tela u tunisuКрвави петак. Исламисти су у три напада, у Француској, Тунису и Кувајту, убили више десетина људи, ширећи страх од јачања џихадизма. После удара на америчку гасну компанију у близини Лиона, у фабричком кругу је пронађено обезглављено тело мушкарца. Више људи је повређено. На плажи у туниском Сусу нападачи су отворили ватру и, према последњим информацијама, иза себе оставили 28 жртава. У самоубилачкој експлозији у шиитској џамији у Кувајту настрадало је „најмање 25” верника.

Исламска држава (ИД) преузела је одговорност за злочин у Кувајту, док француски медији преносе изјаве сведока да су и нападачи на фирму у Сен-Квентин Фалавијеу узвикивали оданост истој милитантној организацији.

Иако нема доказа да је координиран, крвави пир на три фонта организован је само неколико дана након што је група позвала следбенике да свети месец рамазан претворе у „период несреће за невернике и шиите”, али и за суните који су се придружили америчкој коалицији за рат против ИД у Ираку и Сирији.

Одсечена глава је, како је јавио Ројтерс, забодена на фабричку ограду и прекривена натписима на арапском, а поред је пронађена исламистичка застава.

Двојица мушкараца су изазвала експлозију малим разорним направама које су повредиле неколико људи, а онда су пробали да аутомобилом ударе у цистерну с гасом и вероватно изазову јачи прасак. Није јасно да ли је несрећни мушкарац коме је одрубљена глава постао њихова жртва на лицу места или су његов леш однекуд донели. Према изворима АП, реч је о директору агенције за транспорт који се у кобном тренутку тамо нашао ради испоруке. Ројтерс је касније јавио да је унакажени мушкарац био шеф једном од нападача и да су се заједно довезли у фабрички круг да би испоручили поруџбину.

Саучесници у овом злочину су ухапшени. Полиција тврди да је један од њих професионални возач из предграђа Лиона Јасин Сали (35), пореклом из северне Африке. Он је био на радару тамошњих тајних служби од 2006. до 2008. због, како сазнаје АФП, веза са радикалном салафистичком групом. Од онда га нису пратили јер није имао полицијски досије нити је долазио у контакт са терористичким групама.

Ипак, Јеврејска телеграфска агенција сазнаје да је Сали пре три године физички напао и на антисемитској основи вређао јеврејског тинејџера у возу из Тулуза за Лион. Његова супруга је такође лишена слободе током јучерашње антитерористичке акције.

Вест је председника председника Франсоа Оланда затекла на самиту ЕУ у Бриселу. Пре него што је прекинуо састанак и вратио се кући, Оланд се обратио новинарима, констатујући да је циљ милитаната био да разнесу фабрику.

„Намера је без сумње била да се изазове експлозија. То је био терористички напад”, поручио је Оланд.

Премијер Мануел Валс је такође морао да прекине посету Јужној Америци, али је пре него што је кренуо из Боготе трагедију назвао „исламским тероризмом”.

Мета је, по свему судећи, пажљиво бирана: „Ер продуктс” је гасна и хемијска корпорација са седиштем у Пенсилванији, а директор је Американац пореклом из Ирана, шиитске републике у којој сунитска ИД види смртног непријатеља. Француска је вероватно изабрана као земља која се придружила САД у походу против ИД у Ираку и Сирији. Ово је већ други крвави напад на Француску овде године. Исламски екстремисти су у јануару побили 17 људи у Паризу када су упали у редакцију сатиричног магазина „Шарли ебдо”, који је објавио карикатуру весника Мухамеда, и у радњу кошер хране. Након што су настрадали новинари и карикатуристи, влада је решила да појача присмотру телефонских и интернет комуникација. Парламент је усвојио француску „верзију” Патриотског закона Џорџа Буша и групе за заштиту људских права већ страхују да ће јучерашњи догађај послужити као изговор за свесрдну примену мера за масовно шпијунирање.

