perkovicЗАГРЕБ – Жупанијски суд у Загребу одредио је притвор Јосипу Перковићу, некадашњем функционеру југословенске и хрватске тајне службе.

Перковић је ухапшен након што је на снагу ступио закон о европској потерници.

Истражни притвор би, како су јавили хрватски медији, требало да траје до тренутка предаје Немачкој, која Перковића потражује због сумње да је организовао убиство бившег хрватског емигрант Стјепана Ђурековића, 1983. године код Минхена. Ђурековић је био директор нафтне компаније ИНА, а из земље је побегао због привредних малверзација.

Перковићев бранитељ Анте Нобило најавио је раније жалбу због такве одлуке о притвору, коју ће, како је рекао, Ванрасправном већу суда доставити током четвртка.

У акцији хапшења након ступања на снагу европског налога за хапшење на подручју Хрватске је поред Перковића и његовог некадашњег надређеног Здравка Мустача, ухапшено још осам особа због разних кривичичних дела због којих их потражују државе чланице Европске уније.

Загребачки „Јутарњи лист” пренео је да је након давања исказа истражном судији Перковић одведен на Зрињевац, а Мустач у Горицу.

Перковић је у опширној исповести загребачком “Вечерње листу”, два дана пред хапшење рекао да нема никакве везе са убиством Ђурековића, да је у Немачкој осумњичен на основу писања тадашњих београдских медија, као и да је за њега прихватљиво да му се суди у Хрватској јер нема поверења у немачко правосуђе.

У првим реаговањима на хапшење Перковића и Мустача, председник Иво Јосиповић је рекао да је сада све „у рукама правосуђа” и да тај случај није било могуће раније решити.

Министар правосуђа Орсат Миљенић изјавио је раније да ће у случају Перковића, као и у сваком другом, бити примењен закон.

“Никада нико не треба да улази у предмет осим суда који о њему одлучује у складу закона који је врло јасан”, нагласио је, Миљенић који, иначе, сматра да је тај случај добио више медијске пажње него што објективно заслужује.

Невладина организација Грађанска акција саопштила је да је хапшење Перковића и Мустаћа “први корак детуђманизације Хрватске”.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Ухапшен Јосип Перковић

* Обавезна поља