aleksis-cipras(6)AТИНА – Грчки премијер Алексис Ципрас изјавио је да ће у Грчкој 5. јула бити одржан референдум о томе да ли Грчка треба да прихвати или одбаци предлог међународних крадитора.

„Ови предлози, којима се крши европско право и основно право на рад, једнакост и достојанство, показују да намера неких од партнера и институција није била одржив споразум за све стране, већ можда понижавање целог једног народа”, рекао је Ципрас током  обраћања нацији које је преносила телевизија, наводи Ројтерс.

Ципрас је то рекао само неколико сати по повратку из Брисела где су европски и кредитори Међународног монетарног фонда (ММФ) Грчкој понудили споразум који је грчка Влада одбацила као неодговарајући.

Званична Атина ће због одржавања референдума на неколико дана затражити продужење рока за враћање дуга који истиче 30. јуна.

На референдуму ће Грци одлучити да ли ће прихватити услове које нуде кредитори – Медународни монетарни фонд, Европска унија и Европска централна банка. Уколико Грци гласају против предлога, Грцка ће највероватније изаћи из еврозоне, преноси Би-Би-Си.

Према предлогу кредитора, чији су делови јуче процурили у јавност, повериоци су предложили Грчкој продужетак од пет месеци финансијске помоци у оквиру којег пакет помоци од 12 милијарди евра који би био исплаћен у цетири дела, до новембра.

Грчка влада је потврдила детаље тог документа наводећи да предлог предвиђа хитну исплату 1,8 милијарди евра, уз мере Владе Грцке које би одобрила њена скупштина, како би држава избегла банкрот у уторак, 30. јуна, када треба да плати рату дуга ММФ-у од 1,5 милијарди евра. Остатак од 12 милијарди евра би се исплаћивао зависно од спровођења реформи у Грчкој.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Ципрас заказао референдум

* Обавезна поља