vucic-izborna pobedaБЕОГРАД – Лидер СНС Александар Вучић је рекао да је спреман многима да пружи руку, да СНС жели да разговара и сарађује са свима и да чује идеје за бољу Србију.

Након што су у изборном штабу СНС саопштени резултати који говоре о убедљивој победи те странке, рекао да је за напредњаке „најважније партнерство са грађанима.

Како је рекао потпредседник СНС Небојша Стефановић, према прелиминарним резултатима на основу 62% пребројаних листића СНС има 49,3% гласова, СПС 13,9%, НДС 6,1%, ДС 5,3%, а ДСС је најближа цензусу са 4,1%.

„Хвала на огромном поверењу које сте пружили нашој листи, хвала на огромној снази коју сте нам дали. Хвала грађанима, члановима СНС и коалиционим пријатељима који су се борили за сваки глас“, рекао је Вучић.

Он је навео и да због изборних резултата СНС „никога неће ниподаштавати, а камоли покушавати да понижава“.

„Желимо да чујемо њихове идеје. за врсту дијалога спремни са свим релеватнним пол. партијама, али је за нас најважније партнерство са грађанима Србије“, рекао је Вучић.

Вучић је навео и да су пред Србијом тешки дани и тешке реформе.

„Хоћу људима у Србији да кажем да овакав резултат представља огромну одговорност и да ћу се трудити да радим још више. Знам да ћете се љутити, да вам се неке одлуке неће свидети, али да ћемо све радити за добробит Србије“, рекао је Вучић.

Он је навео да очекује да ће му то омогућити и председник Србије Томислав Николић, који му је, како је рекао, и први честитао на победи. Осим њега честитке су стигле и од иностраних пријатеља и партнера који су у Београду.

Вучић је рекао да ће имати 40 посланика више него што је потребно за формирање већине у парламенту, а говорећи о потенцијалним партнерима за Владу и роковима за њено формирање, рекао је да је за СНС најважнији план и програм.

„Не бих обећавао ништа, али све ће бити завршено пре првог маја“, рекао је он.

dacic-jagodinaДачић – Спремни смо наразговоре са СНС

БЕОГРАД – Лидер Социјалистичке партије Србије, која је на изборима учествовала у коалицији са ПУПС-ом и ЈС-ом, Ивица Дачић изјавио је вечерас да је та коалиција постигла веома значајан резултат и да је, уколико буде иницијативе из победничког СНС-а, спреман на разговоре о формирању будуће владе.

Дачић је у седишту странке рекао да је лично честитао победу лидеру СНС Александру Вучићу, као и да будућа влада искључиво зависи од напредњака. Оценио је да су ови избори велики успех СНС и истовремено потпуни дебакл опозиционих политичких странака чији је, како је рекао, главни политички програм био напад и блаћење других партија.

„Наша коалиција остварила је за нас историјски веома значајан резултат који цементира нашу позицију. Да нисмо имали јасну политику, јасне ставове, добру кампању и ми бисмо прошли као ове друге странке. Ми смо постигли изненађујући резултат за многе. Ми смо сачували своје на политичкој сцени Србији…“, рекао је Дачић додавши да није ни битно да ли је то 14 или 15 одсто.

Дачцић, који је у досадашњој влади био премијер, рекао је да је остварени резултат „сатисфакција и валоризација“ политике коју је досадашња владајућа колиција водила до сада, као и да је су ретке владе у свету које на изборима добијају овлики број гласова непосредно после владваине.

Очигледно је, додао је Дачић, да су грађани имали позитивно уверење да је Србија до сада ишла добрим смером и да су имали позитивно мишљење о, како је рекао, раду досадашње владе.

А од нове владе, навео је, очекује да настави досадашње реформе, као и да се више не доводи у питање европски пут земље.

Ђилас – Избори показали нову политичку реалност

БЕОГРАД — Лидер ДС Драган Ђилас је рекао да су изборни резултати показали да постоји нова политичка реалност у Србији и да су грађани очигледно поверовали у обећања СНС.

