stejt-department-zgada-1Сједињене Америчке Државе оптужиле су Русију да наставља да распоређује тешко наоружање у источној Украјини, пре него што је прекид ватре договорен ове седмице ступио на снагу.

Портпаролка Стејт департмента Џен Псаки, рекла је да су САД добиле извештај о премештању тешког наоружања из Русије у источну Украјину током последњих неколико дана, као и да је тај процес још у току.

„Јасно је да то није у духу овонедељног споразума“, рекла је Псаки новинарима.

Она је додала да је руска војска распоредила велике количине артиљерије и више система за лансирање ракета и да их је употребила за гађање украјинских позиција.

„Уверени смо да ти системи припадају руској војсци а не сепаратистима“, рекла је Псаки и додала да руске трупе дуж границе припремају велику испоруку залиха за просуске снаге на истоку Украјине, пренео је АФП.

„Све стране морају да покажу потпуну уздржаност уочи прекида ватре у недељу, укључујући моменталну обуставу напада руске војске и сепаратиста на Дебаљцево и друге украјинске градове“, нагласила је Псаки.

На преговорима у Минску 11. и 12. фебруара усвојен је пакет мера за примену септембарских споразума и договорен прекид ватре од 15. фебруара. Договорено је и повлачење тешког оружја са линије раздвајања, које треба да почне најкасније другог дана од почетка прекида ватре и да буде комплетирано у року од четрнаест дана.

Столтенберг о доказима за војно присуство Русије у Украјини

Брисел — Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг КАЖЕ да обавештајна служба Алијансе располаже документованим подацима о војном присуству Русије на истоку Украјине.

Он је то изјавио за Радио Комерсант, пренела је агенција Тасс.

Према речима Столтенберга, милиције на истоку Украјине не би биле у могућности да постигну успех који постижу без подршке Русије, преноси Таш.

Он је додао да НАТО добија податке о руском војном присуству у Украјини од обавештајних служби, новинара и других извора, али није изнео конкретне чињенице, наводи Тасс.

Русија је негирала у више наврата да постоји присуство руских трупа на истоку Украјине.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Стејт департмент и НАТО оптужују Русију

* Обавезна поља