vucic-nikolic 2Предстојећи председнички избори који ће бити одржани на пролеће 2017. биће велики политички изазов како за власт тако и за опозицију у Србији, пишу “Новости”.

Кључно питање уочи те трке је кога ће кандидовати најјача партија – Српска напредна странка, пошто њихов адут има и највише шанси да заседне у здање на Андрићевом венцу или да тамо остане.

Судећи по незваничним сазнањима од извора блиских врху СНС, пред том странком, али и државом, три су сценарија најизвеснија.

Да Александар Вучић и његова странка подрже Томислава Николића за председничког кандидата.

Да Вучић услед притиска унутар странке и могуће кандидатуре Вука Јеремића сам уђе у трку.

Да СНС подржи Николића, али да се истовремено одрже и парламентарни избори како би Вучићева листа „повукла“ и свог председничког кандидата до победе

Та „трилема“, према информацијама београдског листа, неће бити разрешена до краја ове године, пошто и власт ослушкује како ће да се померају ствари у опозиционом табору. А тамо је засада прилично расуло и готово је сигурно да ће бити више кандидата и на проевропском и на „националном“ делу спектра.

Наводно, главни фаворит да изађе на црту кандидату власти требало би да буде Вук Јеремић (иако извори блиски њем кажу да коначну одлуку о кандидатури још није донео), али он, по свему судећи, неће добити подршку Двери, ДСС, Нове странке, ЛДП, ЛСВ…

Демократе се заузимају да демократска опозиција има једног кандидата, потврдила је њихова посланица Наташа Вучковић:

“Важно је да са свима разговарамо и да знамо који програм заједнички кандидат заступа. Наша странка жели лидера који је посвећен европској Србији” рекла је она.

Председник Нове странке Зоран Живковић позвао је проевропску опозицију да подржи актуелног заштитника грађана Сашу Јанковића уколико одлучи да се кандидује за председника, оценивши да Јеремић ни по којем основу „не личи на кандидата проевропске опозиције“.

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић оценио је да ће расута страначка енергија довести до тога да опозиција натера Вучића да се кандидује за председника, а да за премијера „постави свог Мирка Цветковића“. О подршци Јеремићу као заједничком кандидату, он је рекао да ЛДП жели председника „који има јасан став о Косову и региону, а који је другачији од става који има Јеремић“.

Посланик СРС Немања Шаровић изјавио је да је лидер радикала Војислав Шешељ „најозбиљнији опозициони кандидат“.

“Ако СНС буде подржала Николића, он ће проћи у други круг. Мислим да би га Шешељ ‘растурио’ у том другом кругу”, каже Шаровић.

А поводом истраживања која су објављена и која говоре да Јеремић има веће шансе на изборима од Николића, али и медијске кампање усмерене против његове нове кандидатуре, председник Србије каже за „Новости“:

“Очигледно је да је за неке већ отпочела кампања за председничке изборе. Разумљиво, јер немају шта друго да раде, а свесни су да оно што су до сада у животу урадили није довољно да би могли да рачунају на било какав успех. Наслушаћемо се и начитати свега до избора”, наводи председник.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Три опције СНС-а на председничким изборима

* Обавезна поља