„Грађани су очигледно поверовали, а нису превише мислили о томе да ли су претходна обећања испуњена. Ја Србији желим да СНС испуни обећања дата у кампањи, али наше уверење је да, нажалост, Србија са оваквом већином неће бити ни близу онога што је обећавано. То ће показати време пред нама“, рекао је Ђилас.

Први човек демократа је рекао да је и време да се сви мало погледају у огледало и да преиспитају своје понашање, а за лош резултат ДС је окривио разједињеност опозиције и грађанске опције.

„Мислим да је задатак ДС да окупи опозицију око себе. Обећавамо, данас смо се борили за демократију и мандате, а од сутра се боримо искључиво за демократију за коју смо се борили 20 година. Бићемо, да не кажем једина, али свакако најјача и најозбиљнија опозиција у парламенту. Све добро што се предлаже за Србију подржаћемо, а све оно за шта мислимо да води Србију ка лошем, оштро ћемо осудити“, рекао је Ђилас.

Говорећи о ситуацији у ДС и о томе шта ће се са њом дешавати, Ђилас је рекао да је од тога много важније шта ће се дешавати са Србијом.

Лидер ДС је рекао и да се нада да сада власт више неће моћи да оптужује за све лоше „оне који су на власти били, сада већ пре много година“.

Динкић – Одлазим са чела УРС-а

БЕОГРАД – Лидер УРС Млађан Динкић изјавио је вечерас да сигурно више неће бити на челу те странке и оценио да, будући да нису прешли ценус, Регионе треба неко способнији да води.

„Могуће да је дошао тренутак да се повучем из политке“, поручио је Динкић у обраћању новинарима у седишту странке.

Он се захвалио грађанима Србије који су гласали за УРС.

„Још једном желим да се захвалим на подршци 120.000 грађана који су гласали за нас, а што се тиче будухцности имаћемо седницу Председништва нарендих дана па ћемо видети“, казао је Динкић.

Упитан може ли УРС да преживи наредне четири године ван парламента, Динкић је рекао да ће то само време показати, али да није важно шта ће бити са УРС, већ са грађанима Србије.

Коментаришући изборне резултате, он је навео да су напредњаци освојили неочекиваних 50 одсто што је, како је додао, оставило мали простор за остале, али је и честитао лидеру СПС Ивици Дачићу на, како је рекао, одличном резултату у постојећим околностима.

Борис Тадић – Нема предизборних договора са СНС

БЕОГРАД – Нова демократска странка са својим коалиционим партнерима после данашњих ванредних парламентарних избора улази у парламент и то је сада потпуно очигледно, изјавио је вечерас лидер те странке Борис Тадић и додао да то представља објективан успех НДС.

Он је на конференцији за новинаре у страначким просторијама рекао да то представља објективан успех за НДС који је формирана три седмице уочи избора, али да лично није задовољан освојеним процентом гласова.

Тадић је рекао да преузима одговорност, с обзиром да је био носилац листе, за све што није било добро.

Он је додао и да не мисли да је НДС са коалиционим партнерима остварила епохални резултат, додавши да је постигнут и у тешким условима, јер та странка није имала инфраструктуру за вођење предизборне кампање.

Он је честитао победу на изборима Српској напредној странци и њеном лидеру Александру Вучићу и другим странкама и њиховим лидерима који су прешли цензус и ушли у парламент.

Тадић је додао да „ћемо видети како ће се ствари развијати јер имамо огромну снагу СНС, а самим тим ће и њихова одговорност бити велика“.

Упитан о евентуалном предизброном односно постизборном савезу са напредњацима, Тадић је одговорио да је читаву кампању провео одговарајући на бесмислена питања.

„Нема никаквог договора са СНС“, рекао је Тадић и додао да због таквих питања у кампањи које су форсирали и медији и поједине странке, није могао грађанима да представи своје основне идеје у вези са развојом Србије.

Тадић је истакао и да нема ниједног тајног савеза и да није било никаквих договора, додајући да ће се на страначким органима НДС и његових коалиционих партнера разговарали о изборном резултату.

Према његовим речима, уместо представљања страначких програма и залагања, изборна кампања је била претворена у „петпарачке приче“.

