zandari-vucicВеома мало људи је од почетка до краја прочитало сведочења Жандарма. Имајући у виду то да је од изузетног значаја да знате шта пише у њиховим изјавама, Телепромптер.рс објављује делове изјава који доказују да је Андреј Вучић иницирао тучу.

Када је МУП објавио званична сведочења опружених Жандарма, министар Стефановић је директно укопао премијера Вучића и његовог брата. Њихова сведочења доказују да их је Андреј Вучић први напао! МУП је јуче објавио изјаве Жандарма који су учествовали у инциденту под називом “Пребијања премијеровог брата”, како га описују режимски медији.

ЖАНДАРМ 1 – Лице са дуксерицом

Око 11,20 часова приметио сам да се према нама креће група од 4 нама непозната лица. Напред наведена лица су стигла до самог кордона, а обзиром да се ради о лицима која су својим изгледом и понашањем личила на лица којима је намера да покушају да пробију кордон и наруше Јавни ред, од истих лица лична документа су затражили полицијски службеници ЗАМАГЊЕНО ИМЕ и ЗАМАГЉЕНО ИМЕ, у намери да изврше проверу идентитета истих.

Полицијски службеници су се том приликом понашали крајње професионално и уљудно, али су лица одбила да дају било какав идентификациони документ и при том се понашали крајње дрско и безобразно.

Том приликом једно од наведених лица је из џепа извукло предмет за који се није могло претпоставити о чему се ради, али је лице уз претње, псовке и вређење помињало припадност Војсци Србије. Иста лица су у једном направила покрет према кордону, имала намеру да исти кордон пробију, и физички се обрачунају са полицијским службеницима који су били у покрету за интервенцију.

Наведена лица су гласно узвикивала “ко сте ви да нас уопште заустављате” “Знате ли ко смо ми” “вашу јединицу ћу ја да расформирам” и у једном моменту су физички дошли у контакт са полицијским службеницима из кордона у намери да директно својом снагом прокушају да пробију кордон и поремете распоред полицијских службеника.

Једно лице је скочило и преко подигнутих штитова ухватило командира ЗАМАГЉЕНО ИМЕ за формацијску опрему у намери да се са њим физички обрачуна, на себи је имао дуксерицу са капуљачом, истицало се својом грубошћу и насилничким понашањем, тиме пробије кордон и омогући кретање осталим лицима.

У једном моменту док је трајао физички контакт са лицима, исто лице које је претходно физички напало ЗАМАГЉЕНО ИМЕ, по престанку напада на њега, окренуо се и затвореном шаком десне руке ударило ме у браду.

НАПОМЕНА: Овај део изјаве је идентичан у исказима већине припадника Жандармерије који су учествовали у инциденту.

Андреј Вучић је тог дана био ЈЕДИНО “лице” које је на себи имало дуксерицу са капуљачом. То се може видети и на самом снимку, али јасније на снимку из хаустора.

Дукс је на себи имао и током заслуженог “пребијања”

ЖАНДАРМ 2 – Испао им је пиштољ и ја сам га узео

Приликом одбијања противправног напада од себе и осталих полицијских службеника у једном моменту сам приметио да је једно лице које је имало окрвављену главу пало и у том моменту се машило за појас и извадио пиштољ након чега је уследио ударац службеном палицом преко руке у којој се налазио пиштољ.

Лице је након тога устало а ја сам успео да пиштољ који сам гледао на тротоару узмем и склоним га код себе и јасно и гласно упозорио остале полицијске службенике да је једно од лица било наоружано. Пиштољ сам код себе задржао из безбедносних разлога све до окончања интервенције а након тога установио да се ради о пиштољу марке “Глок” црне боје и исти предао старијем заставнику ЗАМАГЉЕНО ИМЕ.

Једино “лице” које је тог дана имало “окрвављену главу” јесте једна од припадника “Кобри”.

