eu2БРИСЕЛ — Република Србија је завршила шест година дугу либерализацију трговине са ЕУ, применом Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП).

Тако да ће до уласка наше земље у пуноправно чланство Уније просечна царинска заштита на увоз из земаља еврозоне износити 0,99 одсто, саопштила је владина Канцеларије за европске интеграције.

Овим је Србија створила уређен и предвидив режим трговинских односа са ЕУ што ће допринети бољем пословном окружењу за пословање и инвестирање у Србији.

Основни циљ овог споразума је стварање зоне слободне трговине између ЕУ и Републике Србије у року од шест година од почетка примене Привременог трговинског споразума (ПТС), који је део ССП-а.

ЕУ је, једнострано, либерализовала увоз робе из Србије још 2000. године, а уговорно 2009. године, односно моментом почетка примене ПТС, док је Србија постепену либерализацију увоза робе из ЕУ завршила 1. јануара 2014.

Просечна царинска заштита на увоз робе из ЕУ од 2014. године до уласка Републике Србије у чланство Уније ће износити 0,99 одсто, док је увоз 95,1 одсто производа у оквиру Царинске тарифе у потпуности либерализован.

Потпуна либерализација није предвиђена за стратешке пољопривредне производе који ће задржати царинску заштиту до момента уласка у чланство ЕУ, што се односи на све врсте меса, млечне производе, кромпир, парадајз и друго поврће свеже и смрзнуто, грожђе, јабуке, шљиве, вишње, пшеницу и пшенично брашно, кукуруз, pts, sspсеменски и меркантилни, кукурузно брашно и прекрупу од брашна, сунцокрет, маргарин, кобасице и паштете.

Такође, потпуна либерализација није предвиђена за конзервисано поврће, конзервисано воће, сок од парадајза, од грожђа, јабука, крушака и вишања и мешавине сокова, сирће, дуван, етил алкохол, воћне ракије, одређене категорије говеда за клање, свиње за клање, јагњад за клање, кланичне производе, а за шећер, рафинисано уље од сунцокрета и за цигарете, Србија задржава пуну царину.

За јабуке, грожђе, вишње, шљиве, јагоде, парадајз и паприке и даље ће се примењивати уобичајене, сезонске царине.

ЕУ је најважнији спољнотрговински партнер са којом се обавља 60 одсто спољнотрговинске размене и у којој се реализује 61 одсто извоза из Србије. ЕУ је и највећи инвестициони партнер Републике Србије.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Србија завршила либерализацију са ЕУ

* Обавезна поља