bg izboriБЕОГРАД – Српска напредна странка освојила је на изборима за Скупштину Београда 43,6 одсто гласова, а цензус су прошли још Демократска странка са 15,8, Социјалистичка партија Србије са 11,6 и Демократска странка Србије са 6,5 одсто гласова, саопштио је Центар за слободне изборе и демократију.

Испод цензуса су остали Двери са 3,7, Нова демократска странка са 3,6, Либерално демократска партија са 3,1 Српска радикална странка са 1,9 и Уједињени региони Србије са 1,2 одсто гласова.

На изборима у Београду гласало је 49,9 одсто уписаних у бирачки списак.

Према прелиминарним резултатима ГИК-а са до сада обрадјених 10,61 одсто бирачких места, ДС је освојила 15,57 одсто гласова, односно 20 мандата, Коалиција СПС-ПУПС- ЈС 11,28 одсто, односно 14,55 мандата, а ДСС 6,06 одсто, односно 7,27 мандата.

Остале странке су испод цензуса, па је на пример ЛДП освојио 3,13 одсто гласова, УРС, 0,94, СРС 2,08, НДС 3,6 , Двери 3,4, а листа “Доста је било Саша Радуловић“ 1,85 одсто.

На изборима у главном граду Трећа Србија је, по до сада обрадјеним подацима, освојила 0,38 одсто гласовам, СВМ 0,09, ГЕПС за Београд 0,17, Економски покрет Бранка Драгаша 0,25, листа „Јесте свеједно“ коју предводи Игор Бракус 1,3.

Како ГИК даље наводи, странка “Ниједан од понуђених одговора“ освојила је 0,18 одсто гласова, “Слободна Србија“ 0,16, “Ћирилица за Београд“ 0,15, Странка Руса Србије 0,11, Патриотски фронт који предводи Борислав Пелевић 0,1, Покрет „Бели листићи“ 0,09, као и „Демократија – Европа – Србија“, док је према до сада обрађеним бирачким местима најмање гласова у Беогарду освојила листа “Патриотизам у парламент – 1389″ – 0,05 одсто.

Председник ГИК-а Зоран Лукић рекао је да није било неправилности у изборном процесу и да су збори протекли у фер и коректној атмосфери.

Народна конференција ГИК-а биће одржана један сат након поноћи до када би требало да буде обрадјено 90 одсто бирачких места.

Весић: СНС може сама да формира власт у Београду

Весић је рекао да су напредњаци освојили убедљиву победу у Београду и да очекује да ће рокови који важе за формирање републичке власти бити и у граду, односно да ће до 1. маја формирање власти бити завршено.

Он је рекао да поред листе коју предводи СНС, у градски парламент улазе још три листе, а да се једна бори за цензус, али да је потпуно извесно да ће СНС имати већину да самостално формира владу.

Весић није могао у овом моменту да каже да ли ће СНС и поред тога са неким разговарати о уласку још неке странке у градску власт и да ће странка о томе донети одлуку.

Такође он у овом моменту није могао да каже ни ко би могао да буде први човек града, али је навео да ће тим који чини Привремени орган свакако бити проширен.

Весић, који је и секретар Привременог већа Београда захвалио се грађанима на подршци и поручио да ће коалиција око СНС настојати да испуни своја обећања, медју којима је изградња пројекта Београд на води.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на ЦЕСИД објавио београдске резултате

* Обавезна поља