ЖАНДАРМ 3 – У пиштољу је био метак

Након задатог ударца избијам пиштољ из руке тог лица, пиштољ пада на асфалтну подлогу а полицијски службеник Савић Драган узима пиштољ који затим предаје колеги ЗАМАГЉЕНО ИМЕ који је утврдио да се у цеви пиштоља налази метак.

Издао сам наређење лицу “лези доле”, лица су затим покушала да се удаље, а мојим приласком према њима, једно од њих из јакне вади пастичну флашу са водом, употребом физичке силе исту баца према нама.

Министар здравља Лончар стигао на лице места 20 минута касније?!

Жандарм 3 у напомени наводи следеће:

Непосредно након интервенције за неких 20 минута дошла су четири лица која су ме питала да ли је код мене било неких проблема. На моје инсистирање да се представе и легитимишу један од њих ми је рекао да је министар здравља у Влади Србије Лончар, а друго лице показало службену легитимацију МУП-а Републике Србије. Након тога лица су се удаљила према Влади Србије у Немањиној улици.

ЖАНДАРМА 4 – Је*аћу вам ја матер не знате ко сам ја!

Тада сам видео да су четири НН мушка лица мојим колегама у кордону задала око двадесетак удараца ногама и рукама по телу, глави као и заштитној опреми и при том им упућују псовке и увреде и то: ЈЕЛ ЗНАТЕ ВИ КО СМО МИ МАТЕР ВАМ ЈЕ*ЕМО, ЈЕ*АЋЕМО ВАМ МАТЕР, КО СТЕ ВИ ДА СЕ ВАМА ЛЕГИТИМИШЕМО.

Ја сам покушао да заобиђем лице у црној јакни и приђем другом лицу које се у том моменту нагло окреће и гађа ЗМАГЉЕНО ИМЕ неким предметом и погађа га у пределу гениталија.

Тада једно НН лица које нам прилази у десну руку држи војну легитимацију, изјављује да је припадник војне полиције и да се ради о штићеном лицу, након чега ја пуштам лице које устаје и уз псовке и увреде ЈЕ*АЋУ ВАМ МАЈУ НЕ ЗНАТЕ ВИ КО САМ ЈА удаљава се ка пролазу зграде преко пута тог догађа.

Дакле то штићено лице је Жандармима рекло “не знате ко сам ја”. То је сасвим сигурно био Андреј Вучић! На снимку напада се може видети “лице” у црној кошуљи како штити Андреја Вучића, а у руци, чини се, држи црну јакну.

Припадник “Кобри” који је штитио Вучића од удараца – на себи има црну кошуљу у руци држи највероватније црну јакну

На успореном видео снимку се може видети Андреј Вучић како Жандарме гађа флашом воде.

ЖАНДАРМ 5 – Не знате ко сма ја, чобанине, је*аћу ти матер сељачку!

У тренутку моје употребе средстава принуде, задавањем ударца службеном палицом нападач је леђима био окренут од мене. Окренуо се ка мени уз изговарање погрдних речи у смислу да ће да ме разбије и уз изјаву цитирам “не знате ко сам ја, чобанине, је*аћу ти матер сељачку“.

Док се лице окретало ка мени, уочио сам да лице за појасом има кратко ватрено оружје са резервним оквиром, где сам гласни из све снаге да бих све учеснике упозорио да лице може употребити исто, узвикнуо ПИШТОЉ!!!

ЖАНДАРМ 6

У том тренутку неко од ПСЖ виче “Пиштољ, пиштољ, пази имају пиштољ”. Ја прилазим једном лицу које је било најближе контејнерима који су се налазили на поменутој раскрсници. Лице је на себи имали јакну тамне боље (црну или тамно тегет боље) и фармерице бледо плаве боје. У тренутку мог доласка према поменутом лицу већ су поступање започела друга два из састава ВСВ 4. Одреда узима службену палицу, заузима положај за напад истом, прилази њима и издаје наређење лицу “Лези доле, лези доле, не мрдај”.