Са тим се слажу и левица и десница. Бивши премијер Алан Жупе, који ће се против бившег шефа Николе Саркозија борити за страначку номинацију на председничким изборима 2017, на догађаје са југоистока земље реаговао је коментаром да је „претња од терористичких напада на највишем нивоу” и позивом да држава „уради све да заштити грађане”. Некадашњи председник Саркози је изјавио: „Република се никада неће предати варварском тероризму.” Владајући социјалисти позивају на јединство нације, док шефица крајње десничарске странке Национални фронт Марин ле Пен тражи „строге мере у борби против исламизма”. Ипак, јучерашња драма је показала да је веома тешко ући у траг радикализованим појединцима, због чега ће бити тешко зауставити слична дешавања, чак и уз неограничени надзор свих позива и мејлова. Валс је раније истакао да је Француска од покоља у јануару спречила најмање пет таквих завера и да су француски муслимани, повратници из сиријског рата, потенцијална претња.

Крвави петак у Тунису – 37 мртвих

ТУНИС – У данашњем терористичком нападу на плажи хотела Империал Мархаба у туристичком граду Сус у Тунису погинуло је најмање 37 особа, саопштило је тамошње Министарство унутрашњих послова.

Полиција је још у акцији чишћења подручја напада, а за сада се помиње да један нападач убијен у размени ватре са органима реда, преносе агенције.

„Један нападач је отворио ватру из „калашњикова” на туристе на плажи хотела. Био је само један нападач, који је био у шортсу, као да је и сам био туриста”, саопштено је из Министарства.

 

У извештајима медија наведено је да су туристи у паници бежали са плаже када су схватили да су на мети ватреног оружја.

Амбасадор Србије у Тунису Никола Лукић је раније данас Танјугу рекао да нема пдоатака да међу жртвама има наших држављана, иако у том летовалишту има туриста из Србије.

Ниједна терористичка организација није још преузела одговорност за напад, али су џихадисти још раније прогласили летовалишта на којима бораве западни туристи легитимним метама, због толеранције употребе алкохола и због „неприкладног” начина живота.

Ово је други терористички напад у северној Африци који је изведен током светог муслиманског месеца рамазана.

Локације нападнутих хотела

Сус је удаљен око 150 километара од престонице Туниса и омиљен како за домаће тако и за европске туристе, наводи АП.

Сеничић: Нико од српских туриста у Тунису није повређен

БЕОГРАД – Према сазнањима Националне асоцијације туристичких агенција Србије (YUTA) нико од српских туриста није повређен приликом терористичког напада у туристичком комплексу Сус у Тунису, где погинуло најмање 27 особа, изјавио је Танјугу дирекор YUTA Александар Сеничић.

Држављана Србије има у хотелима поред хотела и плаже где се десио терористички напад и према првим сазњањима туристичких агенција из Србије, нико од њих није повређен, јер је већ обављена појединачна провера 95 одсто свих српских туриста, а за остале се претпоставља да су у моменту напада били изван поменуте локације, рекао је Сеничић.

Директор YUTA је пренео да је само место напада у Сусу опкољено јаким безбедносним снагама, тако да није могуће сазнати новости и појединости који су туристи страдали, односно, које су националности.

Сеничић је напоменуо да се један део српских туриста вечерас враћа из Туниса, а друга треба да крене чартер летовима у ту медитеранску земљу, рекао је Сеничић и додао да грађани Србије само одлучују да ли ће ићи на то подручје или не, с обзиром да у Тунису није заведено ванредно стање.

Уколико неко од туриста одустане од уплаћеног аранжмана, из страха за своју безбедност или чланова своје породице, туристичка агенција му може понудити други туристички аранжман или обештећење, објаснио је Сеничић.

Председници Туниса и Француске солидарни пред тероризмом

ПАРИЗ/ТУНИС – Председници Француске и Туниса, Франсоа Оланд и Бежи Каид Ел-Себси, изразили су данас солидарност пред „кугом” тероризма након напада у те две земље, јавио је Франс прес.

Оланд и Ел-Себси „изразили су солидарност пред тероризмом”, саопштио је Оландов кабинет.

Двојица лидера разговарали су након напада у Тунису где је убијено 27 туриста, и у близини Лиона где је једном човеку одсећена глава код нападнутог погона за производњу индустријског гаса, подсећа француска агенција.

