ficТИРАНА – Словачки премијер Роберт Фицо поновио је током посете Тирани да не види разлог да Словачка промени свој став да не признаје Косово, али је обећао да званична Братислава неће чинити ништа што би отежавали живот људи на Косову.

– Словачка за сада не види разлог зашто би мењала свој политички став према Косову –  казао је Фицо током јучерашњег састанка са албанским премијером Еди Рамом, јавља данас словачка агенција ТАСР.

Фицо који је у Тирану допутовао из Београда са шефом словачке дипломатије Мирославом Лајчаком нагласио је да Словачка увиђа велики значај дијалога Београда и Приштине.

– Поздрављамо га и било би нам јако драго када би се тај дијалог завршио конкретно и позитивно. Договор ћемо, наравно поштовати –  казао је Фицо.

Иако званична Братислава стоји на становишту да Косово не може да призна зато што је настало кршењем међународног права и против воље Србије, а словачке владе на поштовање тог става обавезује и одлука парламента, премијер Фицо је у Тирани истакао да словачка влада води рачуна о практичном животу становника Косова.

– Нећемо предузети никакве кораке који би отежавали практични живот људи тамо и већ смо предузели неке мере у вези са пасошима. Веома смо флексибилни и пратимо ситуацију –  казао је Фицо.

Фицо и Рама су се такође договорили да се формира група експерата која ће помагати Албанији у евроинтеграцијама, а Словачка је спремна да преда своја искуства приступног процеса.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Словачка не види разлог за признавање Косова

* Обавезна поља