Томићу задржавање до 48 сати.

Парламент је заседао на захтев 111 посланика, а једина тачка дневног реда била је Предлог одлуке о одобравању одређивања притвора и вођења кривичног поступка против Томића.

Одлуку је предложио Одбор за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања парламента.

Небојша Стефановић: Нико неће бити повлашћен због партијске књижице

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић поручио је данас да нико неће бити повлашћен без обзира на партијску књижицу, лично пријатељство или банковни рачун, ако је прекршио закон.

Стефановић је новинарима у парламенту казао да је заседањем скупштине упућена порука да се борба против корупције и криминала одвија у сваком тренутку и да држава функционише.

„Шаљемо поруку да хоћемо да мењамо Србију и да сви они који се огреше о закон знају да им неће бити опроштено“, закључио је први човек скупштине.

Оштра полемика Стефановића (ДС) и Бабића (СНС)

Почетак данашње ванредне седнице Народне скупштине Србије, на којој се расправља о укидању имунитета посланику Српске напредне странке (СНС) Драгану Томићу, обележила је оштра расправа између шефова посланичких клубова Демократске странке Борислава Стефановића и СНС-а Зорана Бабића.

Стефановић је навео да је потпуни скандал што се седница одржава у време предизборне кампање, и оценио да је седница Административног одбора на којој је предложено укидање имунитета заказана на незаконит начин, без потпуне документације.

„Ми ћемо гласати за укидање имунитета, али то је потпуни скандал да се седница одржава у функцији предизборне пропаганде, са жељом да се стави плашт на оно што следи, а то су хапшења чланова ДС“, оценио је Стефановић.

Он је оптужио и гувернера Народне банке Србије Јоргованку Табаковић да није радила свој посао, односно да није контролисала банке и упитао шта ће се десити са депозитима у Универзал банци и зашто није ухапшен и Миленко Џелетовић који је координатор економског савета СНС.

„Мислим да је свима јасно да је све ово у сврху промоције Александра Вучића, а све то да кажете – ухапсили смо и наше. Причате да ћете изгубити изборе, па да се осигурате“, рекао је Стефановић.

Реагујући на обраћање Стефановића, Зоран Бабић је навео да је изузетно опасно то што неко тражи да се не поштују закони у време предизборне кампање и истакао да „не постоји ни зрно сумње“ да је седница Административног одбора заказана на законит начин.

„За разлику од вас, када су ваши чланови уништавали и привреду и банке, када никада није вођен ни један поступак, а сада вам смета када се поштује закон Србије, не одлучујемо ми ко ће бити ухапшен, већ правосудни органи“, рекао је Бабић.

Он је затражио од Стефановића да не вређа функционере СНС-а и оценио да је говорио и као адвокат, тужилац и судија, „а највише као адвокат бранилац“.

Функионер Либерално демократске партије Бојан Ђурић рекао је да ће посланици те странке гласати за укидање имунитета Драгану Томићу.

Он је позвао посланике да не злоупотребљавају седницу у изборној кампањи и истакао да пропаст Универзал банке, али и других банака у Србији, потиче из лоше организације система.

Медији: Интеркомерцу и Ветеринарском заводу по 2,5 милиона евра

Томић је осумњичен да је дао два спорна кредита од по два и по милиона евра фирмама Горана Перчевића и Драгана Ђурића – „Интеркомерцу“ и Ветеринарском заводу, пише „Блиц“.

Лист наводи, позивајући се на извор из полиције, да су два спорна кредита одобрена 2012. и 2013. године.

Највећи акционар банке Небојша Дивљан, како пишу „Новости“, рекао је да су кредити дати пре свега предузећима попут „Фармакома“, „Беохемије“, „Интеркомерца“, „Зекстре“… која су, углавном, била и акционари саме банке.

Ова предузећа, према подацима Дивљана, које преносе „Новости“, само Универзал банци дугују 4,5 милијарди динара. Највећи дужници банке су: „Беохемија“ са 1,559 милијарди , „Интеркомерц“ са 1,276 милијарди , „Фармаком“ са 1,013 милијарди, „Лука Београд“ са 756 милиона динара и „Ветеринарски завод Земун“, „Зекстра“ и „Оптика“ са 685 милиона динара, рекао је Дивљан.


Извор: Р Т В

Оставите коментар

Оставите коментар на Скупштина Томићу укинула имунитет

* Обавезна поља