putin berzaНакон константног пада рубље у дужем временском периоду Русија је 16.12.2014. године извела сјајну финансијску операцију којом је знатно испод вредности откупила удео западних инвестиционих фондова у својим компанијама. Берзански шпекуланти западних берзи и њихови маинстрим медији не воле да причају како је до овога дошло, али ЦЕОПОМ-Истина вам преноси детаље.

*   *   *

Неки људи не разуму како то да је Владимир Путин 16. децембра, на јеврески презник Хануку, финансијске шпекуланте отпремио на „професионални одмор“. Све се може објаснити врло једноставно, ако се погледа табеларна промена вредности рубље.

Ваља напоменути да се берзански шпекуланти разликују од обичних људи који купују страну валуту да би је скривали је под мадрацима. Шпекуланти увек покушавају купити јефтиније данас а сутра продати скупље, или још боље, продати истог дана, како не би изгубили ни један једини долар отварањем берзе наредног дана.

Дакле, шпекуланти су куповали долар за 60 рубаља, а намеравали су га продати за 66. Но, као што се види, точно у поноћ 16. децебра су изгубили све што су зарадили и то је точка №1 у табели.

Пратећи динамику курса, шпекуланти су кренули у куповину када је долар пао на 59 рубаља и чекали су даљњи раст вредности, али су ујутро претрпели удар како се види на тачки №2. Већина шпекуланта није хтела узети добит чекајући да раст вредности долара на берзи досегне стопу од жељених високих 66 рубаља.

Сада погледајте тачку №3. Шпекуланти су појачали продају када је Централна банка Русије са својим резервама одлучила стабилизовати рубљу. Треба рећи да су шпекуланти били на добитку само на почетном јачању долара, тако да је у било ком смеру главна ствар била погодити како ће се кретати цена рубље. Сасвим нормално, шпекуланти су претпоставили да ће с обзиром на цену нафте од 60 долара за барел уравнотежени курс бити 60 рубаља за долар, а профитираће од разлике цена 66-60 рубаља за долар. Више него солидан профит.

Међутим, на Хануку, 16. децембра, Централна банка Русије није ишла на размену и дошло је до недостатка долара на берзи.

Дан прије тога је Владимир Путин банкарима дао у оптицај огромну количину рубаља, који су, као што знамо, сви завршили на берзи.

У односу на долар рубља је под пуном ценом одлетела у облаке, а шпекуланти су све очекивали само не такав сценарио.

Неки су обуставили трговину, а неки су ишли даље, али цену која је скочила са 66 на 78 рубаља за долар није био у стању издржати ни један једини шпекулант и многи су ризиковали банкрот.

Невероватна тачка је она под №4. Када су видели да ће доћи до колапса долара, размислили су што им је чинити? Неки су шпекуланти одлучили купити долар по цени од 72 рубље. Зашто? Једноставно, мислили су да ће таква цена и остати. Тада је Путин продао сву валуту коју је купио сат времена раније.

Сада можете израчунати колико новца је зарадила Русија. Банке су издале точно се зна колико рубаља. Тада су тим новцем купиле доларе за 60 долара, а одмах га подале шпекулантима за 72 рубље. Укупно, на сваком долару Путин је зарадио 12 рубаља.

Тачка №5 је она када су остали најинтелигентнији и најлукавији шпекуланти на берзи у време када је долар стајао 66 рубаља, рачунајући на раст. Они су успели санирати губитак, али је таквих врло мало.

Сада би свако ко се иоле разуме у краткорочне шпекулације на берзи могао израчунати дневну добит Владимира Путина, иако су либерали вриштали како новац треба оставити у банкама.

Како је тачно Путин зауставио оргије с повећањем и до 78 рубаља за један долар? Па, он је сам признао да је „назвао пријатеља“ и питао га има ли 3 милијарде долара, а затим га „питао“ да прода те 3 милијарде за 78 рубаља по долару. Повољно, нема шта. Нико не може рећи да није добро имати пријатеља као што је Путин који ће вам рећи када је добро продати долар.

