kecmanovicСребреница за Бошњаке представља „оснивачки мит“ нације, а догађаји у Сребреници се мистификују и зато што су остали елементи антисрпске ратне и поратне кампање временом демистификовани и релативизовани, изјавио је професор Факултета политичких наука Ненад Кецмановић.

Објашњавајући зашто муслиманима Сребреница служи као главна политичка тема за обрачун против Србије и Срба у БиХ, Кецмановић наводи да је Сребреница постала „колективна жртва и оснивачки мит, какав постоји у корену сваке нације, те национано верски и патриотски надахњује нове генерације“.

– Данас се више не говори да је у првих неколико месеци грађанског рата побијено 200.000 муслимана, него да је током целог рата настрадало око 100.000 припадника свих народа укупно и пропорционално – рекао је Кецмановић за београдске „Вечерње новости“.

Он каже да се у Хагу више не барата са 8.000 жртава у Сребреници него напре са пет, па онда са четири, а сада више нико не оспорава да су муџахедини, који су се на позив Алије Изебеговића борили на страни Армије БиХ, били исламски терористи и расадник беле Ал каиде у Европи.

srebrenica-mabipulacija– Постало је јасно да „Исламска декларација“ није била „сан једног верника“ него политички програм. Пробила се истина и о троипогодишњем систематском насиљу муслиманске војске и полиције над сарајевским Србима – указао је Кецмановић.

Показало се, како је навео, да „бошњачка власт у континуитету од Алије до Бакира покушава да доминира над Србима и Хрватима и не прихвата равноправност друга два народа“.

Да је Сребреница постала мит око којег се врти народнотворни процес муслимана у БиХ сматра и стручњак за геополитику Душан Пророковић.

– А, у темеље тог процеса удара свако преиспитивање шта се у Сребреници догодило и тежња да се дође до истине – закључио је Пророковић.

Додик – У Сребреници се никада није десио геноцид

Председник РС, Милорад Додик, поручио је да Срби неће признати геноцид у Сребреници, јер се он није десио.

Додик је то рекао поводом изјаве подпредседника РС, Рамиза Салкића, да нема помирења у БиХ док Срби не признају геноцид.

– Почело се са лажном причом о 8.700 страдалих. Хашки трибунал је то смањио на 5.000, сада баратају са 4.000 и ми не знамо шта је истина. Ми не бежимо од тога и хоћемо истину. Предлагао сам оснивање нове међународне комисије која ће у неутралним условима испитати све догађаје – рекао је Додик.

Рекао је да поштује бол мајки у Сребреници, али је додао да је цела та прича исполитизована и да се тачно може видети када те мајке жале за изгубљеним члановима породице, а када делују политички.

– Сребреница је исполитизована. У Удружењу мајке Сребренице зна се када се пуштају сузе за погинулима, а када су то политичке сузе. Уведен је и нови термин да они који не признају геноцид не треба ни да дођу у Поточаре. То нема везе са болом мајки, који треба разумети, јер сматрам да се човек никада не може опоравити од таквог губитка, али наше настојање да разумемо ту бол је срушено политизацијом тог удружења – рекао је Додик.

Додао је да не може да верује да је Савет министара БиХ донео одлуку да данас буде Дан жалости у БиХ, јер Савет министара, каже, нема такву надлежност. Поручио је да је за БиХ најбоље да се „разиђемо и да коректно живимо и сарађујемо као добри суседи“.

Он је то рекао након обиласка градилишта северног крила Клиничког центра у Бањалуци у коме би прва преселења клиника требало да се десе већ у октобру.

Николић – Предлагао сам Изетбеговићу да заједно посетимо И Сребреницу и Братунац, али је он то одбио

Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да је предлагао председнику председништва БиХ Бакиру Изетбеговићу да заједно оду на стратишта и Срба и Бошњака и тиме покажу да саучествују у болу с породицама свих жртава, али да Изетбеговић то није прихватио.

„Предлагао сам Изетбеговћу, који никада није прихватио, да заједно одемо и на стратиште спском народу и стратиште Бошњака да се покаже да саучествујемо у том болу и према једнима и према другим… Не можете да саучествујете само у болу свог народа, онда сте једностран човек“, рекао је Николић.

Он је после церемоније откривања споменика Николи Тесли у Београду рекао новинарима и да је неприхватљиво доношење резолуција којима би се само један народ истакао као жртва.

Николић је подсетио и да је свој став о резолуцијама о Сребреници исказао и у Савету безбедности УН, приликом покушаја усвајања резолуције о Сребреници.

„Замолио сам да се стави вето у Савету безбедности УН у вези једне од резолуција која није била потпуно утемљена на истини и која осуђује само српски народ… и велики део човечанства је то схватио и зауставио“, рекао је Николић.

Он се успротивио доношењу резолуција које само један народ проглашавају за жртве, а други за злочинце.

„Доносити резолуције којима би се само неки злочинац осудио и само један народ истакао као жртва не иде и сви ми морамо да покажемо да одбацујемо злочинце из својих редова“, рекао је Николић.

Он је навео да поштује српске жртве и да си и други народ имали злочинце током ратних сукоба на простору бивче Југославије.

„Спреман сам за такав општи став, а лично не предлажем ништа што би истакло да су само Срби били жртве“, рекао је председник Србије.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Сребреница као оснивачки мит бошњачке нације

* Обавезна поља