batrovciОд поноћи на свим граничним прелазима Србија неће дозволити улаз камионима који превозе хрватску робу. Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је на граничном прелазу Батровци да је Србија принуђена на ову меру јер Хрватска није испунила захтеве и да економском агресијом наноси штету привредницима обе земље.

„Од овог тренутка полиција Србије неће дозволити улазак у Србију на свим граничним прелазима ниједном теретном возилу са хрватском робом, без обзира на то да ли су возила из Републике Хрватске или неке треће земље. Одмах почиње примена. Поред овога, влада одлучује о другим потезима“, рекао је Стефановић

Како преноси РТС Стефановић је рекао да се Хрватска и даље понаша неодговорно и да Србија није заслужила такво понашање.

Рекао је и да је преко Србије прешло неупоредиво више миграната него преко Хрватске и да су они регистровани а подаци се размењују са партнерима из ЕУ.“И данас Србија не кука већ тражи свеобухватно решење“, каже Стефановић. Подсетио је да Србија није одговарала на увреде „ни на приче о орловима и мувама“, већ је све време покушавала да нађе решење за кризу.

„Нажалост, не постоји слух у хрватској влади да схвати да ће овакво понашање нанети штету привредницима“, навео је министар а пренела је Радио телевизија Србије.

Како је рекао, Србија је спремна за постизање решења, и премијер је спреман да у сваком тренутку закаже седницу Владе да се мере промене. Рекао је и да Србија једино тражи оно што су тражили Јоханес Хан и Федерика Могерини, а то је отварање граница за робе, пре свега за људе који се налазе у колони камиона, пошто ти људи немају било какве везе са мигрантима.

Поновио је да ће Влада размотрити и остале мере.

„Ово су сада сасвим довољне мере као одговор на економску агресију против наше земље“, рекао је министар и поручио да се нада да ће бити могуће да се мере ускоро повуку.

Истакао је и да путнички саобраћај потпуно нормално функционише.

Навео је и проблем међународних дозвола за транспорт због којих већина људи има одрђене транзитне руте које не могу да се мењају.

Као помоћ људима у колони камиона на Батровцима, сутра ће почети организованија подела хране и биће обезбеђени неки други услови, најавио је министар. Хрватска ово ради врло неодговорно. Србија томе није ни најмање крива али ћемо се трудити да ту штету покушамо да не неки начин санирамо“, поручио је Стефановић.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Србија затворила све прелазе према хрватској

* Обавезна поља