RUSIA-BLAST-POLICE_1231_11МОСКВА – Руске снаге безбедности у Сочију стављене су у стање борбене приправности, а приступ олимпијском граду на обали Црног мора ограничен је у склопу мера председника Русије Владимира Путина да се обезбеди предстојећа Олимпијада.

Појачане мере безбедности у Сочију проглашене су само неколико дана након два узастопна бомбашка напада у Волгограду где су смртно страдале 34 особе.

Јавни непријатељ број један и вођа исламских екстремиста Доку Умаров којег власти траже због овог и других терористичких злочина, позвао је на коришћење „максималне силе” како би се спречило одржавање зимских Олимпијских игара од 7. фебруара.

Руски министар за ванредне ситуације Владимир Пучков потврдио је да су данас све снаге чији је задатак да обезбеде ред у Сочију током Олимпијаде, као и безбедност спортиста и гледалаца стављене у стање пуне борбене приправности, пренела је агенција Ројтерс. „Сва безбедносна питања у вези са Олимпијским играма решавају се на највишем међународном нивоу”, рекао је Пучков.

Од јуче је у Сочију уведен нови саобраћајни режим који даје приоритет олимпијском транспорту, било да је реч о проласку возила са спортистима и навијачима, или возила са робом која је намењена њима.

Будући да је Сочи насеље које се протеже у уском и дугачком појасу поред мора, кроз њега практично пролази једна друмска магистрала чије блокирање изазива колапс саобраћаја у читавом месту.

Управо је то био повод за протест око 200 грађана који су незадовољни олимпијским режимом саобраћаја изашли на улицу узвикујући: „Староседеоци Сочија добили су игре, а не посетиоци”.

Путин, који је у суботу присуствовао проби церемоније свечаног отварања игара, допринео је смањењу тензија, када су на његов предлог добили дозволу да одрже протест на одговарајућој локацији.

Када је реч о железничком транспорту спортиста и гледалаца од Сочија до спортских терена у Красној Пољани, за те потребе изграђено је око 40 километара брзе пруге којом возе најсавременији возови „сименс”.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Строге мере безбедности у Сочију

* Обавезна поља