Лице се опире, гура нас, и виче “бежите, пустите нас, наје*аћете, запамтићете ово, јесте ли ви нормални, је*аћемо вам мајку, не знате ко смо ми” након пар секунди седа на улицу, али и даље не престаје са отпором и покушава да устане.

Док траје моје поступање према лицу чуо сам да и остали припадници који су поступили према другим лицима вичу “лези доле, лези доле, престани, лези”.

Након тога примећујем да се једно лице које је на себи имало џемпер сиво-масилнасте боје фармерице, отрже од колеге који га држи, узима телефон и зове некога и при том прети “Запамтићете ви мене, наје*аћете због овога, који сте ви ку*ац да можете да нас бијете, наје*аћете.”

Једино лице у сиво-маслинастом џемперу је онај исти припадник “Кобри” који је описан као лице “окрвављене главе”. На снимску се чак и види како се “отрже од колега који га држе”.

ЖАНДАРМ 7       

Видео сам да је једно лице скочило на кордон полицијских службеника хватајући командира Вода специјалних возила, заставника 1. класе ЗАМАГЉЕНО ИМЕ за заштитну опрему у пределу груди и покушавајући да се са њим физички обрачуна. Лице је било крупне телесне грађе, на себи је има дуксерицу са капуљачом и фармерице.

ЗВАНИЧНО ПОТВРЂЕНО!

Готово сви оптужени Жандарми описали су да је “крупно лице са црном дуксерицом са капуљачом и фармерицама” прво напало Жандарме. ЈЕДИНО лице које је тог дана имало на себи црну дуксерицу са капуљачом и фармерице је брат премијера Александра Вучића, Андреј Вучић.

Дакле, Андреј Вучић је тај који је први узвикнуо “Ко сте ви да нас уопште заустављате. Знате ли ко смо ми? Вашу јединицу ћу ја да расформирам”, па затим напао Жандарме.

Лице “окрвављене главе” је највероватније припадник “Кобри” којем је испао пиштољ. Он је добио највише батина из очигледних разлога јер су Жандарми страховали за своју безбедности и у складу са закон се заштитили.

Друго лице које је највише повређено је Андреј Вучић из разлога што је први напао Жандарме.

О брату Синише Малог и другом припаднику “Кобри” (у црној јакни) нисмо много читали, јер је очито да су Андреј Вучић и лице “окрвављене главе” водили главну реч.

РЕЖИМСКО ЗАТАШКАВАЊЕ

Заштитник грађана, Саша Јанковић поднео је кривичну пријаву против двојице припадника Управе војне полиције, односно, “Кобри” на основу исказа оптужених Жандарма.

Како би побио тврдње Јанковића, министар унутрашњих послова, Небојша Стефановић, објавио је званичне исказе Жандарма, тврдећи да њихове речи практично нису од посебног значаја.

Међутим, шта је кредибилније од исказа људи који су директно учествовали у окршају? Седморица оптужених Жандарма испричало је идентичне приче, дакле, чињеница је да је Андреј Вучић, “лице у црној дуксерици са капуљачом”, ПРВИ напао Жандарме.

Дакле, више се вреднују речи политички постављених функцинера у МУП-у, него идентични искази људи који су били у центру збивања.

Долазимо до закључка да су Жандарми санкционисани зато што су радили свој посао. Шта би било да у овом случају није учествовао брат премијера? Шта би било да је реч о обичним грађанима?

Да се овако нешто догодило у Сједињеним Државама сигурно би дошло до крвопролића, јер њихова полиција на реч “пиштољ” одмах пуца, без питања ко је чији брат и да ли се ради о Војној полицији или не. Ову тврдњу доказују и бројни случајеви из САД где полиција пуца чак и на тинејџере који су у рукама имали играчке пиштоље.

