mirjana-bobic-mojsilovic_afНевероватно је колико неопажено, и скоро без икакве реакције пролазе концепти „модерности“ који се кроз разне стереотипе о младима протурају као нови пожељни модели понашања.

Изгледа да је много тога овде отишло дођавола. Друштво које је изгубило моралне вредности, суочено је са лошим вестима. Језиве трагедије младих људи, алкохол, суманута вожња, насиље на спортским догађајима, насиље на улицама, малолетни криминалци који злостављају и пљачкају старце, то је, речју, страшни биланс протекле две недеље.

Са друге стране, медији се готово утркују у промоцији бесмисла – порнографија насиља, материјалне облапорности и стварне порнографије (на друштвеним мрежама све врви од голих задњица и груди) само доприноси лудилу које овде уздрмава све друштвене сегменте. Иако често актери, млади људи су заправо жртве.

Невероватно је колико неопажено, и скоро без икакве реакције пролазе концепти „модерности“ који се кроз разне стереотипе о младима протурају као нови пожељни модели понашања. Једна компанија, на пример, у својој рекламној акцији ових дана позива младе људе да фотографишу своје тетоваже и своје пирсинге, а „најбољи“ (најлуђи?) ће као награду добити компјутерске игрице, мобилни телефон или неку сличну модерну и престижну играчку.

Нема збора да је ова акција усмерена ка клинцима, а ономе ко заиста жели да види порука је јасна: у једном олаком, привидно опуштеном тону, деци се сугерише да је веома шармантно ако су тетовирани или избушени. Нормалном човеку се од овога диже коса на глави – није тешко претпоставити да ће нека деца потрчати да се тетовирају или буше образе, да би добила компјутер на поклон.

Уопште ме не би чудило да ускоро покрену акцију поклањања дигиталних фотоапарата за конкурс за тинејџерке за најбољи селфи сопствене задњице. Скривена порука гласи – буди мајмун и ради шта ти се каже, а за узврат ћеш добити награду. У чему је ту изузетност, осим у психологији стада – најбоље овце, најбоље пролазе?

До душе, то је само тренд који стиже из епицентра Великог Брата, у коме је порнографија и средство и циљ: идол младих је тетовирана и беспризорна Мајли Сајрус која, исплаженог језика, буквално јаше огромни пенис на својим наступима. Концепт беспризорности и као „политичко средство“ је и покрет ФЕМЕН, чије чланице, голе, врше нужду по сликама политичких противника у источној Европи, и за то су громогласно подржане од глобалистичких медија као „права ствар“ и борци за демократију.

Огавно постаје нормално, а порнографски дискурс у савременој култури не види само онај ко је слеп. Па ипак, занимљиво је како овде нико није реаговао на покушај „суптилног“ преобликовања младих, по стандардима који стижу са глобалних мрежа. Скандалозан пример може се видети у једној овдашњој реклами у којој неколико лепих и младих девојака врши малу нужду над писоарима у мушком тоалету. И, како један младић мери свој пенис.

И како неколико девојака у доњем вешу јуре једног гологузог дечка, вероватно на екскурзији. И како један младић мастурбира. И како су на некој пијаној журци једног дечка лепљивим тракама залепили за плафон. И како је све то, оно што мора да се уради пре тридесете године. И како то значи да си урадио нешто о чему ће сви причати.

Осим што нико нормалан не жели да види било кога на клозетској шољи, ни у животу ни на телевизији, ради се о много перфиднијој ствари. Шта девојке смакнутих гаћа траже над писоарима у мушком ве-цеу? И зашто треба да се уради нешто о чему ће сви причати?

Прича о девојкама у мушком ве-цеу, заслужује посебан есеј (и у складу је са актуелним и врло моћним покретом укидања разлике међу половима), али ништа није случајно. Ово је само део глобалног покрета који учи генерације које стижу – не да је важно до тридесете научити бар један страни језик, завршити неку школу, бити најбољи у некој вештини, у спорту, него да живот нема смисла ако ниси промискуитетан, пијан, тетовиран, избушен и глуп као ноћ.

То је живот који се рекламира.

А у ствари, једино што сваки млади човек мора да уради пре тридесете године је – да укапира шта му раде медији.


Извор: Вечерње Новости

Коментари

2 Коментара на Смисао живота у бесмислу постојања

Оставите коментар

Оставите коментар на Смисао живота у бесмислу постојања

* Обавезна поља