Председница Скупштине Србије Маја Гојковић и званично је предложила формирање комисије за истрагу последица НАТО бомбардовања. Тај предлог се већ налази у скупштинској процедури.

Гојковићева предлаже да се та комисија бави истрагом последица НАТО бомбардовања по здравље грађана Србије, као и утицај на животну средину, са „посебним освртом на последице које је оставила употреба пројектила са осиромашеним уранијом.

У њеном предлогу пише да ће се комисија образовати из редова народних посланика, а за председника је предложила Дарка Лакетића, који је уједно и председник Одбора за здравље и породицу и посланик СНС-а.

Лакетић је иначе магистрирао на Медицинском факултету у Нишу, где је специјализирао урологију и докторирао. По предлогу Гојковићеве, он би требало и да предложи састав комисије.

У предлогу пише и да председник Скупштине, на предлог комисије, може да ангажуеј научне и стручне институције, као и научнике и стручњаке, ради помоћи у раду.

ГОЈКОВИЋ: ЦИЉ КОМИСИЈЕ ЗА ПОСЛЕДИЦЕ НАТО БОМБАРДОВАЊА ЈЕ ИСТИНА
Председница Народне скупштине Маја Гојковић предала је данас у скупштинску процедуру предлог да се формира комисија за истрагу о последицама НАТО бомбардовања 1999. по здравље грађана Србије.

— Важно је да се открије узрочно-последична веза између овог бруталног бомбардовања наше државе и пораста малигних обољења и других тешких обољења, поготову због употребе пројектила са осиромашеним уранијом – казала је Гојковић на конференцији за новинаре у скупштинском здању.

Комисија ће радити на основу Извештаја који је добила од председника италијанске комисије, која говори и о смртним случајевима и тешким болестима које су изазвани осиромашеним уранијумом, а део извештаја, како је додала Гојковић, се односи на војнике који су били на КиМ.

— Наш задатак је веома важан зато што је ово обавеза нас као посланика да грађанима Србије предочимо до каквих резултата смо дошли, да им предочимо истину и да јавности Србије када се заврши овај рад саопштимо резултате – навела је председница парламента.

Гојовић је иначе предложила да се формирање комисије стави на дневни ред по хитном поступку, додајући да се нада да ће предлог бити једногласно усвојен и да ће се наћи на девном реду прве наредне седнице.

— Овде нема политике, ово је у интересу сваког грађанина ове државе и овде нема оптужбе за било кога. Нама је циљ да дођемо до истине о интересу грађана Србије и оних који су оболели, њихових породица и свих нас који живимо у овој држави. Зато очекујем да посланици буду на тој седници, да гласају и омогуће овој Комисији рад на једнако добар начин како су то урадиле наше италијанске колеге – казала је Гојковић.

У комисији ће, навела је, бити посланици, а њен је предлог да на челу буде председник Одбора за здравље и породицу Дарко Лакетић.

Рок за први прелиминарни извештај комисије је крај 2020, с тим што ће она бити у обавези да на шест месеци обавештава парламент о свом раду.

Гојковић је рекла и да комисија треба да буде мала и ефикасна, јер је потребно у њен рад касније увести и научне установе, стручна лица, не само посланике.

— Ми као посланици имамо ширину да постављамо питања онима које ћемо позвати на разговор и да поставимо нека питања која неко други можда не може да постави. Ми нисмо дипломате, према томе, можемо отвореније да питамо и истражујемо – казала је Гојковић.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Србија формира Комисију за истрагу последица НАТО агресије

* Обавезна поља