Обавеза Војне полиције је била да одмах покаже своје легитимације, за то им и служе. Међутим, можда су припадници “Кобри” и желели да се легитимишу, али је инцидент настао када их је Андреј Вучић предухитрио и први напао Жандармерију.

Поред кривичних пријава Жандармима и припадницима Управе војне полиције, кривична пријава је требало да буде поднета и против брата Александра Вучића, Андреја Вучића.

Andrej vucic

МУП објавио кривичне пријаве како би демантовао Јанковића

Полиција демантовала заштитника и јавно показала сва документа из истраге случаја Андреја Вучића, укључујући и исказе жандарма који су оптуживали припаднике Војне полиције.

МУП Србије објавио је јуче на свом интернет порталу (www.mup.gov.rs) сва документа у вези са инцидентом током Параде поноса у септембру прошле године, када су припадници Жандармерије претукли Андреја Вучића, брата премијера Србије Александра Вучића и Предрага Малог, брата градоначелника Београда Синише Малог, као и двојицу припадника војне полиције.

Документи које је МУП објавио демантују тврдње заштитника грађана Саше Јанковића да она која је он објавио представљају званичан став МУП-а.

Јанковић је прекјуче објавио три документа – један извештај Сектора унутрашње контроле, као и два закључка о покретању дисциплинског поступка. Остала документа које је Јанковић добио од МУП-а, још није објавио.

Из МУП је јуче саопштено да Јанковићеви документи представљају „сублимацију изјава које су у својој одбрани дали припадници Жандармерије”.

МУП је јуче дакле објавио кривичну пријаву против припадника Жандармерије који су учествовали у инциденту, као и све службене белешке узете од осумњичених жандарма. Из објављених бележака може се видети да су три припадника Жандармерије догађај објаснили на готово истоветан начин, уз идентичне реченице и детаље, а да су и остала четворица кривицу за сукоб сваљивала на војну полицију и браћу Вучића и Малог. Саговорник „Политике” из МУП-а тврди да је, због идентичности изјава, током истраге процењено да су се „жандарми претходно договорили какав исказ да дају и да су га научили напамет”. Уосталом, тврде наши саговорници, друге изјаве и докази до којих се дошло не потврђују детаље које су изнели жандарми којима је Јанковић поверовао.

И заиста, у прве три службене белешке које су дали Далибор Ђорђевић, Драган Савић и Бобан Лекић, могу се видети идентичне реченице и описи за које је током истраге, како тврде у МУП-у, утврђено да чињенично не одговарају другим доказима. То гласи овако:

„Око 9,50 часова налазио сам се на раскрсници у кордону. Око 11.20 часова приметио сам да према нама креће група од четири нама непозната лица. Напред наведена лица стигла су до самог кордона, а с обзиром на то да је реч о лицима која су својим изгледом и понашањем личила на особе којима је намера да покушају да пробију кордон и наруше јавни ред, од истих лична документа су затражили полицијски службеници (затамњено) у намери да изврше проверу идентитета истих. Полицијски службеници су се том приликом понашали крајње професионално и уљудно, али су они одбила да дају било какав идентификациони документ и при том су се понашали крајње дрско и безобразно. Том приликом једно од наведених лица је из џепа извукло предмет за који се није могло претпоставити о чему је реч, али је лице уз претње, псовке и вређања помињало припадност Војсци Србије. Иста лица су у једном моменту направила покрет према кордону, имала намеру да га пробију и физички се обрачунају са полицијским службеницима који су били у поретку за интервенцију. Наведена лица су гласно узвикивала – ко сте ви уопште, знате ли ко смо ми, вашу јединицу ћу да расформирам – и у једном моменту су физички дошли у контакт са полицијским службеницима у намери да директно својом снагом покушају да пробију кордон и поремете распоред полицијских службеника”, наводи се у три различите службене белешке на готово идентичан начин, са веома ретким изменама.

 


Извор: Телепромтер, Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Сведочења жандарма о инциденту са Андрејом Вучићем

* Обавезна поља