С обзиром да је господин Јевтушенко, власник енергетске компаније Система и под истрагом за незакониту приватизацију Башњефта, изашао из кућног притвора и весео и сретан учествовао на састанку у Кремљу, могло би се претпосатвити који је то „пријатељ“ господина Путина био у овој валутној игри без граница.

kurs rublje od 11 do 19 decembraТабела-графикон кретања рубље 11.12 – 19.12. 2014

Путин је казнио шпекуланте у Њујорку

Не треба бити стручњак за привреду и схватити да су економски разлози за пад рубље кулминирали почетком новембра, када је курс био двоструко већи од реалног курса руске рубље који би се требао кретати око 22-25 рубљи за долар.

Да ли је Путин успео изиграти шпекуланте? Наравно. Погледајте овај шиљак на табели? Знате ли шта то значи? Зашто је пробио stop-loss, и шпекуланти нису могли остварити профит? Да су шпекуланти остварили добит, графикон би изгледао другачије и цена би скакала „горе и доле“ на оном месту где су шпекуланти одлучили променити своје ставове. Овај шиљак значи да је шпекуланте нокаутирао stop-loss, односно да су изгубили свој новац. Дакле, шта се догодило на тржишту? Шпекуланти су чекали своју позицију за продају, али им је цена изненада јурнула у небо.

Нико није очекивао да ће Путин оборити долар на цену од 80 рубаља за долар. Сви су рачунали да ће од 65 рубљи за долар цена ићи доле. Колико новца су изгубили шпекуланти на стоп-лоссу, није познато, али вест да су банкари у Њујорку затворили трговину рубљом због великих губитака, говори довољно.

Да је трговина била на добити, оделење се не би затварало. Американци пишу „како су аналитичари потврдили да су многе од великих америчких банака обуставиле операције у трговању на платформи Форекс и то су морали учинити како би заштитили себе и своје клијенте“.

Дакле, одлучили су се заштитити од пропасти, а средства која су изгубили су пристојна. Но, Путин је упозорио да не зна ко се бави шпекулацијама, али да ће их казнити.

Рубља се морала заштитити, а о томе се говорило већ дуго времена, једнако као да јака рубља депримира домаћу производњу, поготово сада када је нафта пала испод 60 долара за барел.

Неколико објашњења око значења појма „stop loss“ – дословно „зауставити губитак“. То је начин којим се ограничавају губици у управљачком портфељу. То, у ствари, значи затворити продају вредносних папира и имовине због неповољних кретања цена, што је финансијски инструмент који спречава финансијски губитак. Дакле, чим продаја постане непрофитабилна у првом низу, против-трговина престаје. Као што знате, трговина није заустављена због политичких разлога.

Најмање од краја 2012. године у стручној заједници се тражи одговор на то питање. Све је било добро испланирано и текло глатко, али исто тако је добро да је на крају постигнут коначни циљ:

1.) Смањење цијена нафте од $ 60 до $ 40 „убија“ све схале нафтне пројекте у САД-у и алтернативну енергију у Еуропи, која сада чак планира враћање на угаљ.

2.) Кретање вриједности рубље за од 45 до 60 за долар руска предузећа је учинило исплативијима и конкурентнијима на страним тржиштима.

3. Природан пад који је претрпео РТС од 900 на 600 бодовних поена изазвао је нервну хистерију и довео до тога да је Русија јефтино откупила деонице својих енергетских компанија од западних инвестиционих фондова.

4. Сва негативна депресијација рубље (наравно, само за јавност) може се приписати Западу и либералима.

***********************************************************************

У овом тренутку један долар кошта 54,56 рубаља, еуро 66,65 рубљи, док берзе МИЦЕX и РТС тргују у плусу од 0,55, односно, 1,5%, а „фамозни“ РТС на којем су због пада на 600 бодовних поена откупљене деонице руских компанија се стабилизовао на 811 бодовних поена.


Извор: VOX-blog

Оставите коментар

Оставите коментар на Тајна Путиновог финансијског удара

* Обавезна поља