Упитан да прокоментарише његово одвајање од Демократске странке чији је био лидер, у контексту изборних резултата, Тадић је одговорио да мисли да су се људи сами опредељивали за кога ће да гласају, а на инсистирање новинара да ли се каје, кратко је одговорио: „Не кајем се“.

Тадић је на веома посећеној конференцији за новинаре додао да још увек не зна резултате изборе у Београду.

У страначким просторијама НДС на Црвеном крсту били су Снежана Маловић, Ненад Константиновић, Слободан Хомен, као и бројни симпатизери и активисти те политичке партије.

Владан Глишић – Не признајемо резултате ЦЕСИД-а

Двери су у Београду прешле цензус и постале парламентарна политичка организација. Према резултатима Београдског изборног штаба Двери су у Београду освојиле 5,7 одсто гласова, саопштио је Владан Глишић, носилац београдске листе Двери.

Процена је да су Двери прешле и републички цензус! Тачну информацију о броју гласова на републичком нивоу, изборни штаб Двери саопштиће у 22:30 у Медија центру испред полицијског кордона код РИК-а.

Подсећамо јавност да је Медија центар Покрета Двери смештен на углу Улице краља Милана и Драгослава Јовановића и да саборци, бирачи, Старешинство Покрета Двери и бројни медији из земље и иностранства чекају испред полицијског кордона изборне резултате које ће саопштити РИК.

Покрет Двери одбацује изборне резултате које је саопштио ЦеСид као агент страних интереса који има задатак да пројектује изборне резултате по жељи западних амбасада, саопштио је Бошко Обрадовић, носилац републичке листе Двери.

Обрдовић је позвао бираче и друге патриотске политичке странке које је ЦеСид објавио испод цензуса да се прикључе Дверима на улицама Београда и да заједнички сачекамо праве резултате које може саопштити једино РИК и да заједно одбранимо изборну вољу српског народа.

Нећемо дозволити нову изборну крађу и формирање НАТО парламента у Србији!

Коштуница – Резултати су разочаравајући

костуница-избориБЕОГРАД – Лидер Демократске странке Србије Војислав Коштуница изјавио је вечерас да није задовољан резултатима избора, да су они разочаравајући, али да је задовољан што је та странка ушла у Скупштину града Београда.

Коштуница је на конференцији за новинаре рекао да се после данашњих избора политичка мапа Србије променила и да подсећа на „почетак деведесетих година, с разликом што су два главна актера променила места“.

„Два главна актера су променила места, а ту мислим на СРС, односно СНС, и СПС“, рекао је Коштуница и додао „да је то учињено уз помоћ западних сила, чији је утицај веома јак“.

Он је напоменуо да још треба сачекати коначне резултате избора и захвалио свима који су дали глас ДС С и остали верни доследности и државотворној политици те странке.

„Странка је урадила све сто је у њеној моћи и под околностима које се не могу назвати нормалним“, рекао је Коштуница.

Чедомир Јовановић – Нисам одговоран, не подносим оставку

ceda---polБЕОГРАД – Лидер Либерално демократске партије Чедомир Јовановић изјавио је синоћ да су резултати парламентарних и избора у Београду изненађење само за оне који не живе у Србији и додао да је он последња особа која би поднела оставку када је тешко.

Јовановић је, обраћајући се новинарима у седишту странке, рекао да се чланови ЛДП-а и он лично нису штедели у предизборној кампањи и поручио да та странка неће одустати од вредности за које се до сада залагала.Јовановић је, коментаришући пораз како на републичким тако и на изборима у Београду, рекао да је то показатељ спремности друштва да се бори с оним што га угрожава.

На питање новинара колико је он одговоран за резултат ЛДП-а на овим изборима и хоће ли поднети оставку, Јовановић је рекао да се не осећа одговорним и да је последњи човек који би поднео оставку кад је тешко. На питање да ли је спреман на разговоре уколико то буде предложиле Српска напредна странка, Јовановић је рекао да је увек спреман на разговоре, али да је потребно прво Вучић да разговара са председником Демократске странке Драганом Ђиласом и председником Нове демократске странке Борисом Тадићем.


Извор: Танјуг, Двери

Оставите коментар

Оставите коментар на Страначки прваци о резултатима

* Обавезна поља