boris-tadic-odlaziБЕОГРАД – Борис Тадић, бивши председник Србије и почасни председник ДС-а напустио је странку коју је водио од фебруара 2004. до новембра 2012. године.

Тадић је одлучио да напусти ДС због неслагања са, како каже, правцем којим иде странка под вођством Драгана Ђиласа.

Борис Тадић на недавној маратонској седници ГО ДС-а није добио подршку јер је већина чланова стала је уз Драгана Ђиласа. Тадић је тада рекао да није задовољан одлуком странке.

Подсетимо да су тада Ђиласа, између осталих, подржали Бојан Пајтић, Драгољуб Мићуновић, Вида Огњеновић, Наташа Вучковић, Драган Шутановац, док су Тадићев предлог подржали Мики Ракић, Слободан Хомен, Снежана Маловић и друге демократе који су били на функцијама за време председничког мандата Бориса Тадића.

Тада је председник Политичког савета Демократске странке Драгољуб Мићуновић позвао све чланове ДС-а, а не само Главног одбора, да остану јединствени. Мићуновић је раније рекао и да Демократска странка није „ни Драганова, ни Борисова“.

Борис Тадић је, међутим, убрзо одбио позив Драгана Ђиласа да помогне кампању ДС-а за београдске изборе када су у медијима и почеле да се појављују спекулације да ће Тадић на изборе ићи са својом листом.

Тадић је рекао да не може да прихвати да актуелно руководство ДС иде на изборе са негативним наслеђем те странке, која по њему симболизује Зоран Живковић због бројних афера које су пратиле рад некадашњег премијера.

„Због тога нисам прихватио место у Изборном штабу ДС и напустио сам странку“, рекао је Тадић на конференцији за новинаре.

О свом будућем политичком ангажовању обавестићу јавност ускоро, рекао је бивши председник ДС-а и Србије.

Ова одлука, казао је, није против чланова ДС-а. Она је због њих.

– Убеђен сам да је Србији потребна нова Демократска странка која ће обезбедити трајни мир на простору Западног Балкана – казао је Тадић.

Образлажући одлуку, он је навео уверење да је ДС губила на популарности добрим делом због афера из времена Зорана Живковића.

– Позната је синтагма о жутим лоповима, о чему никаквог удела нисам имао, али сам плаћао политичку цену. Данас видим да ДС, њено ново руководство жели на ове изборе са тим људима, који су нас водили ка изборном цензусу – казао је Тадић.

Он је истакао да није формирао демократски фронт нити било какву политичку инсититуцију сличног револуционарног имена.

– Многи од актера који су помињани у вести са којима је требало да формирам тај фронт, нисам видео месецима, готово годину и по дана. То је сва истина – навео је Тадић.

Пре два дана се појавила информација да ће на мартовским изборима почасни председник ДС и некадашњи председник Србије Борис Тадић предводити широки демократски покрет чији назив би, бар када је реч о изборној листи, требало да буде “Демократски фронт”.

Међутим, људи блиски председнику ДС Драгану Ђиласу тврде да је овај назив листе њихов.

У Демократском фронту требало би да се нађу странке ЛСВ Ненада Чанка, УРС Млађана Динкића и ЗЗС Душана Петровића.

Драган Шутановац: Жао ми је што је Тадић напустио ДС

Београд — Члан изборног штаба Демократске странке Драган Шутановац изјавио је да му је жао што је почасни председник ДС Борис Тадић напустио странку.

Он је, међутим, нагласио да Тадић тим чином није испоштовао демократска начела.

„Жао ми је што се то десило, али мислим да је Борис Тадић учинио нешто што је сам говорио да не треба да се ради. Демократија је воља већине и када већина донесе одлуку, онда треба да се поштује воља већине. Жао ми је што је човек који је осам година водио Србију и 10 година нашу странку, одлучио да је напусти“, рекао је Шутановац у емисији „Да, можда, не“ на Радио-телевизији Србије.

На питање како коментарише Тадићеву изјаву да се у ДС враћају људи који су јој донели епитет аферашке и корупционашке странке, Шутановац је одговорио да оптужбе ко је кирминалац износи тужилаштво и суд.

„Не знам када је уведена пракса да политичари оптужују друге политичаре да су криминалци. То у уређеним државама раде тужилаштво и суд“, рекао је Шутановац.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Тадић напустио ДС

* Обавезна поља