Хапшење осумњиченог (Фото Ројтерс)

Руска информативна агенција (РИА) Новости преноси да је туниска полиција успела да ухапси другог нападача на хотел у туниском граду Сусу, а да је у истрази препознат један од убијених приликом покушаја бекства нападача, као грађанин Туниса из града Кафура у провинцији Силијана.

Према информацији медија, терористи су дошли до плаже у гуменом чамцу, отварали ватру из аутоматског оружја и упали у хотел.

Према последњим подацима, у нападу је погинуло најмање 27 особа, а 20 је рањено.

Према извештајима Радио Туниса, погинули су странци – држављани Немачке и Велике Британије, а поједини руски медији преносе изјаве очевидаца да је у хотелима у Сусу много руских туриста.

Један од њих тврди да су долазећи морем нападачи отворили ватру по туристима на плажи.

Амбасада Русије у Тунису није могла за РИА Новости да потврди информацију да је једна Рускиња рањена у терористичком акту.

ТАС С из Мадрида преноси изјаву председника шпанске владе Маријана Рахоја да су жртве напада туристи смештени у хотелу „Империјал Мархаба”, шпанског ланца РИУ, а да њихова националност још није позната.

Вучић упутио саучешће поводом терористичких напада

БЕОГРАД– Премијер Србије Александар Вучић упутио је данас саучешће породицама жртава терористичких напада у Тунису, Кувајту, Француској…

„Моје искрено саучешће породицама жртава данашњих терористичких напада”, написао је премијер Вучић на свом твитер налогу.

У току дана догодило се више терористичких напада у којима је био велики број жртава и рањених.

Од 37 жртава у Тунису, петоро Британаца

ТУНИС/ВАШИНГТОН/ЛОНДОН – Од 37 погинулих у данашњем терористичком нападу на плажи хотела Империал Мархаба, у туристичком граду Сус у Тунису, петоро су држављани Велике Британије, саопштио је шеф дипломатије те земље Филип Хамонд и упозорио да би број жртава могао да се повећа.

Истовремено, амерички Стејт департмент саопштио је да засад нема доказа да су напади у Француској, Тунису и Кувајту координисани.

Портпарол Стејт департмента Џон Кирби рекао је да је истрага о нападима још у току, али да „нема назнака на тактичком нивоу да су они били усклађени”.

„Очигледно је и јасно да су све то били терористички напади”, рекао је Кирби.

У међувремену, италијанске власти подигле су ниво узбуне у земљи због три терористичка напада.

„Ниједна земља није безбедна. Подигли смо ниво узбуне и ставили у приправност јединице које обезбеђују осетљива места”, рекао је министар унутрашњих послова Анђелино Алфано.

„Данас смо били сведоци три напада, с десетинама мртвих, изведена на три различита места на свету, а повезана једном ствари: насиљем и терором”, рекао је Алфано.

Напад на Шиите у Кувајту

КУВАЈТ – Број жртава самоубилачког напада у шиитској џамији у центру града Кувајта повећан је на 24, јавила је кувајтска телевизија, позивајући се на податке кувајтског Министарства здравља.

Експлозија је ођекнула током традиционалне молитве петком у џамији Имама Ал-Садека у четврти Ел-Савабир у том граду.

Према прелимарним информацијама истраге, које преноси Кувајтска новинска агенција, експлозив је активирао бомбаш-самоубица, који је био међу верницима у згради џамије.

Према лекарским изворима, број рањених достигао је 113, пренела је Руска информативна агенција (РИА) Новости.

Кувајтски емир, шеик Сабах ал-Ахмед ал-Џабер ал-Сабах, посетио је место несреће, осуђујући напад као покушај претње националном јединству Кувајта.

„Мета овог инцидента је наш унутрашњи фронт, наше национално јединство”, рекао је кувајтски емир приликом посете рањених у болници Ројтерсу.

Шеик Џабер је, међутим, нагласио да је „то за њих сувише тешко” и да је Кувајт много јачи, наводи британска агенција.

Одговорност за напад у саопштењу на друштвеним мрежама преузела је група „Исламска држава” (ИС), наводећи извесног Абу Сулејмана ал-Мувахеда као извршиоца.

Према саопштењу ИС у експлозији су „убијене и рањене десетине људи”.


Извор: Политика, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Тероризам на три континента

* Обавезна поља